Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.11.24, 22:11

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
 Zahada tachometru - Forman 
Autor Zpráva

Příspěvek Zahada tachometru - Forman
Dobry den,

Mam takovou zahadu, se kterou si moc nevim rady.
Jednoho dne se mi zasekly kilometry na tachometru. Rychlost ale dal ukazovala. Taky jsem zjistil, ze na 1km mi kilometrovnik ubere 100m, takze natoci jen 900m.
Tak jsem si sehnal jiny tachometr, pracne ho vymenil a zase zacal pozorovat. Tentokrat uz vzdalenost meril dobre, ale sem tam se taky seklo pocitadlo.
Zkusil jsem ho tedy jeste vymenit a namontoval treti. Ten zase ukazuje o 100m na kilometr min a zase se seka pocitadlo. Z toho jsem usoudil, ze by to nemusel byt problem tachometru jako takoveho, ale nahonu a nebo nejake chybky na druhem konci nahonu (ne ten v tachometru).
To sekani dela pro pretaceni vetsiho poctu cisel. Treba z 59 na 60 nebo z 99 na 100 atd. A staci jen trosku pootocit "nulovanim" a zase se to rozbehne. S ukazatelem rychlosti neni nejmensi problem.
Nemate s tim nekdo zkusenost nebo typ, co by to mohlo byt?
Kilometry jsou pro me dulezite, protoze jezdim na plyn a pocitam si kilomery, abych vedel, kdy natankovat.

1.7.12, 22:02
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Zahada tachometru - Forman
zkus rozebrat to počítadlo, nevím jak u formana, ale u 120 často se vydře to plastové kolečko na hřídeli s číselníky.
nesmí se to nulovat za jízdy

2.7.12, 06:07

u starsich skodoviek s plastovym nahonom odislo pocitadlo kilometrov snad na kazdej druhej. este sa relativne "bezne" da zohnat ten plastovy dvojity snek, ktory ide z nahonu tachometra na pocitadlo kilometrov, ale ten diel je tak neskutocne opraseny katovanim kostov, ze sa neoplati donho tych 120 korun investovat, radsej treba nahon skanibalizovat z inych budikov, na ktorych este ide, pripadne ak je to u feldy mechanicky podobne, zohnat si stare feldove budiky a vykuchat nahon odtial - bude novsieho data vyroby a snad aj trvacnejsi.

[H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula
Skoda 742 Forever Team

2.7.12, 06:30
Profil Zobrazit autorovy stránky

Takze vy si myslite, ze je to opravdu v tom mechanizmu na tachometru a ne v nahonu (lanko)? Jinak novinka. Dnes uz pocitadlo nejde vubec

2.7.12, 08:40

Příspěvek 
Máš celkem štěstí na pokažené tachometry. Určitě je chyba v tachometru, v převodovce ani lanku ne. Zkus ten tachometr rozebrat. Je tam pár součástí, které jsou jen nalisované. S trochou šikovnosti se dá je zakápnout sekundovým lepidlem (ale radši kvalitním od Loctite, které zasychá do 15 s než číňanem, který schne okamžitě - pak už bys nerozchodil počítadlo vůbec).

Kritická místa:
Obrázek

Plastová kolečka na ocelových hřídelkách se dají zakápnout snadno bez demontáže, důležité je zjistit, kde to prokluzuje. Pak se mi ještě stalo, že začalo prokluzovat to zinkové (nebo snad taky ocelové) kolečko přímo na ose číselníku. To mělo stejné příznaky jaké popisuješ. Prostě chvíli to počítalo, chvíli ne. Číselník se často zasekl na 9 a dokud jsem trochu nepohýbal nulováním, tak se nerozjel. Bohužel k tomu je už třeba trochu šikovnosti. Ale nic není nemožné. Stačí párkrát kápnout sekunďákem do spoje kolečka s oskou a pak pořád točit a točit, aby se náhodou lepidlo nedostalo i k okolním plastovým kolečkům či dokonce aby nepřilepilo osku k tělu tachometru. Možná je lepší vymontovat osku s těmi malými překlápěcími kolečky nahoře (pro lepší přístup).

2.7.12, 10:01

Tak to jsem zvedavy, ale zi to logicky. Jak bude chvilka, tak koupim lepidlo a zkusim to na jednom pojistit tim lepidlem.

2.7.12, 10:34
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 6 ]