Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 23.11.24, 00:11

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 divný rachot patrně z převodovky 
Autor Zpráva

Příspěvek divný rachot patrně z převodovky
Všimnul jsem si jedné věci - když Formana nastartuju se studeným motorem ozývá se takové šramocení podobné jako venitly. Dříve jsem tomu nedával žádný větší význam, myslel jsem že to je běžné rachocení ventilů na studeném motoru, nebylo to nijak výrazné (sem-tam to kleplo) po pár stech metrech jízdy to zmizí. Nicméně se to mírně zhoršuje a jsem zjistil že to zmizí po vyšlápnutí spojky to zmizí (je to poznat jenom na stojícím autě, za jízdy to slyšet není. Ventily mají správnou vůli. Ta převodovka jinak chodí výborně, žádné problémy s ní nejsou. Nevíte co to může být?

17.2.08, 23:24
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Hluchoň

Příspěvek 
spíš blbej dotaz, no ale přece, oleje v ní máš dost?

17.2.08, 23:26
Profil ICQ

Příspěvek 
blbej dotaz, ale možná máš pravdu (nikdy jsem tam olej nekontroloval a ani nevím jak se to u Fáva dělá) :oops: :oops: :oops:

17.2.08, 23:28
Profil ICQ
Hluchoň

Příspěvek 
vyndáš náhon tachometru a mrkneš jestli tam je nebo není.. více to je popsaný třeba tady: http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.p ... 73&start=0

17.2.08, 23:34
Profil ICQ

Příspěvek 
No mě právě kdysi jakýsi automechanik řekl že tam hrozí že mi zapadne náhon k tomu lanku do přeovodvky a já si to nějak zafixoval že olej v převodovce nebudu měnit sám. Posléze jsem zjistil že to tam zapadnout nemůže protože je to na lanku nalisované, ale nějak mi to utkvělo v paměti.

17.2.08, 23:39
Profil ICQ

Příspěvek 
cyz píše:
No mě právě kdysi jakýsi automechanik řekl že tam hrozí že mi zapadne náhon k tomu lanku do přeovodvky a já si to nějak zafixoval že olej v převodovce nebudu měnit sám. Posléze jsem zjistil že to tam zapadnout nemůže protože je to na lanku nalisované, ale nějak mi to utkvělo v paměti.

No vypadávající systém má Felda...jak to tam spadne rozborka je povinnost.....jeden mehanik to tam nechal,že se to rozemele,je to ze silonu,ano rozemlelo se to ale ta hřídelička přežila a unikla mlejnku,spadla do řadící předlohy co je pro tyč řazení dole na obalech zevnitř a chlapík přijel po třech měsících,že tam jde jenom dvojka.... :lol: :wink: Tak pozor na to...Felďáci...

17.2.08, 23:47

Příspěvek 
Teď nedávno jsem s Petrem řešil jednu feldu (vadná cívka) a po nastartování dost hroznej rachot z převodovky, kterej při vyšlápnutí spojky zmizel...
...znělo to jako kdyby se zakousl pastorek startéru a motor s nim točil i po startu...
...majitel tý feldy říkal, že je to nějaké ložisko v převodovce, které u Felicií často odchází, ale že už to s tim koupil a najel mnoho desítek tisíc Km a nic se neděje...
...po zahřátí převodovky to prý utichne.

No, třeba Miloš by určitě věděl, jaké ložisko to může dělat. Můj předpoklad je jedno z ložisek mrkve...

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

18.2.08, 00:55
Profil ICQ

Příspěvek 
Tohle dělává velká vůle ložiska stromečku, jak se to ohřeje, tak se vymezí a je klid. Dokud to jede, tak nemá smysl se v tom vrtat, zvuk je nepříjemnej, ale nic víc nehrozí. Na tohle hodně trpí ty menší KIA převodovky, co se strkají do nafťáků, typycky tohle dělá Lublin.

18.2.08, 06:47
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Mě to dělá Forman už od začátku. Nejdřív jsem si myslel, že to dělá pětka v předovovce. Kristensen to rozdělal a všechno v pohodě, tak to vypadá na spojkový ložisko. Dokud to jede, tak to řešit nebudu.

18.2.08, 07:54

Příspěvek 
No ale to ložisko se jednoho dne může zadřít, ne? No na jaře možná půjde motor ven tak bych to dal borcovi ať se na tu převodovku podivá.

18.2.08, 11:13
Profil ICQ

Příspěvek 
Drak píše:
Tohle dělává velká vůle ložiska stromečku, jak se to ohřeje, tak se vymezí a je klid. Dokud to jede, tak nemá smysl se v tom vrtat, zvuk je nepříjemnej, ale nic víc nehrozí. Na tohle hodně trpí ty menší KIA převodovky, co se strkají do nafťáků, typycky tohle dělá Lublin.

Není to zahřátím, je to namazáním. Ložiska předlohy a hlavně 5° se u Favorita a Felicie mažou pouze za jízdy, když se otáčí talířové kolo. Čím dále a na vyšší otáčky to bude běhat na místě, tím více se bude vůle a tím hluk zvětšovat.
:lol:

18.2.08, 22:21

Příspěvek 
Já s tím neběhám na místě, sednu a jedu (tohle co píšeš vím, řekla mi to již spousta doborníků), maximálně jednou za čas když je na skle jo silná vrstva ledu když jedu brzo ráno tak to udělám (což je tak max. 1x za měsíc) to běří tak 1-2 minuty než oškrábu půlku skla. Možná to dělal předchozí majitel, podle zásahů jaké jsou na tom autě (viz motor nastříkaný žáruvzdornou stříbřenkou, při čištění jsem ho proklínal) apod. tak bych řekl že to byl takový ten iniciativní blbec který to dělal s tím že si myslel že tomu autu nějak pomůže tak jako v jiných případech. Nevíš kam až to může vést? Není to tak že by se to zhoršovalo, spíš podle teploty, proto se na to ptám zrovna teď protože je to hodně výrazné :). Má smysl to nějak opravovat nebo to vydrží dlouho?

18.2.08, 23:44
Profil ICQ

Příspěvek 
mě to dělá co to auto mám to je cca 50 tis km a snad to ještě jednou tolik vydrží. Taky to škrundání je slyšet hlavně když je zima, v létě to nepozoruju.

19.2.08, 07:33

Příspěvek 
Tady jsou z 90% jen dvě možnosti, povolený matky na koncích hřídelí ( v bočním víku) nebo ložisko na spojce. Já to tady řikám pořád dokola, převodovka na fáčku a na feldě prostě na místě nemaže, hlavně ráno když to natočíte studený, je potřeba to projet pár metrů zařadit pár kvaltů a pak si už na místě stujte třeba 10minut, sice to taky není pořád dobrý ale aspoň ta převodovka neběží uplně nasucho.

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

19.2.08, 20:49

Příspěvek 
Kristensen píše:
Tady jsou z 90% jen dvě možnosti, povolený matky na koncích hřídelí ( v bočním víku) nebo ložisko na spojce. Já to tady řikám pořád dokola, převodovka na fáčku a na feldě prostě na místě nemaže, hlavně ráno když to natočíte studený, je potřeba to projet pár metrů zařadit pár kvaltů a pak si už na místě stujte třeba 10minut, sice to taky není pořád dobrý ale aspoň ta převodovka neběží uplně nasucho.

Je to přesně tak. Dost často se projevuje hlukem také 5tka. Respektive její zvětšující se vůle mezi objímkou a synchronem. Při příliš velké vůli to nakonec začne chrastit i za tepla. Docela na to pomáhá když se pojistný kroužek objímky za synchronem lehce prohne do vlnovky. Působí potom jako lehká axiální pružina a neustále vymezuje vůli synchronu mezi objímkou a kuželem kola.

19.2.08, 22:09
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další