Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.11.24, 23:18

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
 čepy přední nápravy 
Autor Zpráva

Příspěvek čepy přední nápravy
Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Mam na favoritu špatný čepy předních ramen(starší typ). Jestli je jednodužší vyměnit jenom samotné čepy, nebo rovnou celá ramena? Koukal sem, že nejsou moc drahá. A taky poradit s výměnou. Jestli se to dá zvládnout svépomocí? Mam k dispozici nájezdovou rampu, ale bez elektriky. Nebo je lepší pracovat na heveru?Potřeboval bych stahovák?Základní vybavení mám.Gola klíče atd..

16.7.10, 02:58
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: čepy přední nápravy
spodné čapy ramena sú rovnaké až po Feliciu, zadné silenty ramien sú starý a nový typ, pri starom type stačí vymeniť gumu čo je v objímke ktorá je na podlahe.

tie spodné čapy pokiaľ sú origo tak sú na ramene nanitované a buď vymeníš celé rameno, alebo tie čapy s ramena odvŕtaš a vymeníš...

rampa bez elektriky by nemala byť problém, akuvrtačka by to mala zvládnuť, ja akuvrtačku napájam na autobaterku. alebo celé rameno odmontuješ zoberieš niekde kde si ten čap prehodíš...

16.7.10, 05:47

Příspěvek 
Děkuju za odpověď. Když budu stát na rampě. musí se to kolo u kterého to budu měnit nějak zajistit proti posunu? Nebo to tlumič udrží na místě? Mam obavu, aby se to při výměně nějak neposunulo. Takže jinak by stím neměl být problém?(Pokud teda povolim ten zajištovací šroub toho čepu). Jakym způsobem se nejlépe vyndá ten čep ze svého umístění? A ještě o kterou značku se mam v prodejně zeptat.(aby to co nejdéle vydrželo)?

16.7.10, 09:09

Příspěvek 
Rampa je podle mě nahovno. Lepší je vzít hever a auto zvednout za nápravnici, ať můžeš ramenem volně hýbat. Měnit celé rameno je snažší, ale nahovno. Je to totiž made in PRC a čepy i silenty ti na tom novém rameni po roce odejdou znovu. Lepší koupit český čep DAS a poctivě vyměnit. Nezapomeň koupit i šrouby.

Nejlepší způsob výměny je všechno prostříkat WDčkem, auto vyhveverovat, sundat kolo, povolit svorný šroub, který drží čep v těhlici, vytáhnout čep z těhlice (nejdříve páčidlem rozevřít těhlici a pak trubkou sezhora tlačit do ramena, nebo se zapřít o těhlici). Pokud to nepůjde, povol ještě šroub tlumič - těhlice a těhlici odehni ven z blatníku, pak by měl čep vypadnout lehce. Pak buď ubrousit nýty zespoda (nebo povolit šrouby, pokud už byl měněný). Pak opačným postupem všechno poskládat dohromady.

16.7.10, 09:26

Příspěvek 
Asi to udělám tak, že si to připravím na rampě (povolení šroubů, kvůli lepšímu přístupu). A pak to přehodím na heveru. Taky se mi zdá, že by to bylo vhodnější na heveru, nebot nebude na tom kole váha vozu. Celá ramena sem chtěl vyměnit i kvůli těm prostředním silentblokům. Nebot sou nalisované a já nemám možnost jak gumu přelisovat. Ty pod podlahou mam před měsícem měněné. Mam starší typ ramen tak šly dobře.

16.7.10, 09:46

Příspěvek 
Popravdě si výměnu čepu přímo na stojícím autě nedovedu představit. Ale vytáhnout ho určitě ne. Někdy se s tím musí dost lomcovat.

16.7.10, 10:40

Příspěvek 
Ještě jednu otázečku. Kde se dá sehnat čep značky DAS?

16.7.10, 10:44

Příspěvek 
Já myslím, že v každých solidnějších autodílech. I v autokelly určitě.

16.7.10, 10:48

Příspěvek 
Tak díky za radu. Kdybych se na něčem zasekl, tak napíšu. Jo a ještě jestli se pro jistotu čep domazává, nebo tam mají dost náplně od výroby?

16.7.10, 10:51

Příspěvek 
Jen se vymění. Nic víc není třeba dělat. Při montáži dávej pozor, abys prachovku nepoškodil.

16.7.10, 10:55

Příspěvek 
Celé ramena za pár korun jsou na ho**o. Já je nedávno měnil. Stály mě něco přes 5 stovek kus a už bych tu chybu nikdy neudělal. Zadní silenty, které jsou pod podlahou jdou starší typ vyměnit i doma. Nový typ jsem zkoušel, ale nic. Tak jsem raději dal ten starší typ. Přední jdou taky, ale je potřeba mít nějaký přípravek. Já je naštěstí jakštakš vyměnil. Lepší je koupit nové čepy za pár korun a vyměnit je na starých ramenech. Mě vydržely ty nové ramena asi 2 měsíce maximálně a pak mi odešly kulové čepy. Je to hrozné bláto. Origo ramena prý stojí něco okolo 1800,- kč, ale u nás v obchodech mají jen ty levné a origo jen na objednávku.

17.7.10, 19:55

Příspěvek 
Tak už mam jeden čep vyměněný.Šlo to docela dobře. V prodejně mi doporučil značku MOOG. Tak sem zvědav jestli vydrží. Jak hodně se utahuje ten šroub v těhlici co drží čep?

20.7.10, 14:32

Příspěvek 
70 až 90 Nm. Ale na tom zas tak nějak nezáleží.

20.7.10, 14:39
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]