Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.11.24, 04:00

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 věrným zákazníkům 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: věrným zákazníkům
to musis pocitat jinak.
kolik litru benzinu si koupil za prum plat v roce 1989 a kolik litru ted.
A jinak benzinem neni clovek ziv 8)

24.8.11, 19:36
Pspvek Reklama

john simple píše:
no na auto bylo třeba šetřit déle a taky vystát nějakou tu frontu, ale z jinýma věcma nebyl problém

Se kterýma například? Co já slyšel, tak bylo levnější snad jenom uhlí.

24.8.11, 19:38

levnejsi byly potraviny, služby, nájem ...
a hlavně zdravotnictvi a školstvi zdarma
všichni museli makat a z policajtu měli lidi respekt

Naposledy upravil john simple dne 24.8.11, 19:42, celkově upraveno 1

24.8.11, 19:42
Hluchoň

kdyz mam sedmkrat vetsi prumerny plat a jen ctyrikrat drazsi benzin, tak si ho koupim vic at uz pocitam jak chci :)

benzinem neni clovek sice ziv, ale jeho cena (beru do toho i cenu nafty) se promita naprosto do vseho, co kupujeme, vsecko se musi nekam prevezt, k vyrobe vseho je potreba dovezt surovinu atd a to je benzin plus nafta at chci nebo ne, proste to je zaklad vseho

24.8.11, 19:42
Profil ICQ

Příspěvek 
Bych právě potřeboval nějaké přesné info o tomto. Páč když děda vzpomínal jak ještě bydleli v podnájmu, tak nájem vycházel v přepočtu zhruba stejně jako dnes. U potravin asi něco jo, ale dost věcí prý levnější taky nebyla. Myslím že mléčné výrobky byly prý kdysi dost drahé, maso nesehnatelné a hnusné... ale těžko říct.

Ono se to prý zdá, že bylo levněji, protože člověk si neměl za tu výplatu ani co koupit. Obchody prázdné, na elektroniku nebo auta peníze nebylo, tak si myslel, že se mu peníze doma množí. Dneska každý lítá od nevidím do nevidím po Kauflandech a OBÍčkách a pídí se po slevách a přitom kupuje tuny věcí co nepotřebuje...

24.8.11, 19:45
Hluchoň

takova srovnani se najdou http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/za-komu ... i-cen.html

24.8.11, 19:50
Profil ICQ

z Vítového odkazu:

ako prodavačka v bývalé Včele jsem si před 20 lety vydělala v průměru 3.200,- Kčs. K tomu jsem měla 350,- alimenty na dítě a 140,- rodinné přídavky.Bydlela v bytě 3 1,za nájem,el.,plyn jsem celkem zaplatila 444,-Kčs. Jídlo nebylo drahé.Za 150,-Kčs byl nákup jako hrom na celý víkend,jídlo i drogerie. Pro příklad:kg zadního hovězího masa stál 27,- Kčs,mleté 18,- Kotlety 30,- Brambory 2,- mléko 1,90 za litr a250g kostka másla 10,-chléb šumava -velký cely 4,20.Rohlíky a housky byly za 0,30.Nevím kdo a jak propočítává současné ceny a platy,ale ať počítám jak počítám,tak je mi do pláče. Před 20 lety se nestalo,že bych nemohla dceři koupit jídlo,nové boty nebo zaplatit školu v přírodě, složenky za nedoplatkyDnes dělám jak hovado na nočních směnách.Bydlím v maličkém bytě 1 1 ,když zaplatím nájem ,el.,plyn ,zbývá mi 2800,- na měsíc-což je v průměru 93 Kč na den na všechno-jidlo,oblečení a obutí,hygienické potřeby.O tom,že bych jela někam na dovolenou,si můžu nechat jenom zdát.tak možná tramvají na černo -na výlet na druhý konec Prahy. Před 20 a více lety jsem s dcerou od ROH měla dovolené,na které vzpomínám jak na pohádku. Komunisti stáli za ho**o,ale to co nám vládne dneska stojí za deset hoven.

24.8.11, 20:00

Příspěvek 
Našel jsem jeden blog, kde chlápek srovnává ceny z roku 2008 a 1965, bohužel je to úplně zcestné. Ale zajímavý je příspěvek v diskuzi pod článkem.

Citace:
Hmm jako nekdo od jinud se naten problem

mohu podivat strizlive a jelikoz jsem dobre informovan i o obdobi pred tou sametovkou nejen,v CSSR ale po celem svete, tak mohu leda konstatovat zese opravdu zdrazilo po celem svete,hlavne ty nutnosti k zivotu,jako je bydleni, atd. A srovnavat to s prumerem platu v CR je mylne,protoze nejen ze kazdy tech 20000Kc + nebere,ale je dnes nedostatek pracovnich prilezitosti, na rozdil od toho drivejsiho obdobi! Nejvetsi narustek byl zaznamenan v bydleni,a ani nemusim brat jako ukazku CSSR,staci uplne USA,kde napriklad v roce 1975 bylo za $ 90 mesicne mozno rentovat tripokojovy byt pod uzavrenim,kdezto ten samy dnes stoji 600+ !! Tudis drive se dalo z minimalni mzdy ktera cinila $360 mesicne lepe vyjit nezli dnes, kdy minimalni mzda je neco kolem $1000 + dolaru! A to same plati pro drivejsi CSSR i CR,obvzlast kdyz vetsinna veci v CSSR byla dotovana statem !! neco jineho je, ze ty sliby komunistu pokud jde o nejake financni ulevy, by sli v "dnesnim" svete tezko realizovat, takze nadhazovat to obdobi pred rozpadem SSSR,na ktery byla CSSR a cely vychodni blok odkazana,je take osidne!! Samozrejme ze tem kterym se dnes v CR podari vydelat tech prez 20000 jako minimum, maji lepsi moznosti a nakup kvalitnejsiho zbozi nezli ti v bejvalem CSSR! a navic svobodu pohybu po celem svete,pokud nato maji !!Ale jake je jejich procento a jake maji dnes proti drive,celkove "zabezpeceni",si netroufam odhadovat! Tolik muj prispevek k tem,kteri tu SVOBODU berou z te materialisticke ci socialni stranky !!!

Zajímavé je pro mě to globální zdražení bydlení.

Článek z novy je taky úplně na ho**o, stejně jako v tom mém článku počítá s průměrnou mzdou. Je pravda, že před revolucí mělo průměrnou mzdu hodně lidí, dnes jen málo. Ale stačí si vzít tužku a papír, místo těch 23000kč tam hodit 15000 a taky dojdem k zajímavým číslům.

24.8.11, 20:07
Junior TW team

No já nevím, můj děda, který už nežije, celý život pracoval jako řidič z povolání(robur, avia), postavil barák, koupil si novou stovku, užovku a potom ještě v roce 1991 nové Fáčko, ale pak už na too nové auto nebylo, i přesto, že už nemusel ani živit děti, tak nevím, kdy to bylo lepší, podle mě, by bylo spíše lepší srovnání, kdyby tady bylo napsáno, kolik lidi byli schopni ušetřit, co mě řikal tata, tak za komunistů, byl schopnej našetřit víc než teď i při poměru měny 1:1, například když měl jit na vojnu, to už byl brácha na světě, tak za 14 dní, kdy se věnovali sběru ovoce, myslím třešní, byli schopni vydělat tolik, aby z toho mama s bráchou rok vyžili.

24.8.11, 20:43
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
No jo, jenom jestli to šetření není tím, co jsem popisoval výše. Že si nebylo za peníze stejně co koupit, kdežto dneska je člověk co dva dny v Kauflandu s plným košíkem zbytečných věcí.

24.8.11, 20:48
rejpal

Těžko srovnávat, situace byla úplně jiná. Na druhou stranu, gokralik má pravdu, dneska je každá domácnost plná hovadin s krátkou živostností, které nikdo nepotřebuje (od 3D televize, přes xbox, ipad, bluray, sateliťáky, chladničky na víno, až po vyhřívaná prkénka na hajzlu...), což samozřejmě rozpočtu ubírá nemalé cifry.

24.8.11, 21:16
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

nemám ani jedno z toho seznamu

24.8.11, 21:22

Příspěvek 
fatal píše:
Těžko srovnávat, situace byla úplně jiná. Na druhou stranu, gokralik má pravdu, dneska je každá domácnost plná hovadin s krátkou živostností, které nikdo nepotřebuje (od 3D televize, přes xbox, ipad, bluray, sateliťáky, chladničky na víno, až po vyhřívaná prkénka na hajzlu...), což samozřejmě rozpočtu ubírá nemalé cifry.

Jo, ještě nutno podotknout, že např. naše první telka Tesla vydržela 15 let, druhá televize Thomson 5 let a současná plazma.... no kdoví. Třeba za dva roky koupíme 3D nebo zas nějakou novinku. V takovým věcech se prostě peníze ztrácejí závratným tempem.

25.8.11, 08:35
Pan Kapitán

john simple píše:

Ja taky ne, ale mam jachtu. :-D

Cvokárium: Youtube Instagram

25.8.11, 08:52
Profil ICQ YIM
Hluchoň

john simple píše:

to je pak otazka, jestli to je systemem, nebo necim jinym

25.8.11, 10:03
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další