|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 15 ] |
|
Autor |
Zpráva |
Warman
|
Emise CO2 na kilometr
Ahoj, když už se to udává u těch moderních aut a všecky nový články šílej s tím, kolik gramů může auto vypouštět na kilometr, zajímalo by mě, jestli tohle někdo změřil u škodovek? :_)) Kolik dá taková 120? Nebo Fa?
No a na to navazuje druhá otázka, věděl by někdo způsob, jak se tohle dá přepočítat z výstupu při měření emisí?Respektive, když se nechaj udělat emise, tak pak dostanu takovou zrpávu, kde jsou tyhle věci napsaný v procentech, počítám, že to budou procenta objemu, tak jestli je nějakej způsob jak z těhle procent udělat gramy na kilometr?Nebo aspoň litry...
Úplně mi totiž není jasný, za jakejch podmínek se tyhle hodnoty měřej...díky, mějte se
|
10.3.07, 20:58 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
big.jedla
|
někdo se díval ráno na autosalon
myslím že u škodovky to bude celkem pěkné čísílko taky by mě to docela zajímalo... tak nějaký vzorec vymyslete
|
10.3.07, 21:05 |
|
|
spartra
|
volnoběh cca 820ot/min co 2,08, hc 332
zvýšený cca 2980ot/min co 0,14, hc 92
si tak
_________________ š 105 s, 50kw, LPG r.v. 5 - 85
|
10.3.07, 21:51 |
|
|
Warman
|
I když připouštím, že na Zbyňka jsem se koukal, tyhle čísla sleduju už poměrně dlouho )
Ne, ale po pravdě mi vrtá hlavou, při jaký rychlosti a jakým rychlostním stupni se to udává, protože už z toho výstupu je patrný,že to není při všech otáčkách stejný, a dovolím si tvrdit, že to nebude stejný ani při stejnejch otáčkách a jízdě po rovině, nebo do kopce. Ostatně taky nevím, jak velkej je objem všech emisí, co z auta lezou a z kterejch se pak dostane to procento.
Koukám, že spartrovi čísla nejsou vůbec špatný! Akorát mám obavu, že hranice hc se snížila na 300. Ale netuším, jestli jsou stejný podmínky i u plynu, nebo respektive o tom, jak se tyhle hranice určujou nevím nic, byl bych rád, kdyby to mohl někdo osvětlit, dík.
|
11.3.07, 06:12 |
|
|
Warman
|
Aha, už jsem si vzpomněl, co tam Zbyněk říkal o co2 zajímavýho...
Ale přiznávám, že ten Passat mi docela překvapil, spotřeba 5l je na to auto hodně dobrá, se musí nechat
|
11.3.07, 06:14 |
|
|
Peter50kw
|
Emisie CO2 su priamo umerne spotrebe, takze staci oprasit trojclenku a mas to. Alebo najdi ine auto ktore ma rovnaku spotrebu ako tvoj povoz a bude tam aj rovnake mnozstvo CO2.
|
11.3.07, 16:21 |
|
|
škodař
|
Re: Emise CO2 na kilometr
Warman píše: Ahoj, když už se to udává u těch moderních aut a všecky nový články šílej s tím, kolik gramů může auto vypouštět na kilometr, zajímalo by mě, jestli tohle někdo změřil u škodovek? :_)) Kolik dá taková 120? Nebo Fa?
No a na to navazuje druhá otázka, věděl by někdo způsob, jak se tohle dá přepočítat z výstupu při měření emisí?Respektive, když se nechaj udělat emise, tak pak dostanu takovou zrpávu, kde jsou tyhle věci napsaný v procentech, počítám, že to budou procenta objemu, tak jestli je nějakej způsob jak z těhle procent udělat gramy na kilometr?Nebo aspoň litry...
Úplně mi totiž není jasný, za jakejch podmínek se tyhle hodnoty měřej...díky, mějte se vjetčinou dyž dělaj emise tak opíšou ty původní hodnoty co byli u minulího mněření akorát to o něakou tu desetinku upravijou aby to nebylo nápadný!
|
11.3.07, 21:00 |
|
|
roman heller
|
Tak to by mě zajímalo kolik mám CO2 u toho mýho závoďáku....
11.3.07, 21:12 |
|
|
Warman
|
škodař píše: vjetčinou dyž dělaj emise tak opíšou ty původní hodnoty co byli u minulího mněření akorát to o něakou tu desetinku upravijou aby to nebylo nápadný!
To si teda vůbec nemyslím, už proto,že se mi po přechodu na jinej benzin emise rapidně zlepšily, takže neopsali a neupravili...
s tou trojčlenkou jsi to myslel jak?Já totiž pořád nedokážu pochopit, jak si z výstupu, kde mám napsaný procenta, udělám něco, co dává produkci CO2 přepočtenou na ujetej kilometr.
S tím,že najít podobný auto...nebyl by problém v tom, jestli by používalo stejnej benzin?Jestli by byla příprava karburátor, nebo vstřik?
|
11.3.07, 22:05 |
|
|
patrik-hp
|
|
11.3.07, 22:12 |
|
|
Bukaj
|
škodař píše: vjetčinou dyž dělaj emise tak opíšou ty původní hodnoty co byli u minulího mněření akorát to o něakou tu desetinku upravijou aby to nebylo nápadný!
Tak to je pěkná blbost! Nic tam neupravujou, jak by taky, když protokol z emisí máš vytištěný přímo ze stroje...
A když má auto neseřiditelné emise, tak ho buď vyrazej, nebo za příplatek vytisknou výsledek z jiného auta...
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... Škoda 742 Forever Team
|
12.3.07, 07:46 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
Peter50kw píše: Emisie CO2 su priamo umerne spotrebe, takze staci oprasit trojclenku a mas to. Alebo najdi ine auto ktore ma rovnaku spotrebu ako tvoj povoz a bude tam aj rovnake mnozstvo CO2.
no.. tak to leda plati v pripade strikacky s dobrym katalyzatorem, kdyz se smes povazuje za zhruba konstantni s lambda=1 a to este plati jenom priblizne.
Mimochodem.... v http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=294 jsou takovy grafy (skoda ze bez cisel) s emisema s katem a bez katu.
Jinak pro ten prepocet byste muselio znat objem vyfukovych plynu, co zneni tak snadny, protoze podle myho je to vyrazne mensi mnozstvi nez zdvihovy_objem * otacky / 2 (u ctyrtaktu), takze to spocitat nejde, jedine zmerit. No a protoze v technicaku mame uvedeny limit CO a ne CO2, tak se dovime prd.
Jinak myslim ze se to udava pri 90ti na pjetku po rovine, nebo tak neco.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
12.3.07, 08:43 |
|
|
Kachnis
Moderátor
|
udava pri 90ti na pjetku po rovine, nebo tak neco.[/quote]
v tom pripade sem bez emisi 90na petku nejezdim
_________________ 742 8ti modelů,2 Rapidy, Feliciaq, TAZ 1500, škoda ForMan,Felicia Š 742 Forever Team, htp never team,Zakladajici clen Klubu ostrych motoru Kdyz do sveta,tak s litinou.. http://kachnis.techsajt.cz
|
12.3.07, 09:34 |
|
|
Peter50kw
|
Je to tak, ze dokonalym spalenim litra benzinu alebo nafty vznikne 2400 gramov CO2. Ak nemas kat, je to troska menej - cca o nejake percento. Namiesto toho vyrabas CO a benzinovy smrad, pripadne sadze.
Takze ak mas spotrebu 7,5 l/100 km, vyrabas 7,5*2400/100 gramov CO2 na kazdom kilometri.
|
12.3.07, 16:17 |
|
|
Warman
|
Hm, tak podle toho výpočtu, co nastínil Peter50kw, tak to dává
(7,5 * 2400)/100 = 180 CO2 g/km bez katalyzátoru ještě o nějaké to procento míň. Zdá se to docela logický, takže jsem si to zkusil ověřit na stránkách Škodovky. Pro informace jsem vzal Octavii a otevíral si benzinové motory. A u všech ( ! ) nabízenejch jednotek to vycházelo přibilžně přesně podle tohohle vzorce.
Dále jsem prošel motory přimo na VW.Touareg a Passat. Dle jejich definice "CO2 zplodiny, g/km, kombinovaný provoz" to vycházelo stejně. Ostatně vzhledem k tomu,že je tam douška o kombinované provozu, vycházejí pravděpodobně ze stejné rovnice, jako my...takže ještě někoho jinýho.
Ford Focus. Stále souhlasí a našel jsem dodatek o měření emisí
"Všechny údaje o emisích CO2 v g/km a údaje o spotřebě v l/100 km pocházejí z úředně schválených testů v souladu se směrnicí 2004/3/EEC. Není zaručeno, že výše uvedené údaje o emisích CO2 a spotřebě paliva budou dosaženy u každého vozu. Všechny hodnoty jsou výsledkem testů prováděných na vozech se standardními koly a pneumatikami. Kola a pneumatiky z výbavy na přání mohou mít na úroveň emisí a spotřebu paliva vliv. Město: Motor je v laboratorních podmínkách startován za studena a provozován při různých rychlostech (v průměru 19 km/h, maximálně 50 km/h) na teoretické vzdálenosti 4 km. Mimo město: Test se provádí bezprostředně po městském cyklu a zahrnuje z poloviny jízdu konstantní rychlostí a z poloviny jízdu proměnnou rychlostí (maximálně 120 km/h) na celkovou vzdálenost 7 km. Kombinace: Průměr výsledků předchozích dvou testů, vážený vzdáleností ujetou v každém z nich."
Takže vřelé díky Peter50kw, pravděpodobně rozsekl tento gordický uzel nadprůměrně přesně
|
12.3.07, 19:51 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|