Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.6.26, 19:59

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Světla.. 
Autor Zpráva

Příspěvek 
No, ono to bude jednak tím, že málokdo používá elektrické sklápěče světel, když naloží kufr - většina dnešních vozů má kufr vzadu a Fábyje nepatří zrovna k autům s tuhým podvozkem, jako Fako :) takže když naložíš do Fabky totéž, co do Fa, tak pochopitelně ta Fabka více oslňuje...
Za druhé: - konstrukce světlometů - vývoj jde dopředu a tak zatímco u MBčka byl dosvit necelých 25 metrů, u 120 cca 35, Octávie (96 - 2000) cca 45 - 50, tak dnešní vozy mají běžně dosvit potkávacích světel kolem 60 metrů...
...také požadavky (standardy?) na světelný výkon "žárovek" se mění a tím víc pak světla oslňují.

...s tím souvisí také to, proč se nejvíc lidí zabije v noci (za volantem) - když opominu fakty, jako únava, mikrospánek, prázdné silnice, vliv omamných látek, spěch..., tak mi zbyde jeden významný faktor - dohlednost (související úzce s dosvitem světel).
A z poměru dohlednosti, rychlosti a reakční doby řidiče snad každému musí dojít, že "bezpečná" noční rychlost je i u nových aut s dosvitem kolem 60 metrů (stále se bavíme o potkávacích světlech) daleko nižší, než za denního světla. O kolik, to si spočtšte sami :)

K různým vlnovým délkám (odstínům) různých zdrojů světla jen dodám, že studené světlo (bílé halogeny, xenony apod) je pro lidské oko nepřirozené a člověk tak nedokáže často rozlišit předměty, navzdory prokazatelně lepšímu osvitu. A nejen člověk, který má takový zdroj světla na voze, ale také (a to především) ostatní účastníci provozu jsou tímto jevem postiženi, neboť oko, uvyklé na určité vlnové délky světla si jen pomalu zvyká na prudké změny nejen intenzity, ale i barvy...
...Také jeden z důvodů barvy sodíkových výbojek pouličních lamp - proč se přešlo z bílých na oranžové? ;)
...a ti Francouzi také moc dobře věděli, proč mají žlutá skla světel aut... ale asi narazili na přesilu v EU :roll:

To jen tak k zamyšlení :)

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

30.1.08, 23:43
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

>>Ing. Ředitel Zeměkoule<<

Příspěvek 
Bukaj píše:
No, ono to bude jednak tím, že málokdo používá elektrické sklápěče světel, když naloží kufr - většina dnešních vozů má kufr vzadu a Fábyje nepatří zrovna k autům s tuhým podvozkem, jako Fako :) takže když naložíš do Fabky totéž, co do Fa, tak pochopitelně ta Fabka více oslňuje...
Za druhé: - konstrukce světlometů - vývoj jde dopředu a tak zatímco u MBčka byl dosvit necelých 25 metrů, u 120 cca 35, Octávie (96 - 2000) cca 45 - 50, tak dnešní vozy mají běžně dosvit potkávacích světel kolem 60 metrů...
...také požadavky (standardy?) na světelný výkon "žárovek" se mění a tím víc pak světla oslňují.

...s tím souvisí také to, proč se nejvíc lidí zabije v noci (za volantem) - když opominu fakty, jako únava, mikrospánek, prázdné silnice, vliv omamných látek, spěch..., tak mi zbyde jeden významný faktor - dohlednost (související úzce s dosvitem světel).
A z poměru dohlednosti, rychlosti a reakční doby řidiče snad každému musí dojít, že "bezpečná" noční rychlost je i u nových aut s dosvitem kolem 60 metrů (stále se bavíme o potkávacích světlech) daleko nižší, než za denního světla. O kolik, to si spočtšte sami :)

K různým vlnovým délkám (odstínům) různých zdrojů světla jen dodám, že studené světlo (bílé halogeny, xenony apod) je pro lidské oko nepřirozené a člověk tak nedokáže často rozlišit předměty, navzdory prokazatelně lepšímu osvitu. A nejen člověk, který má takový zdroj světla na voze, ale také (a to především) ostatní účastníci provozu jsou tímto jevem postiženi, neboť oko, uvyklé na určité vlnové délky světla si jen pomalu zvyká na prudké změny nejen intenzity, ale i barvy...
...Také jeden z důvodů barvy sodíkových výbojek pouličních lamp - proč se přešlo z bílých na oranžové? ;)
...a ti Francouzi také moc dobře věděli, proč mají žlutá skla světel aut... ale asi narazili na přesilu v EU :roll:

To jen tak k zamyšlení :)

To jo, ale když na mě svítí žluté světlomety francouzských a bůhvíjakých aut, tak mě to štve skoro stejně tak, jako xenony... i když ty nejsou nejhorší. Nejhorší jsou normální s velkou intenzitou. To je na hubu. To fakt nic nevidím. Jen se modlím, ať to auto přejede a já zase vidím. Není to dáno také tím, že na předním skle Škodovky není filtr, jako u některých nových aut? Že prostě to propustí všechno na řidiče a nic se ve skle nepohltí...? Řekl bych, že by to mohlo hrát určitou roli, ne? Vlnová délka je svinstvo :lol: Myslím si, že mě to v jinejch autech oslňuje míň, ale to je jen domněnka. A k tomu osvětlení.... zeptám se na FELu, ale mám takovej pocit, že jsme to někde probírali a že to není tím, jak myslíš. Dřív bylo pravidlem používat bílé výbojky. Většina jich tak byla. Tzn. tohle monochromatické záření nejlépe reprezentuje barvy předmětů apod., protože má nejvyšší teplotu jádra, tj. blíží se teplotě Slunce (vzdáleně :wink: ). Pokud se nemýlím, pak se od nich upustilo z důvodu prachů. Za vším hledej prachy. I tady. Prostě větší spotřeba a čau. Taky je možné, že kvůli astrologům... Ale zeptám se přesně u odborníků :lol: A jen tak na závěr, když někde vidím bílý pozůstatek veřejného osvětlení (hlavně si pamatuju ty kruhové lampy), hned se mi lépe kouká... Kam se hrabe žlutá, blé :P 8) :D

Obrázek

31.1.08, 03:23
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
a nebude to s tym oslnenim problem aj v tych cirich sklach na novych autach, aj ked fabia je co sa tyka svetiel, ked svieti oproti je katastrofa. Na inych to az tak nesvieti, akokeby boli lepsie, alebo inac nastavene. Na starych bolo to sklo brusene ci co, aby svetlo lomilo a nove to uz nemaju. Moderny trend - cire skla.

31.1.08, 09:46

Příspěvek 
Dřív byly paraboly plechový a jen parabolický, takže vyzařovaly kužel a požadovaný tvar _/ dělalo právě to broušení skla. Dnes je parabola z umělý hmoty, což dovoluje jí přesně vytvarovat, aby požadovaný tvar světla vyzařovala už parabola samotná, takže pak stačí čiré sklo. Je možný, že tento novější princip bude mít o něco málo vyšší účinnost...

31.1.08, 09:51
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
Nepér píše:
...požadovaný tvar _/ dělalo právě to broušení skla.

Určitě? Mám dojem, že kryt vlákna potkávaček není symetrický a zároveň tvarování skel klasických kulatých světlometů je symetrické...

31.1.08, 10:32
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
no, já mluvil s chlápkem, z firmy co vyrábí světlomety(už přesně nevím co to bylo za firmu), bavili jsme se právě o fabii, říkal že má ty světla prostě blbě udělaný, oblazlášť před faceliftem. To oslňování, mě taky hodně sere(mám 4- oko, je sice pěkný, ale na potkávačky to prd svítí..), tak jsem udělal malý pokus: nastavil jsem potkávačky malinko vejš a vyjel jsem vstříc noci, viděl jsem mnohem líp.. a hádejte kdo na mě nejvíc blikal... no xenonisti!

31.1.08, 11:20

Příspěvek 
fatal píše:
Nepér píše:
...požadovaný tvar _/ dělalo právě to broušení skla.

Určitě? Mám dojem, že kryt vlákna potkávaček není symetrický a zároveň tvarování skel klasických kulatých světlometů je symetrické...

Ten kryt vlákna symetrický je
A dálkové vlákno svítí všemi směry, tedy odraz je i od spodní části paraboly.

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

31.1.08, 19:41
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2