|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 15 ] |
|
| Autor |
Zpráva |
|
JuDu
|
 Oslnenie
Dobry den,
mal by som otazku: dajte mi typ, ako sa branit proti vodicom, ktori nemaju spravne nastavene svetla a vecer vas pekne oslepia - hlavne ked take auto ide za vami. Nejake vypukle teleso so zrkadlovym povrchom za zadnym sklom ? Reflexna latka nalepena nad/pod zadnu SPZ ?
Dakujem
|
| 25.1.06, 22:16 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Luboš
|
Co třeba překlápěcí nebo samostmívací zrcátka? 
|
| 25.1.06, 22:21 |
|
 |
|
Kybergreg
|
Pokud jde o blbce, který Ti svítí do zrcátek dálkovými (nebo někoho, kdo zapomněl přepnout na potkávačky), tak s těmi jsem to dělal tak, že jsem je nechal, ať mě předjedou a pak jsem jim to vrátil (ne že bych na ně trvale svítil dálkáčema, ale řádně jsem je problikal). Vzhledem k tomu, že jsem na škodovce měl přídávná dálková světla, tak to pocítili dostatečně.
Ovšem ti, co to mají jen špatně seřízené nebo mají přetížený zadek auta a to tak svítí pánu bohu do oken, s těmi je potíž, protože obvykle sami nevědí, že dělají něco špatně. Někdy jsem to s nimi dělal stejně jako s těmi, co svítí dákovýma, někdy jsem si jen sklopil vnitřní zrcátko do "zatmavené" polohy.
Svého času jsem uvažoval o tom, že si na zadní plato hned za okno namontuju aspoň jeden dálkový světlomet a budu s ním tyhlety řidiče problikávat. Nakonec jsem se k tomu neodhodlal, přeci jen je lepší blbci uhnout než se s ním srazit.
|
| 26.1.06, 10:47 |
|
 |
|
Návštěvník
|
 Re: Oslnenie
Dakujem za vsetky navrhy.
Skoda je tam, ze aj ked mam zrkadlo sklopene (robil som to za jazdu, aj tak spoluobcan iduci za mno na to nezareagoval), cele auto mam osvetlene a to je neprijemne.
Ked to uz bolo velmi okate, tak som skusil zapnut zadne hmlovky (pripade som to ukazal zatrasenim otvorenej dlane, VSETKYMI prstami... ), ale vodici stale dalej svietili do mojich oci.
Mam v plane nieco pasivneho urobit, ktore by "zasvietilo" len vtedy, ak ten reflektor je zle nastaveny. Moze to byt len reflexna paska za zadnym oknom (co je napr. na vestach cestarov), alebo nieco vypukle pokryte odrazajucou latkou (nalepenym malych kuskov rozbyteho zrkadla na gulu ...).
Co v takom pripade robit ? Spatne oslnenie nefunguje (ked ma predbehne) , je to len zbytocna provokacia. Na hlupakov treba vymysliet naozah jednoduche/jednoznacne veci.
Dakujem
|
| 26.1.06, 17:34 |
|
 |
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Anonymous píše: Dakujem za vsetky navrhy.
Skoda je tam, ze aj ked mam zrkadlo sklopene (robil som to za jazdu, aj tak spoluobcan iduci za mno na to nezareagoval), cele auto mam osvetlene a to je neprijemne. Ked to uz bolo velmi okate, tak som skusil zapnut zadne hmlovky (pripade som to ukazal zatrasenim otvorenej dlane, VSETKYMI prstami... ), ale vodici stale dalej svietili do mojich oci. Mam v plane nieco pasivneho urobit, ktore by "zasvietilo" len vtedy, ak ten reflektor je zle nastaveny. Moze to byt len reflexna paska za zadnym oknom (co je napr. na vestach cestarov), alebo nieco vypukle pokryte odrazajucou latkou (nalepenym malych kuskov rozbyteho zrkadla na gulu ...). Co v takom pripade robit ? Spatne oslnenie nefunguje (ked ma predbehne) , je to len zbytocna provokacia. Na hlupakov treba vymysliet naozah jednoduche/jednoznacne veci.
Dakujem
Někdy mají špatně seřízená světla, nějaké sklopení potom nepomáhá a navíc kolikrát nevědí, že tam něco takového mají. Pokus svítí zezadu, zpomalit a nechat předjet... O seřízených světlech bych zde mohl psát desítky stran, protože ani z fabriky nepřijede auto se správně seřízenými světlomety...
_________________ J.
|
| 29.1.06, 12:38 |
|
 |
|
JuDu
|
Je to pravda, (prvotne nastavenie) s novym autom aj ja som mal ten isty problem. Je to len klasicka Fabia, ale mam lampy sklopene (uroven 1) aby som neoslepoval oprotiiducich.
S tym spomalenim to bude problem, lebo to potom pochopia ako provokaciu. Ked je povolena rychlost 60 km/h (Slovensko) tak preco ma nutia aby som ichiel vacsou rychlostou ? Je to v noci (po 2200, idem domov) a kazdy tlaci na mna a blika reflektormy. Cesta je prazdna, nemozu ma predbehnut ? Prave na takych chcem vymysliet nejaku fintu.
|
| 31.1.06, 00:17 |
|
 |
|
Kybergreg
|
A co takhle mít za zadním oknem z LED diod udělaný nápis, který bys mohl podle potřeby rozsvítit, a tam by stálo např. "Neblikej a předjeď mě, debile." Nebo něco podobnýho :-) No a nebo to, o čem jsem uvažoval já - jednu nebo dvě dálkovky za zadní okno a v případě problikávání je probliknout taky. Původně jsem uvažoval o jejich umístění na zadní čelo, protože jsem je chtěl používat i při nočním couvání (standardní couvačky moc nesvítí), ale to by zase mohli řvát policajti...
|
| 31.1.06, 11:01 |
|
 |
|
kachnis
|
a proc dalkovy na zadek?? prodavaj se prece doplnkovy zpetny svetlomety ( jako z.mlhovka, jen bile sklo) a ty svitej fakt dobre a dobrej sok to za tebou vyvola, pokud jedes 90-100 a najednou se skudce predtebou rozsviti zpatecky.. a na STK sem vysvetlil jak daleko couvam do garaze uzkou tmavou cestou( to ale doopravdy) a nechal me.
|
| 13.2.06, 19:06 |
|
 |
|
Šemik
|
Já vím lepší věc. Otec si u své Simky 1300 léta páně tak 1967 slepil ze zrcadel něco jako kostku a dal to na plato za zadním sklem. Bylo to udělané tak, že když někdo zezadu svítil dálkovejma světlama tak se mu to od té kostky odráželo právě do držky. A nepomohlo ani když si ten blbec s dálkovejma zkoušel různě nadjíždět od krajnici ke krajnici  . Ale pokud si světla stlumil na normální tak se paprsek již neodrážel. Mělo to však jednu malou chybu, jednou ho ten co pořád svítil dálkovými předjel, zastavil a .... to si jistě domyslíte
|
| 23.2.06, 12:25 |
|
 |
|
Kybergreg
|
Šemik píše: Mělo to však jednu malou chybu, jednou ho ten co pořád svítil dálkovými předjel, zastavil a .... to si jistě domyslíte
Kvůli tomuhle je potřeba vedle sedadla řidiče vozit asi metrovou dřevěnou tyč o průměru tak 3-4cm. Nebo mačetu v pouzdru.
|
| 23.2.06, 13:14 |
|
 |
|
Luboš
|
No, uvědomte si také, že naše silnice nejsou žádná absolutní rovina a stačí nějaký hrhol nebo horizont a takovouhle kravinou vždy oslníte i řidiče, co mají světla naprosto v pořádku. Takže chce to taky myslet...
|
| 27.2.06, 00:54 |
|
 |
|
JuDu
|
Dobry,
Kedze teraz uz je/bude povinnostou vodica mat v aute reflexnu vestu, neda sa to nejak prilepit (prisavkou na sklo) na zadne sklo, aby pekne odrazal svetlo do zadu ?
Dakujem
|
| 1.7.06, 08:34 |
|
 |
|
Lukas
Registrován: 29.1.06, 19:18 Příspěvky: 1471 Bydliště: Karviná / přes týden Zábřeh na Moravě
|
no ja nevim, ja tyhle situace vetsiou resim mlhovkou a tem ridicum zamnou to vzdycky dojde
_________________ Škoda 110R r.v. 1972, rallye červená / - šlo do světa
Škoda RAPID 130 r.v. 1987 - rallye červená, Apolla /
Coupé club TW
|
| 2.7.06, 21:18 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
Registrován: 10.1.06, 13:49 Příspěvky: 12166 Bydliště: Tynec n.L.
|
JuDu píše: Dobry,
Kedze teraz uz je/bude povinnostou vodica mat v aute reflexnu vestu, neda sa to nejak prilepit (prisavkou na sklo) na zadne sklo, aby pekne odrazal svetlo do zadu ?
Dakujem
Kdybych chtel bejt opravdu dobytek, dal bych si na zadni okno blesk z fotaku. To zabere na 100%.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
Cvokárium: Youtube Instagram
|
| 4.7.06, 07:47 |
|
 |
|
Warman
|
Dneska v noci jsem měl tu čest jet noční Prahou a stálo to za to... nejenže snad úplně každej měl potkávací světla nastavený, aby svítily co nejvejš/proste jenom špatně seřízený/, ale tipoval bych , že tak každej třetí až čtvrtej svítil dálkovejma...je to hrůza, děs a bída.
Já to řeším tak, že si zpomalím a nechám praséra předjet a pak mu jemně párkrát bliknu, ať se probere, a občas je vidět, že daleko před ním je najednou tma a ne světlo, ale často taky ne...
Ten zmiňovanej blesk z foťáku by byl sice účinej, ale asi i hodně nebezpečnej...
|
| 4.7.06, 08:12 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |