Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.6.26, 00:59

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Hmotnost vleků u různých aut. 
Autor Zpráva
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
Ondras83 píše:
my sme s našim favoritem táhli 2 osák a na tom náš malej traktor...nevim kolik to vážilo, ale ten vozejk tahaj normálně za transitem...sice šlo hůř zatáčet a víc jak 60 sme nejeli, ale byla to sranda a šlo to celkem v pohodě....takže na papíry to nejezdí :)

moje 105 plaťák a žigula na něm :lol:

20.1.10, 17:34
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Počítá se vždycky celková hmotnost jízdní soupravy. Jak přesahuje 3500 kg, ale auto jako takový je do 3500 kg, je potřeba řidičák B+E, jakmile přesahuje auto samotný 3500 kg, je potřeba CE.
Obecně se dnes zapisuje tažný tak, že celková váha přívesu nesmí překročit celkovou váhu auta. Není to ale pravidlo. Pokud ale potřebuješ tahat do dvou tun, je z hlediska bezpečnosti lepší těžší auto. Není to nic příjemnýho, když tě vozék vytlačí ze zatáčky.

20.1.10, 18:13
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Tak jak píše Drak jen to možná trochu upřesním, skupina B stačí pro vozidlo DO 3500kg a k tomu jaký koliv vlek tak aby celková hmotnost soupravy NEPŘESÁHLA 3500kg, takže třeba auto celková hmotnost 1500kg a vozejk taky celková hmotnost 1500kg což je 3000kg a může se s tím jet.
Dále B stačí na vozidlo jehož celková hmotnost JE 3500kg ale k němu už lze připojit JEN vozejk o maximální celkové váze DO 750kg,
B+E je v případě kdy vozidlo MÁ celkovou hmotnost 3500kg a k němu chcete připojit vozejk s celkovou hmotností NAD 750 kg.

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

20.1.10, 19:10

Příspěvek 
nejni to náhodou že na vozejk nad 750kg potřebuješ E ?

20.1.10, 19:12
Profil ICQ

Příspěvek 
ty voe já už začnu vraždit, nějakej kokot jednou řekl že na jakej koliv vlek nad 750kg potřebuješ B+E a celej náš debilní národ se toho chytnul, přečtěte si vyhlášku celou od vrchu až dolu zeptejte se na MD-CR, zavolejte si na Cesmad, zeptejte se jakýhokoliv právníka a on vám vysvětlí jak to je :evil:

20.1.10, 19:19

Příspěvek 
Kdyby to náhodou někdo nemohl najít nebo nepochopil:

Skupina B :
Podle § 81 odst. 4 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, přicházejí v úvahu v zásadě dva možné způsoby řízení jízdních souprav s řidičským oprávněním skupiny B. Písmena a) až c) totiž představují samostatné alternativy vozidel, resp. jejich souprav, jež lze s oprávněním skupiny B řídit.
Podle písmene a) cit. ustanovení motorové vozidlo, které má kromě místa řidiče nejvýše osm míst k sezení a jehož maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg. K tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg. Souprava tedy může mít následující složení: motorové vozidlo 3 500 kg + přípojné vozidlo až 750 kg = jízdní souprava 4 250 kg (ve všech uvedených případech se jedná o maximální přípustnou hmotnost).
Podle písmene c) tohoto ustanovení opravňuje řidičské oprávnění skupiny B k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla. V tomto případě již neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti přípojného vozidla 750 kg, přípojné vozidlo tedy může být těžší. Jediným omezením hmotnosti přívěsu zde je, že jeho maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost tažného motorového vozidla. Pro celou jízdní soupravu pak platí omezení spočívající v nepřekročitelné maximální přípustné hmotnosti na nejvýše 3 500 kg. Příklad takové jízdní soupravy může být následující: tažné motorové vozidlo o maximální přípustné hmotnosti 2 000 kg, s pohotovostní hmotností 1 500 kg, spojené s přípojným vozidlem o maximální přípustné hmotnosti nejvýše do 1 500 kg, tj. jízdní souprava o maximální přípustné hmotnosti do max. 3 500 kg.

Skupina B+E :
Řidičské oprávnění skupiny B+E opravňuje podle § 81 odst. 10 zákona o silničním provozu k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla uvedeného v odstavci 4 a přípojného vozidla, pokud nejde o jízdní soupravu podle odstavce 4 písmeno c). Po převedení do normálního jazyka to znamená následující. V rámci řidičského oprávnění B+E můžete řídit motorové vozidlo, k jehož řízení postačuje skupina řidičského oprávnění B, přičemž k němu můžete připojit přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nad 750 kg. Odkaz na odstavec 4 písmeno c) v cit. ustanovení je nutno chápat tak, že v případě řidičského oprávnění skupiny B+E neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti soupravy do 3 500 kg.
Podotýkáme, že je ale nutné dodržet podmínky pro zapojování vozidel do jízdních souprav. Předně se jedná o technické podmínky vztahující se k tažnému vozidlu, kde zpravidla bude výrobcem dané omezení hmotnosti pro brzděné a nebrzděné přívěsy. Tyto hodnoty nesmí být překročeny. Dále zde platí § 14 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v němž jsou upraveny technické požadavky na spojitelnost vozidel do jízdních souprav a jejich provoz. Je zde dáno, že okamžitá hmotnost přípojného vozidla nebo přípojných vozidel smí být u souprav s nejvyšší konstrukční rychlostí vyšší než 40 km.h-1 nejvýše 1,5 násobek okamžité hmotnosti tažného vozidla. Okamžitá hmotnost přípojného vozidla nebo přípojných vozidel smí být u souprav s nejvyšší konstrukční rychlostí do 40 km.h-1 nejvýše 2,5 násobek okamžité hmotnosti tažného vozidla (zprav. zde půjde o traktory). Hypoteticky si tedy lze představit, že s řidičským oprávněním skupiny B+E lze řídit jízdní soupravu, jejíž celková hmotnost je 12 250 kg, jestliže je konstrukční rychlost tažného vozidla nejvýše 40 km.h-1. U tažných vozidel s vyšší konstrukční rychlostí se lze dostat na 8 750 kg hmotnosti soupravy. Jde zde samozřejmě o extrémní případy.

Uvedená úprava odpovídá v případě skupiny B i B+E příslušným předpisům Evropských společenství (tj. Směrnici 91/439/EHS).

JUDr. Pavla Horká
ředitelka

20.1.10, 19:22

Příspěvek 
Uvedená úprava odpovídá v případě skupiny B i B+E příslušným předpisům Evropských společenství (tj. Směrnici 91/439/EHS).

TO ZNAMENÁ ŽE TO PLATÍ V CELÉ EU

20.1.10, 19:23

Příspěvek 
a když mam C tak můžu mít 5tun auto a 4tuny vlek ? :lol: :lol: :lol:

20.1.10, 19:27
Profil ICQ

Příspěvek 
Sadra17 píše:
a když mam C tak můžu mít 5tun auto a 4tuny vlek ? :lol: :lol: :lol:

Jak jsi k tomu došel?

20.1.10, 19:39

Příspěvek 
když mam C tak nejsem omezenej hmotností :lol: :lol:

20.1.10, 19:48
Profil ICQ

Příspěvek 
:roll: Za co tobě ten řidičák dali... Když máš auto nad 3,5t, tak aj kdyby sis zapřáhl nákupní vozék, tak potřebuješ E. Dokonce málokdo ví to, že při tažení jinýho auta nad 3,5t autem nad 3,5t je nutná skupina E.

20.1.10, 19:55
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Ignorant pravidel

Příspěvek 
tak bude mit skupinu C vezme si Avii s odtahovkou a je bez problemu :-D

20.1.10, 20:01
Pan Kapitán

Příspěvek 
Kristensen píše:
nějakej kokot jednou řekl že na jakej koliv vlek nad 750kg potřebuješ B+E a celej náš debilní národ se toho chytnul

Ty poslechni, ale to musel bejt ale veledulezitej kokot, kdyz se toho chytaji vsichni vcetne ucitelu autoskoly ze? Ja ti samozrejme verim, ale stejne to pro sichr nebudu zkouset. :-)

Cvokárium: Youtube Instagram

20.1.10, 20:16
Profil ICQ YIM

Příspěvek 
Já jen doplním že ještě je potřeba brát ohled na to co má auto povolený.

20.1.10, 20:38

Příspěvek 
Jo samo počítat s tím co je v TP. No Viky a proč by se toho autoškoly nedrželi? Vždyť to jsou pro ně prachy, já když byl na školení na profesák tak jsem mu to strčil pod čumák co na to řiká a jestli by to mohl ověřit jak to je tak se na to poptal a bylo mu to potvrzeno ale řikal že by se radši držel toho co jak to je zažitý tak jsem se ho zeptal jestli je blbej nebo to myslí vážně a on mě odpověděl že už jsou na to lidi zvyklí. Tak co na to chceš víc říct.

20.1.10, 20:53
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další