|
FAQ
• Hledat • Přihlásit se
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvek: 1 ] |
|
Autor |
Zpráva |
masa
|
Gufera zadní nápravy
Zdravím, nedávno jsem měl problém s protékáním oleje skrz těsnicí kroužky do bubnu š 110R (nulový brzdný účinek). Provedl jsem výměnu kroužků bez použití spec.nářadí a rád bych se podělil o zkušenosti - třeba se někomu budou hodit. Postup je následující: Demontovat kolo a brzdový buben - nebudu dále rozepisovat. Demontovat komplet obložení, zajistit brzdový váleček drátem proti vysunutí. Demontovat plechový kryt ložiska - 4 šrouby, matice jsou uvnitř. V sundaném plechovém krytu vyjmout gufero a narazit nové + těsnicí O kroužek. Vyjmout štít brzdy, převléct přes poloosu - brzdová hadice zůstane propojená. Uvolnit podvěs poloosy, rozpojit poloosu s ramenem - 2 šrouby, demontovat poloosu od rozvodovky - 6 šroubů. Z vyjmuté poloosy je nutno dostat ložisko. Mě se povedlo poměrně snadno slisovat poloosu z ložiska údery poloosou o podložku z tvrdého dřeva - měl jsem našroubovanou ochranu závitů, která se používá při stahování bubnů. Samotné ložisko vyklepnout vhodnou trubkou (mě se osvědčila stará poloosa s maticí na uchycení bubnu). Vyjmout vnitřní gufero - šroubovákem, háčkem. Naklepnout nové gufero. Ložisko přežilo bez úhony, ale radši jsem dal nové. Ložisko řádně promazat - při dobré funkci gufer nemá jiné mazání. Ložisko naklepnout do uložení - malým kladívkem po obvodu. Zkontrolovat poloosu - zejména funkční plochu na styku s jazýčkem gufera - cca uprostřed opěrného kroužku (nesmí být drážky nebo prohlubně), potřít olejem. Opatrně nasunout poloosu guferem do ložiska a naklepnout (např. na svěráku - zapřít o ložisko a přes tvrdé dřevo). Namontovat poloosu zpět - k rozvodovce (kameny "přilepit" vazelínou), k ramenu, zajistit podvěs. Namontovat štít brzdy a plechový kryt ložiska s guferem a těsnicím kroužkem. Obložení od oleje vyměnit. Zkompletovat. Doba opravy cca 2,5 hodiny. Jestli někdo máte jiné postupy nebo zlepšení, díky za odpovědi.
|
7.9.11, 07:19 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|