Autor |
Zpráva |
Jonny
Junior TW team
|
Divne zvuky z prevodovky
Zdarec skodovkari
Mam v rapide 5q suchu ( asi vlecka) prevodovku a mam niekolko otazok :
1) pri brzdeni motorom na 2 al. 3 q sa z prevodovky ozyva take akoby prerusovane cvakanie a auto sebou mirne skube po zabere motora to prestane
2) potrebujem vymenit kulisu a vidlicly (neviem co to je ale pry to mam vymenit s kulisou ) ak sa to uz niekde riesilo prosim povedat pretoze mi vyskakuje 1 3 5 aj R a pri radeni 3 ( pri stlacenej spojke ) citim ako zaskoci a este trochu potlacim ( neumyselne ) tak rata zuby a je to pocut
3) znicil som vypustaci srob ( totalka ) da sa to nako zachranit ?
4) pri vecrej namahe mi drnci ( a je to aj citit na pake ) v prevodovke . ak je tam daky silent blok tak tam uz asi nebude ale nevim rac sa spytam
5) ako zistim ci mam prevod 3,9 alebo 4,22 ? prevodovka je asi z 125
Diki za rady Škode zdar
_________________ 1) Škoda Rapid 136 . motor XT bude vo vyvoji -> ELEANOR nova kasna jej pristane 2) Škoda 120 GL - Pomrdanč - spotrebak s vyhodami 3) Škoda Fabia 1,2 HTP 47 kW -> ŽLŤAS ňáko ide furt na tri válce 4) Škoda 100 - 71" Model 72" Killec
|
23.1.08, 18:45 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Jonny
Junior TW team
|
To nik nevie co s tym mam prosim poradte zacina sa to zhorsovat
_________________ 1) Škoda Rapid 136 . motor XT bude vo vyvoji -> ELEANOR nova kasna jej pristane 2) Škoda 120 GL - Pomrdanč - spotrebak s vyhodami 3) Škoda Fabia 1,2 HTP 47 kW -> ŽLŤAS ňáko ide furt na tri válce 4) Škoda 100 - 71" Model 72" Killec
|
26.1.08, 20:00 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
Jonny píše: To nik nevie co s tym mam prosim poradte zacina sa to zhorsovat
To co popisujes vypada na smrt prevodovky, co chces aby ti kdo radil? Vyndat, rozmontovat, zkontrolovat, pravdepodobne zahodit.
125 nema mit suche poloosy. Rapidy mely prevodovku se stalym prevodem 3,9. Pokud by to nebyl Rapid 120 s 5Q (normalne mely 4Q), to by byla prevodovka shodna se 120LX, kterou bys tezko shanel.
Kdyz ti auto tohle dela, mas predevsim s nim prestat jezdit.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
26.1.08, 20:20 |
|
|
Jonny
Junior TW team
|
Viky píše: Jonny píše: To nik nevie co s tym mam prosim poradte zacina sa to zhorsovat To co popisujes vypada na smrt prevodovky, co chces aby ti kdo radil? Vyndat, rozmontovat, zkontrolovat, pravdepodobne zahodit. 125 nema mit suche poloosy. Rapidy mely prevodovku se stalym prevodem 3,9. Pokud by to nebyl Rapid 120 s 5Q (normalne mely 4Q), to by byla prevodovka shodna se 120LX, kterou bys tezko shanel. Kdyz ti auto tohle dela, mas predevsim s nim prestat jezdit.
To je fakt az take zle Zatim sa da na tom jazdit .... ale pokial by som sa to rozhodol rozobrat tak co mam kuknut ? A co sa moze stat v tom najhorsom pripade ? No 5q rapid asi tazko zozeniem fnuk , fnuk to je nad ludske sily
|
27.1.08, 15:46 |
|
|
cyz
|
Tak zkus to dát nějakému odborníkovi....ale připrav se na to že se s tímhle nikdo rýpat nebude a když už někoho seženeš tak to bude stát strašně moc peněz. Z toho co popisuješ tak to vypadá na výměná celého pajšlu...to cukání a svakání můžou být vylámané zuby, rachocení řadící páky bych tipoval na ohnutou příčku převodovky k čemuž moohlo dojít tehdy jak jsi s tím někde zavadil (taky se mi to podařilo). Každopádně takhle zhuntovanou převodovku jsem snad ještě neviděl
|
27.1.08, 16:04 |
|
|
ventYl
|
Jonny píše: Viky píše: Jonny píše: To nik nevie co s tym mam prosim poradte zacina sa to zhorsovat :shock: :sick: To co popisujes vypada na smrt prevodovky, co chces aby ti kdo radil? Vyndat, rozmontovat, zkontrolovat, pravdepodobne zahodit. 125 nema mit suche poloosy. Rapidy mely prevodovku se stalym prevodem 3,9. Pokud by to nebyl Rapid 120 s 5Q (normalne mely 4Q), to by byla prevodovka shodna se 120LX, kterou bys tezko shanel. Kdyz ti auto tohle dela, mas predevsim s nim prestat jezdit. To je fakt az take zle :cry: Zatim sa da na tom jazdit .... ale pokial by som sa to rozhodol rozobrat tak co mam kuknut ? A co sa moze stat v tom najhorsom pripade ? No 5q rapid asi tazko zozeniem fnuk , fnuk to je nad ludske sily :evil: :cry:
Cosi podobne mal brat na svojej prevodovke, prestala mu radit trojka a raz vyradil 3 a chcel zaradit za 4 a ostalo mu to v neutrali. prevodovka na salat. fuj je to, zahod to, vyber to z auta a namontuj tam inu. tato prevodovka je na odpis.
5Q rapidacku zozenies lahsie, ako akekolvek ine 5Q atypy. Je to asi druha najcastejsia prevodovka po 4Q mokrej.
Ak mas suche poloosy, najhorsie, co sa ti moze stat, ak nemas dost rozumu v mozgovni a budes s tym dalej jazdit, je to, ze sa ti to vzprieci, zaberes a prevodovka sa ti rozsype na srot vratane obalu a ked to schyta aj diferak, vypadne ti z auta prevodovka poloosy aj motor a mozes to dat maximalne tak do srotu, ked je ti zatazko pozhanat si inu prevodovku.
Ak mas mokre poloosy, tak sa ti to vysype komplet a auto bude absolutne neodtiahnutelne. Ale ked s tym nikto nehybal, tak by tam mali byt poloosy suche.
Ale v prvom rade by si si mal pozriet, ci nemas krivy posuvaci mechanizmus, alebo vidlicky v prevodovke (co je co, ti bez rezu prevodovkou alebo fotky rozobranej prevodovky nevysvetlim). Ak je nieco z toho krive / zlomene, rychlosti nejde radit, radia sa blbo, alebo cez zuby. Najvacsia sranda je, ze sa ti mozu rychlosti "pomiesat", alebo sa moze stat, ze docielis mat zaradene 2 rychlosti odrazu (efekt si snad dokazes predstavit sam - okamzita destrukcia danych sukoli a najskor aj celej prevodovky). Ked to budes rozoberat, najprv si zisti, v ktorej polke prevodovky je to naukladane, lebo ak to vyklopis do tej zlej polky, tak z toho budes mat Lego Technic.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
27.1.08, 16:13 |
|
|
Jonny
Junior TW team
|
ventYl píše: Cosi podobne mal brat na svojej prevodovke, prestala mu radit trojka a raz vyradil 3 a chcel zaradit za 4 a ostalo mu to v neutrali. prevodovka na salat. fuj je to, zahod to, vyber to z auta a namontuj tam inu. tato prevodovka je na odpis.
5Q rapidacku zozenies lahsie, ako akekolvek ine 5Q atypy. Je to asi druha najcastejsia prevodovka po 4Q mokrej.
Ak mas suche poloosy, najhorsie, co sa ti moze stat, ak nemas dost rozumu v mozgovni a budes s tym dalej jazdit, je to, ze sa ti to vzprieci, zaberes a prevodovka sa ti rozsype na srot vratane obalu a ked to schyta aj diferak, vypadne ti z auta prevodovka poloosy aj motor a mozes to dat maximalne tak do srotu, ked je ti zatazko pozhanat si inu prevodovku.
Ak mas mokre poloosy, tak sa ti to vysype komplet a auto bude absolutne neodtiahnutelne. Ale ked s tym nikto nehybal, tak by tam mali byt poloosy suche.
Ale v prvom rade by si si mal pozriet, ci nemas krivy posuvaci mechanizmus, alebo vidlicky v prevodovke (co je co, ti bez rezu prevodovkou alebo fotky rozobranej prevodovky nevysvetlim). Ak je nieco z toho krive / zlomene, rychlosti nejde radit, radia sa blbo, alebo cez zuby. Najvacsia sranda je, ze sa ti mozu rychlosti "pomiesat", alebo sa moze stat, ze docielis mat zaradene 2 rychlosti odrazu (efekt si snad dokazes predstavit sam - okamzita destrukcia danych sukoli a najskor aj celej prevodovky). Ked to budes rozoberat, najprv si zisti, v ktorej polke prevodovky je to naukladane, lebo ak to vyklopis do tej zlej polky, tak z toho budes mat Lego Technic.
No skusal som ju zohnat ale neuspesne zacalo mi to robit po buracke (celna zrazka pri 10km/h-tuknutie)asi sa pustim do rozoberania no dufam ze sa mi to nerozsype ako sa dostanem ku kulise ? preco mi to skube ?? no neni to zas az take silne ale ak vies co si mas vsimat tak si to vsimnes a tak isto s tym cvakanim (je to nezretelne no ak si potichu tak to slysis)
|
27.1.08, 16:53 |
|
|
ventYl
|
Skubat ti to moze z milion dovodov. Nerozoberies - nezistis. Ak to bolo po buracke, tak to bud nebolo na celo, alebo to nebolo pri 10 km/h, alebo to auto bolo uz predtym na salat a ty si ho len dorazil.
Kulisa radenia tiez znama aj pod menom domcek radenia je ten sasafras, co je pod radiacou pakou a vychadza z toho tiahlo radenia dozadu do prevodovky. Ta ked je skrivena, utrhnuta, alebo je skrivene tiahlo radenia, alebo je to cele zosprajcovane, tak sa ti radi blbo a prevodovke nemusi byt nic. Ale moj skromny tip je, ze kulisa radenia, tiahlo a prevodovka maju pri celnom naraze spolocnu inercialnu sustavu, cize to by pohnute byt nemalo, resp. to by sa muselo hnut bud celym tunelom, alebo celym motorom.
Apropos, prevodovky S130, S135, S136 pre sedany a coupe by mali byt totozne.
Ty s tym hlavne nejazdi, lebo ti odpadne motor a zasamovrazdis seba, alebo niekoho ineho. Po celnej zrazke v takej rychlosti by tomu nemalo byt nic viac, nez par premacknutych plechov a nie taketo harakiri na prevodovke. Cosi je schnileho v state danskem.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
27.1.08, 18:26 |
|
|
Jonny
Junior TW team
|
no nic ine mi neostava ako jazdit pokial ide pac druhu prevodovku nemam ,sestrine auto je viacmenej nepojazdne a chodit 4km v takomto pocasi denne do prace, tak to sa skor zasamovrazdim na bicikli ako v aute ma nasral ten debil co mi ho predal (nieze by som nechcel dat na tvoje rady ale mam na vyber ?)Skusim kuknut tu kulisu, ako sa to vibera? (v domacich podmienkach) a co stoji nova kulisa?
|
27.1.08, 18:43 |
|
|
Vít
Hluchoň
|
Jonny, jestli s tím chceš jezdit do práce, tak začni jezdit dříve, abys stihl dojít pěšky, tohle už dlouho jezdit nebude.
|
27.1.08, 18:50 |
|
|
Jonny
Junior TW team
|
Vít píše: Jonny, jestli s tím chceš jezdit do práce, tak začni jezdit dříve, abys stihl dojít pěšky, tohle už dlouho jezdit nebude.
tiez si myslim ale dufam ze zozeniem druhu prevodovku skor ako sa mi tato uplne rozsipe ale tu kulisu budem asi musiet stejne vymenit keby som aspon vedel co tomu muze byt a ci sa to oplati opravit alebo to vyhodit( zberne suroviny to istia)
|
27.1.08, 19:07 |
|
|
ventYl
|
Jonny píše: no nic ine mi neostava ako jazdit pokial ide pac druhu prevodovku nemam ,sestrine auto je viacmenej nepojazdne a chodit 4km v takomto pocasi denne do prace, tak to sa skor zasamovrazdim na bicikli ako v aute :evil: :D ma nasral ten debil co mi ho predal (nieze by som nechcel dat na tvoje rady ale mam na vyber ?)Skusim kuknut tu kulisu, ako sa to vibera? (v domacich podmienkach) a co stoji nova kulisa?
Kulisu asi vyberes len po kompletnom rozkuchani auta. Novu kulisu nezozenies, jedine si zohnat z vrakaca 5Q kulisu (pozor, 5Q a 4Q kulisy su rozdielne, sice mozno su zamenne, ale rozdiel tam je, minimalne sa na 5Q kulice netoci tycka radiacej paky okolo osi, na 4Q ano).
Kulisu by malo byt mozne vybrat, ked vytahas komplet interier spredu (sedacky, koberce), aby si sa dostal k montaznemu otvoru, je pod kobercom (neodporucam byt zviera a koberec rozparat, bude ti potom zavadzat pri manipulovani s rucnou brzdou). Pri tom uvidis prakticky skoro cele tiahlo radenia (taka lesknuca sa hruba a na prvy pohlad velmi masivna trubka). Ak bude niekde pokrivena, vies, kde mas vinnika. Kulisa drzi na mieste styroma srubami. Pri dotahovani pozor, nie je problem na nich utrhnut hlavu. Pred vybranim kulisy z vozu musis odpojit tiahlo radenia na strane kulisy, akurat netusim, ci je pristupne priamo na mieste, alebo nie. Odporucam pred vybranim kulisy z vozu vyradit rychlost a kulisu vytahovat a zakladat v polohe neutralu.
Je mozne, ze mas len uvolneny spoj kulisy a tiahla radenia, alebo to pri zrazke nevydrzala gumena kost a vycvachtala sa, alebo bola vycvachtana uz aj predtym. Ked je ta kost v prdeli, nemusi to radit vobec, alebo to radi blbo (kazdopadne by to nemalo sposobovat pocitanie zubov, alebo vypadavanie rychlosti). Ak ti vypadavaju rychlosti, mozes mat prehnity sileNTblok prevodovky, alebo ju mat inac vyosenu.
A to klepanie asi bude na rozkuch prevodovky, lebo to sa nicim inym vysvetlit neda (teda jedine, ze by to robil motor a nie prevodovka).
Mudrejsi budes, ak to rozoberes. Ale rozoberaj to s rozvahou a pomaly, zober si miesto auta na tyzden MHD, lebo ked je ta prevodovka nastiepena, alebo co, tak ti moze prasknut a ked ti praskne nejako masakralne, tak ti vypadne aj cely motor. Ak mas naprd pamat, tak si postup rozoberania fot.
|
27.1.08, 19:32 |
|
|
ventYl
|
krom toho, co su to 4 kilaky? neviem, ci po meste, alebo po extravilane, ale ja bezne denne absolvujem pesi od 4 do 12 km.
|
27.1.08, 19:36 |
|
|
Jonny
Junior TW team
|
Dnes som si spomenul odkedy mi to asi robi ( ta skleroza ..... ) idem do MT ( asi 30 km) tak si to valim 100 na stvorke a motor si pyta patku , zaradim a ..... klasika - vypadne takze ( debil ) co teraz - drzat paku a dufat ze sa nic nastane ( hoooooodne zly napad ) a ono sa stalo ..... asi v 140 km/h naraz supa do paky ktoru som uz predtym len tazko udrzal na mieste ,auto strasne sklblo a z prevodovky desny ramus ( ta patka tam este stale bola ) takze prec s nou a do stvorky ( asi 120 km/h ) motor zarucal , auto spomalilo ale islo sa dalej . Odvtedy som ani nepomyslel na zaradenie patky . (som debil ale co uz .... ) ako moc som to pojebabral ? Prosim nenadavat a nekamenovat
|
3.2.08, 14:49 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
Pojebal jsi to dost, ale nebud smutnej, v hajzlu byla uz predtym, jenom to mozna slo este spravit, ted uz to nepujde skoro urcite. Jonny píše: dufam ze zozeniem druhu prevodovku skor ako sa mi tato uplne rozsipe
Shanej rychle.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
3.2.08, 15:06 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|