Octavia 2FL TDI puknutie pri zmene smeru
Zdravím všetkých a zároveň prajem veselú Veľkú noc!
Neviem či som v správnej sekcii (neviem čo problém spôsobuje a či sa vôbec jedná o problém), skúšal som hľadať podobné závady, ale neuspel som.
Ide o Octaviu 2 1,6TDI, najazdené 12 200 Km, zdôrazňujem, že jazdené slušne. Pri parkovaní som zaregistroval, že pri pohnutí sa na spiatočke sa ozve veľmi jemné puknutie/cvaknutie. Pri následnom pohnutí na spiatočke k tomu nedochádza, až pri zaradení jednotky a prvom pohnutí dopredu (pri ďalšom pohnutí dopredu tiež nie). Nerobí to vždy, väčšinou je to veľmi tiché, niekedy to počuť trochu viac, zvyčajne to začujem pri zahriatom aute. Robí to bez ohľadu na vytočené kolesá (myslím, že to vylučuje homokynetické kĺby).
Autorizovaný servis na to reagoval rozobratím bŕzd a ich vyčistením (?!), čo na tejto veci nič nezmenilo, ale o trochu lepšie to zas brzdí.
Zviezol som v tom známeho servisáka z Nissanu, ktorý tvrdí, že pokiaľ to nerobí pri každej zmene smeru pohybu nejedná sa o závadu. Udajne to môže robiť silentblok na prevodovke, ktorý vraj namáhaný tým, že auto zvykne stáť na spiatočke (defend-lock) bez ručnej brzdy (už ju zaťahujem, ale v zime som sa bál jej zatuhnutia).
Myslíte, že to má cenu ďalej riešiť? Zvuk je to veľmi tichý (zdravý používateľ by ho ani nezaregistroval, ale holt čo už so mnou), nie je to rušivé, ale nechcem nič zanedbať.
Zaujímajú ma rady skúsených mechanikov ako p. Miloš, ale budem vďačný za každý názor. Ďakujem.