Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 18:24

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Favorit - převodovka olej 
Autor Zpráva

Příspěvek Favorit - převodovka olej
Ahoj lidičky.U svojeho fafínka jsem zpozoroval občasnou ztrátu oleje tak jsem zalezl pod auto a teklo to z převodovky okolo poloos.
Jsem momentálně finančně omezen na to abych jel do servisu.Tak vás žádám o radu.

Kudy a jaký olej dolít do převodovky.

Když mam studené auto tak (parkuji venku). tak se my to rozjede na neutrál (sešlápnu spojku nastartuji pouštím spojku a auto se rozjede). Je to normální? Co s tím?

11.3.11, 21:35
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Favorit - převodovka olej
gufero stojí cca 3euri, vymeniť to ide, treba najprv povoliť matku na kole v strede, vypustiť olej, potom vybrať spodný čap na ramene s tehlice, vytiahnuť poloos,s náboja, vyťuknúť s prevodovky a gugero vymeniť...

olej sa dolieva cez náhon tachometra, treba ho celý vytiahnuť, náplň je 2,4l...

tretej otázke vôbec nerozumiem. Ak motor beží a pustíš spojku auto sa pohne, to je princíp rozbehu....

12.3.11, 00:18

Příspěvek 
Myslí na neutrál... do jisté míry to normální je, ale nemělo by to být na rozjetí. Třeba kolo ve vzduchu se ti roztočí.

Michale, matku těhlice není třeba povolovat, stačí jen vytáhnout těhlici z čepu a vyklonit...

A pozor, v literatuře si zjisti, který šroub na převodovce je výpustní, už jsem zažil pár lidí, co vytáhli aretační šroub (on se k tomu nabízí) a pak měli problém. Nejlépe ať jste na to dva. Jestli to teče z obou stran, tak nejprve jednu, pak druhou stranu, neměl bys vytáhnout obě poloosy z převodovky najednou, ale pěkně postupně.

12.3.11, 07:48
rejpal

K třetí otázce - to není normální. Na neutrálu sice převodovka má tendenci otáčet koly, ale tak slabě, že ti s autem nehne. Takže tam máš asi špatně promazané nebo přidřené něco mezi převodovými koly a osou nebo synchrony. Dolij olej do převodovky do správné hladiny, projeď to, zkus znova.

A náhon tachometru vytahuj opatrně, u favoritů se prý může stát, že ti do převodovky něco zapadne (část náhonu) a to pak už ven nedostaneš.

EDIT: Gokraliku, jsi rychlejší!

12.3.11, 07:52
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Občas... ale většinou by mě mohli oslovovat "blesku". :)

Jo, s tím náhonem z převodovky... vytahuj ho jako první, kdyby ti tam spadlo kolečko, tak ho na hladině oleje ještě možná zachytíš... Povolíš jen šroubek na plechové příložce a pak opatrně tahej nahoru. Až budeš nalévat olej, tak dírou po náhonu. Nalej ho tam tolik, aby byl náhon 4mm odspodu od oleje. Je to opravdu důležité. Ani víc, ani míň.

Já myslím, že po dolití oleje ta převodovka točit koly už nebude.

12.3.11, 08:01
von GLEXR

K "rozjezdu na neutrál" - mohlo by být způsobeno i použitím nevhodného oleje do převodovky. Jestli někdo nalil do Favorita třeba PP90, nedivil bych se tomuhle efektu. Je to známý příklad po nastartování promrzlé 742...

Škoda 742 Forever Team

1.4.11, 17:27
Profil ICQ

zdravim je tam nejaky kontrolni sroub na prevodovce at mohu zjistit kolik oleje tam mam??? a jaky olej nalit, prevodovy a znacka??? diky

ucenny z nebe nespadl

30.4.11, 10:57

Příspěvek 
Řešilo se to tu už několikrát... měřit hladinu jde jen přes náhon tachometru, plastové kolečko musí být 4mm odspodu v oleji. Olej jsem nalil 75W od Parama a jsem spokojen.

30.4.11, 13:51
Mistr mechanik

je nutné se zabývat specifikací oleje GL 4+,

OLEJ 75W se pecifikací GL6 obohacen určitými plastifikátory dokáže převodovku nenývratně zničit :wink:

30.4.11, 17:09

Příspěvek 
Tenhle od Parama je přímo určen pro automobily Škoda.

30.4.11, 17:50
Mistr mechanik

zjuste si někdo specifikaci GL 4+, já tam mám značku schell, stejně bude fachčit i tento Převodový olej Liqui Moly (GL4+) SAE 75W-90 (75W90) 500ml (LI4433)

zrovna minulý týden jsem to předváděl
rozjedu se na jedničku a pak bez spojky jedním prstíkem potláčím kvalty, řadí se bez spojky v pohodě nic neškrtá,

k tomu zázraku nedošlo ale hned pocitíl jsem to až po nějaké stovce km :wink:

1.5.11, 08:50

Paramo gyrol 75LF mám ve 105tce a můžu doporučit, řazení se mnohem zlepšilo

2.5.11, 17:31

dával někdo do favorita pp90? vim, že tam patří 75W-90, nebo pp80, ale jde mi o to že se mě doma válí pár litru pp90 a nechce se mě zbytečně kupovat jinej. starej tam je asi 10 let a mám dojem, že na 90% jsem tam před tim dal taky pp90 (protože mě ležel doma, všechno ostatní bych musel kupovat a to bych se divil), ale nevim to jistě. do ted to řadí celkem v pohodě, nic se neděje. pár lidí vyhrožuje (většinou ty co tam pp90 v životě neměly) že to pak v zimě blbě řadí apod. má s tim někdo zkušenost? je pravda, že je o něco hustší, ale že by to mělo nákej extrémní vliv na řazení se mě nezdá. někdo tady psal že je pp90 předepsanej výrobcem, ale to jsem v žádný dokumentaci nenašel, ve všem píšou jenom 75w-90 nebo pp80.

2.6.11, 19:54

na PP90 zaručeně ve favoritu nejde řadit už při teplotě kolem -10 stupňů ( ráno za studena) dokonce synchrony nesynchronujou, já to mám vyzkoušené na kamarádoj kterej nechtěl za žádnou cenu kupovat olej co tam patří když právě doma měl PP90 kterou dostal zadarmo k předchozímu autu ( Š120 :-D )

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

2.6.11, 20:06
Hluchoň

mel jsem jednou chvili 80W-90 (protoze jinej nemeli a plnit prevodovku jsem musel), nefungovalo to, razeni pres zuby jakoby tam nebyly sycnhrony, takze od ty doby jsem proti vsem takovym experimentum

predepsana je 80, vyzkousel jsem na radu odbornika, co prevodovky stavi uspesne i pro zavodaky http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=755 a to funguje bezvadne kdykoliv

2.6.11, 20:08
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další