Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.24, 03:37

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Dávejte si bacha!!! 
Autor Zpráva

Příspěvek 
CROWACK píše:
Sorry, nedošlo mi, že je to tam podaný trochu složitě. Jde o to, že když tě vyfotí radar (s překročenou rychlostí) a neodchytí si tě švestky hned 100m za tím, pozve si tě úřad obce s rozšířenou působností jako provozovatele vozidla k tzv. "podání vysvětlení", kde ti ukážou fotku s naměřenou rychlostí a hrozí ti pokutou. Oni mají důkazní břemeno, tj. musí ti dokázat, žes spáchal přestupek. Pokud se nevyznáš a odkejveš jim to, zaplatíš pokutu. Mají ale ze zákona povinnost tě poučit o tom za jakých okolností můžeš vypovídat a kdy můžeš výpověď (podání vysvětlení) odmítnout. To se řídí podle § 12 zákona č. 283/1991 odst.3 >
(3) Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako újmu vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.

Pokud z fotky není naprosto přesně zřejmé, kdo auto řídil, odmítnu podat vysvětlení s odkazem na tento odstavec a nezbude jim nic jinýho, než případ odložit, protože nejsou schopní dokázat, že jsem v danou chvíli řídíl auto zrovna já...

jinak ještě dodatek tady k tomu je na http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2007081101

jooj tak aha, uz to chapem... dik za info ale je tam este jeden clanok http://ihned.cz/c4-10041240-21777940-00 ... cu-neplati

26.10.07, 14:07
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Kravina, důkazni břemeno nese VŽDY úřad, potažmo PČR, tzn. pokud ti nejsou schopni dokázat, že jsi auto řídil ty, případ odloží pro nedostatek důkazů. Samozřejmě to neznamená, že řekneš kouzelný slovíčko a oni ti odpustí pokutu, to je jenom pro ty, co by z neznalosti všechno "odkejvali" a zaplatili pokutu, i když je proti nim důkazů nedostatek...
Tohle není výmluva jak to zde populisticky uvádí autoři z HN, jde jen o to, neudat sám sebe pro nic za nic...a navíc když na to má člověk ze zákona právo...že při podávání vysvětlení tě nepoučí (o možnosti odepření podání vysvětlení), jakože to je celkem běžná praxe, a tím se tě pokoušejí uvádět v omyl, to je druhá strana věci, oni nehrají na 100%čistě, já taky ne...

26.10.07, 14:23

Příspěvek 
CROWACK píše:
Kravina, důkazni břemeno nese VŽDY úřad, potažmo PČR, tzn. pokud ti nejsou schopni dokázat, že jsi auto řídil ty, případ odloží pro nedostatek důkazů. Samozřejmě to neznamená, že řekneš kouzelný slovíčko a oni ti odpustí pokutu, to je jenom pro ty, co by z neznalosti všechno "odkejvali" a zaplatili pokutu, i když je proti nim důkazů nedostatek...
Tohle není výmluva jak to zde populisticky uvádí autoři z HN, jde jen o to, neudat sám sebe pro nic za nic...a navíc když na to má člověk ze zákona právo...že při podávání vysvětlení tě nepoučí (o možnosti odepření podání vysvětlení), jakože to je celkem běžná praxe, a tím se tě pokoušejí uvádět v omyl, to je druhá strana věci, oni nehrají na 100%čistě, já taky ne...

noo a nemyslis ze to maju zobraty ten clanok niekde od vlady alebo tak?vies ze proste sa to uzakoni

29.10.07, 08:57
Hluchoň

Příspěvek 
Nelze po komkoliv žádat prokázání neviny. To je v rozporu se zákonem zákonů, Ústavou ČR. Základním pravidlem je totiž presumpce neviny - komu není vina prokázána, je nevinný. Při jednání je třeba říct, že podat vysvětlení odmítám podle nějakého toho paragrafu a tím to končí. Moje vysvětlení je často JEDINÝM důkazem o mém přestupku. Hlavně se nesmí říct, že nevím kdo řídil, protože to ze zákona vědět musím.

29.10.07, 10:28
Profil ICQ

Příspěvek 
Kdyz ste tady nakopli nejake ty povinosti Statnich organu, tak mam otazecku.
Jak je to s rozdavanim boticek ve mestech? Nebo spis povinosti, ktere museji straznici dodrzovat, protoze se mi nezda, aby mi dali botek trebas na pravy zadni kolo (mel jsem predni moc vytoceny a na levy se mi nemeli jak dostat). Dejme tomu, ze by se nejaky dite zhlidlo v te samolepce, co na to upozornuje a ja v nevedomi prijdu k autu zleva, sednu, startnu a pokusim se vyjet :o)

Vi o tom nekdo neco? :roll:

thx

29.10.07, 11:29

Příspěvek 
Vít Široký píše:
Nelze po komkoliv žádat prokázání neviny. To je v rozporu se zákonem zákonů, Ústavou ČR. Základním pravidlem je totiž presumpce neviny - komu není vina prokázána, je nevinný. Při jednání je třeba říct, že podat vysvětlení odmítám podle nějakého toho paragrafu a tím to končí. Moje vysvětlení je často JEDINÝM důkazem o mém přestupku. Hlavně se nesmí říct, že nevím kdo řídil, protože to ze zákona vědět musím.

ahaa takze uz tomu chapem :)

30.10.07, 14:08

Příspěvek 
z botama nevim ale kámoš ji dostal na čerstvě lakovaný favorit...nálepka přes kliku na barvu...tak věděl co nastane když ji sundá...policajti přijeli sundali botu on zaplatil a když sundal nálepku i s barvou to prej byl xicht...dodneška mu přelakování dveří nikdo nezaplatil.

Škoda 742 Forever Team
Škoda TW Coupe Club

30.10.07, 15:18
Profil ICQ

Příspěvek 
To je presne ono, mel by dostat nahradu... tzn. chtelo by to predpisy, kteryma se musej ridit, abysme vedeli jak na to. Nebo lepe receno jak na ne :twisted:

31.10.07, 14:40
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2