|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 13 ] |
|
Technická dokumentace k převodovce Felicia 1,3
Autor |
Zpráva |
kocica.karel
|
Technická dokumentace k převodovce Felicia 1,3
Zdravím všechny,
obracím se na Vás, zda někdo nemá k dispozici technickou dokumentaci k převodovce na Felicii 1,3. Jedná se především o ozubená kola a počty jejich zubů a také i technický nákres a nebo rozkreslení převodovky. Proč data potřebuji? Jelikož jsem koupil Felicii s cca. 280 000 km a po chvíli se z převodovky ozývají zvuky v podobě "kovového chroustáná" (něco jako kdyby o sebe škrkaly dvě rotující části), tak jsem na převodovce změřil vibrace. Nyní bych si potřeboval z kinematického schématu vypočítat chybové frekvence, které by mohla převodovka emitovat. Někdo může říci, tak ji rozdělej a uvidíš co potřebuješ. To je jistě pravda, ale převodovku musím také i na vozidle odměřit a pro opětovnou montáž bych již použil jinou převodovku. Za každou informaci moc děkuji.
|
3.1.12, 10:27 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Re: Technická dokumentace k převodovce Felicia 1,3
misto chybové frekvence raději popiš to kovové chroustání, kdy to dělá, za jak dlouho, přestane to, co se stane když šlápneš na spojku, nebo bez spojky tlač pětku jako bys ji chtěl zařaqdit za chodu jestli se chroustání ztratí, kynematika, chybové frekvence a odměřování to asi nebude to pravé ořechové v oboru opravy motorových vozidel spíš nářadí, majzl, kladivo, a práce síla F po dráze S
|
3.1.12, 10:50 |
|
|
kocica.karel
|
chroustání se projevuje jak u studeného motoru, tak i u zahřátého motoru, nezávisle na zátěži, projevuje se i při deceleraci motorem, při záběru je patrné také. Největší intenzita je na volnoběh a je docela dobře slyšitelná i v interiéru vozidla. Při vyšlápnuté spojce ticho -> převodovka. Vozidlo je v klidu a chroustání je slyšet -> chyba není v diferenciálu
|
3.1.12, 11:02 |
|
|
CROWACK
|
na co to rozebírat a řešit, když to stejně nakonec dopadne výmněnou převodovky?
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
3.1.12, 11:06 |
|
|
Kristensen
|
Ty voe sorry za OT ale tohle jsem teda ještě nezažil a to už jsem viděl a slyšel ledaco. Jinak k problému: pokud po sešlápnutí spojky je ticho tak jsou volný hřídele na konci převodovky, vypustit olej z převodovky zrovna zjistit jeho aktuální množství, vytáhnout levou poloosu, převodovku lehce svěsit dolu a sundat její boční víko, zkontrolovat zda nejsou volný matice na pětkových kolech, pokud ano tak pořádně dotáhnout a zajistit, převodovku zavěsit zpět, vrátit poloosu nalejt olej a vyzkoušet. Pokud to nepomůže tak převodovka ven a dát jinou, pozor na to jakou koupíš nebo jakou máš, nesměj být vytažený oba klouby z převodovky najednou jinak hrozí spadnutí kolečka což je většinou řešitelný jedině rozebráním převodovky a opětovným složením.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
3.1.12, 11:22 |
|
|
kocica.karel
|
JAsně já vím, že bude výměna převodovky, měření je jen ze zvědavosti , zda je možné odhalit závadu či nikoli pomocí vibrodiagnostiky. Převodovka "nová" je již doma. Jinak mě zaujala poznámka: "nesměj být vytažený oba klouby z převodovky najednou jinak hrozí spadnutí kolečka což je většinou řešitelný jedině rozebráním převodovky a opětovným složením" Tedy je nastolena další otázka. Jak tedy provézt výměnu, oba hřídele musí být demontovány současně, jinak to snad ani nejde.
|
3.1.12, 11:31 |
|
|
CROWACK
|
to je jednoduchý, prostě tam místo hřídelí strčíš násadu od smetáka.
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
3.1.12, 11:33 |
|
|
kocica.karel
|
to je jednoduchý, prostě tam místo hřídelí strčíš násadu od smetáka.
jo myslel jsem si to, že to takto nějak udělám, nebyl jsem si jistý, tak jsem se zeptal
|
3.1.12, 11:41 |
|
|
Kristensen
|
jj přesně tak pokud nemáš starej nepoužitej kloub tak tam strčíš prostě nějakej trn o stejným průměru ozubení kloubu. Já mám starej malej kloub i s pojistkou z feldy takže vyhodin jednu poloosu ven, zacvaknu těleso kloubu a můžu s tím dělat co chci, měl jsem trn vytočenej ale ten furt člověk musel hlídat aby nevyjel když špajsku někam nějak nakloníš.
|
3.1.12, 13:37 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
kocica.karel píše: chroustání se projevuje jak u studeného motoru, tak i u zahřátého motoru, nezávisle na zátěži, projevuje se i při deceleraci motorem, při záběru je patrné také. Největší intenzita je na volnoběh a je docela dobře slyšitelná i v interiéru vozidla. Při vyšlápnuté spojce ticho -> převodovka. Vozidlo je v klidu a chroustání je slyšet -> chyba není v diferenciálu chroustá to i při jízdě na pětku je jedno jaký je tam kvalt
|
3.1.12, 16:33 |
|
|
kocica.karel
|
ano jedno jaký je zařazený rychlostní stupeň jen na 5 je to o něco málo potišeji
|
3.1.12, 17:14 |
|
|
Kristensen
|
tak jsou volný hřídele
|
3.1.12, 17:26 |