Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 22:07

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 koupě starší fabie - na co dát bacha? 
Autor Zpráva

Příspěvek koupě starší fabie - na co dát bacha?
Ahoj,

budu kupovat fabku první generace, konkrétně kombík s 1.4i 16V motorem.
Předpokládám tak do 5 let starou.

Na co bych se měl zaměřit při kontrole před koupí? Myslím nějaké ty typické závady...
Měl jsem seznam toho, co jsem měl na feldu... tak to dolaďuju. Co z toho už na fabce neřešit a co jiného naopak navíc?
(hlavně nevím co kontrolovat ohledně elektroniky, bagů, klimačky atd.)

Vnějšek
Koroze – koroze 5. dveří, lemů blatníků, podběhů, spodní hrany auta, spodku, rozvodů brzdovky, misek pod péry, výfuku
Nesymetrická sjetost kol (= špatná geometrie), stav pneu + typ (+zda má zimáky)
Spáry (slícovanost spár) – zadek (světla), předek (světla, maska) (=havarované auto)
Jiný odstín laku, nové plasty (= pravd. havarované auto)
Vytékání oleje z motoru a převodovky

STK, zapsat SPZ

Kufr
Koroze 5. dveří zevnitř, zatékání pod sklem
Pokřivení plechů pod rezervou a v okolí, divné sváry (= havarované auto)

Motorový prostor
!Koroze předních blatníků v místě spojení s kastlí v mot. prostoru
Pokřivení plechů, divné sváry (= havarované auto)
Stav motoru (vzhled) – únik oleje, špína

Zaolejovanost vzduch. filtru, bílý povrch (emulze) na víčku oleje zevnitř
Baterie – vhled, stáří

po nastartování…
Zvuk motoru při různých otáčkách, ostatní podezřelé zvuky
!Hydrokorektory – funkce

Interiér
Celkový vzhled – sedačky: prosezenost, vůle, otrhanost
Omakaný pedály, volant a hlava šaltpáky;
Pedály (tuhost / měkkost), vracení se pedálů
Řazení (přesnost, jestli to tam jde vůbec dát, vůle)
Vůle volantu (ve všech směrech)

Pásy (odvíjení, navíjení, blokace)
Střešní okno - zatékání

po nastartování…
Zvuk motoru při různých otáčkách, ostatní pazvuky
Udržení / nekolísání otáček při neutrálu
Motor kouří

Zvuk při neutrálu / neutrálu se stisknutou spojkou (stav spojkového ložiska)
kontrolky – zda se rozsvítí a pak zhasnou (olej, brzdy, baterie)

Jízda
Spojka (jestli nezabírá moc dole nebo moc nahoře, jestli vůbec)
Řazení (přesnost, jestli to tam jde vůbec dát)
Motor – síla a tah motoru, zvuky při zátěži a hlučnost,
Řízení - zda auto netáhne ke straně, u serva zda nehučí
Brzdění – síla brždění, pískání brzd, opakované brždění (zda se neunavují) zda auto netáhne ke straně při brždění

Zkouška řízení – vůle + tlumiče&pera (rozkejvání auta), přejetí nějakých nerovností pro posouzení kvality pružení a ostřejších zatáček
Ruční brzda
Sledovat tacho jestli počítá, jak chladí motor (teploměr)

Po jízdě - funkce přístrojů a kontrolek
 ventilátor – topení/chlazení
 funkce výstražných blikačů, vyhř. zadního okna, mlhovek, dálk. světel.
 ostřikovače, stěrače, cyklovač

9.3.10, 11:29
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
ty vole :-D...tak to je hustej seznámek :)

no dávej si bacha na přední ložiska, ty dost odcházej a pak to je ranec, protože se mění celek komplet i s nábojem a může to dělat jen ten, co má přípravek, už to nejde přebouchat doma ve svěráku jak na oktávce nebo felicii, pak sou taky dost vymlácený silentbloky na ramenech v tom hliníku. Tyhle motory šlapou v pohodě, s tim snad problém není, hlavně si nech hned po koupi udělat rozvody a dát i ten malej řemínek na rozvodech, klimu vyzkoušíš, ale musí bejt zaplej větrák (soused koupil auto a že mu nejde klima, tak sem zap větrák a klima chodila), sedačky snad poznáš, interiér taky, věř, že auto se 130 tisícema nebude mit ohmatanej volant jak školní zábradlí :wink: všechno musí fungovat lehce, nikde nic nevrzat.

no, myslim, že by to mohlo bejt v cajku :lol:

9.3.10, 19:43
Profil ICQ

Příspěvek 
Kde to budeš kupovat?

9.3.10, 20:35
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
V prvé řadě nekoho s VAGem, co ti přečte chyby, hlavně studenej motor dokáže nahnat hromadu chyb, který se za tepla neprojeví. Hodně odcházejí mikrospínače v zámcích, zkontroluješ tak, že při otevření jednotlivých dveří se musí pokaždé rožnout stropní světlo. Pořádně zkontroluj řidičovy dveře, při poruše zámku se nedostaneš do kufru. Další nemoc je přední stabilizátor, nevydrží zhola nic. Havárku poznáš podle laku, sebelepší lakýrník neudělá takovej lak, jak ve fabrice. Když se podíváš zboku, tak původní je dokonale rovnej, přelakovaný auto má hrbolky. Stavem km se neřiď, natočí ti kolik chceš. Minulej týden sem se nasmál u fábky, co sem kupoval ségře, na tachometru svítí 188.000 km a když sem sundal dekl od motoru, tak na mě vykoukl štítek, že olej se měnil při 260.000 km :sick:

9.3.10, 21:33

Příspěvek 
stav tachometru ti zjistí cebia

9.3.10, 21:45
Dezertér 2

Bydliště: Kvasiny - jak už bylo řečeno domov těch nej Škodovek
Příspěvek Re: koupě starší fabie - na co dát bacha?
Vnějšek
Koroze – koroze 5. dveří, lemů blatníků, podběhů, spodní hrany auta, spodku, rozvodů brzdovky, misek pod péry, výfuku Na tak mladém autě nesmí být nic to je jasné,ale k podběhům se bez rozebrání šusplastů nedostaneš a pochybuji, že ti to nějaký prodejce jen tak dovolí. Výfuk mám na fábce již 10 let a pohoda pořád sice už brblá ale nesmrdí nikde nic.
Nesymetrická sjetost kol (= špatná geometrie), stav pneu + typ (+zda má zimáky) u fábií klasika a kor combi na toto dosti trpí. Připrav se na geometrii každého půl roku
Spáry (slícovanost spár) – zadek (světla), předek (světla, maska) (=havarované auto) lícování nevěř někdy se hold nepodaří slícovat ani na lince. Spíš se zaměř na přesnost smontování a stav vyraženého VIN na nosníku má tence podléhat korozi.
Jiný odstín laku, nové plasty (= pravd. havarované auto) plasty mám pod motorem již 3x měněné nato nekoukej

Kufr
Koroze 5. dveří zevnitř, zatékání pod sklem nesmysl pokud tam zateče pod oknem zas to vyteče odtokovou spárou a koroze není přípustná
Pokřivení plechů pod rezervou a v okolí, divné sváry (= havarované auto) tam sváry nemají co dělat. Na dně kufru a v rezervě je položená ipa někdy se stává, že se lepí dodatečně a je černá a nikoli v barvě vozu,ale to je tak vzácné, že nato jen tak nenarazíš. Nelekej se nelesknutí se barvy. Auto se stříká hlavně povrchu a ne uvnitř. I když taky se někdy vystříkává vnitřek

Motorový prostor
!Koroze předních blatníků v místě spojení s kastlí v mot. prostoru tam korozi nehledej. Jedinné slabé místo je na navázání blatníku na práh
Pokřivení plechů, divné sváry (= havarované auto) zde sváry nemají na pohled co dělat.
Stav motoru (vzhled) – únik oleje, špína špínu očekávej. Dnešní lidé jsou prasata

Interiér
Celkový vzhled – sedačky: prosezenost, vůle, otrhanost U mě při najetých 130tkm a deseti letech se nic neprojevuje. Skontroluj si výdechy jestli nejsou polámané.
Omakaný pedály, volant a hlava šaltpáky; pedály se neomakají až tak po půl milionu a to ještě kdo ví jestli. Dobrým ukazatelem je manžeta kolem šaltrklacku pokud je nepopraskaná je vše ok.
Pedály (tuhost / měkkost), vracení se pedálů Každý kus jde jinak
Řazení (přesnost, jestli to tam jde vůbec dát, vůle) tu si hlídej u frantíků.U chrochtyI s najetejma 600tkm šla převodovka jak kdyby právě sjela z linky
Vůle volantu (ve všech směrech)leda tak v nastavování jinak není kde ji vzít
Pásy (odvíjení, navíjení, blokace) to přichází až tak na 10 roku. Unaví se pružiny a nevrací se

po nastartování…
Zvuk motoru při různých otáčkách, ostatní pazvuky v tom případě si naposlouchej jinou fábku v super stavu,ale i tak podle mě zní každé auto trošku jinak
Udržení / nekolísání otáček při neutrálu dochází ke kolísání při poruše el. sítě, ale malinkatej výkyv se čas od času může objevit kor u motoru co nějakou dobu stál
Motor kouří může být jen zapocený výfuk
Zvuk při neutrálu / neutrálu se stisknutou spojkou (stav spojkového ložiska) pokud nejsi mechanik poznáš prd

Jízda
Spojka (jestli nezabírá moc dole nebo moc nahoře, jestli vůbec) zkus i jestli neprokluzuje
Řazení (přesnost, jestli to tam jde vůbec dát) u některých fábií a převodovek jde řazení tíž tak se nelekej hned
Motor – síla a tah motoru, zvuky při zátěži a hlučnost, pozor na auta s dírou v plynu. Stojí to docela zaprd a musí se překopat buď ŘJ a nebo udělat nové mapy a to jsou obrovské investice
Řízení - zda auto netáhne ke straně, u serva zda nehučíproč by mělo hučet servo? spíš bych se zaměř na jeho chod i několik strů a projet se jestli posiluje pořád stejně a svůj účinek postupně vypne a nerozsvítí se kontrolka volantu, pokud auto táhne do strany skontroluj proto opotřebení pneumatik (min je 5 bodů na každé straně) nevěřil bys kolik udělá i půl milimetru vzorku za bugr na volantu
Brzdění – síla brždění, pískání brzd, opakované brždění (zda se neunavují) zda auto netáhne ke straně při brždění Unaví a rychle... fábky mají slabé brzdy to se ví všeobecně
Zkouška řízení – vůle + tlumiče&pera (rozkejvání auta), přejetí nějakých nerovností pro posouzení kvality pružení a ostřejších zatáček zksuit to můžeš,ale opět podle mě poznáš leda úplně vymlácené a nakaši vyjet tlumiče jinak ne.
Sledovat tacho jestli počítá, jak chladí motor (teploměr)poznáš prd digitál počítá i kdyby čert na koze jel

Po jízdě - funkce přístrojů a kontrolek
 ventilátor – topení/chlazení často odchází ložisko ventylátoru a to je darda. Projevuje se to lehkým téměř neslyšným pískáním
 funkce výstražných blikačů, vyhř. zadního okna, mlhovek, dálk. světel. pokud auto moc mrká i při jízdě světly je zle a něco se děje v el. síti
 ostřikovače, stěrače, cyklovač pokud nejde zadní ostřikovač tak se občas stane, že dojde k rozpojení hadiček v 5 dveřích a nebo za ŘJ a oboje se pozná výtokem pod vůz nic závažného. Jen se spojí a cajk
samozřejmě zkontrolovat el. okna jakýkoli pazvuk je známka ocházející stahovačky a jedna přijde na 3500 plus práce. Dále Fábie nemají hydroštely ale elktricky řízené naklápění světel. Jeho funkci je také dobré vyzkoušet a hlavně používat. Airbagy nepoznáš,ale jak psali už jiní bez vagu bych nekoupil ani fň jo a motohodiny musí plus mínus sedět s km podle známého vzorce z fyziky

RAPID 130 POWER FOREVER!!!

Vehiklů mám docela dost a ještě víc jsem jich vlastnil.

Karoserie COUPE je mým osudem!

9.3.10, 23:18
Profil ICQ

Příspěvek 
Neboj se strhnout koberce , ať nedopadneš jako tento:
http://forum.skodahome.cz/index.php?/to ... ze-oprava/

Jestli máš možnost tak si někoho vem, nebo pujč noťas s vagem, stačí když si načteš paměti závad motoru,klimy,serva..... A pozor jak před jízdou, tak i po jízdě. Pokud nemáš, zkus se domluvit , že si zkušební jízdu zajedeš třeba do škodovky a tam si necháš přečíst paměť. Těch pár korun se ti mnohonásobně vrátí.

Pokud to budeš kupovat v bazaru, nenech si do toho kecat prodavačem, udělej si svůj názor, případně někoho , kdo na prodeji není nijak finančně zainteresovaný. Oni ti navykládájí to co chceš slyšet, ale většinou to není pravda. Pokud budeš mít jakoukoliv pochybnost, běž od toho. Aut je v současné době dost, takže si vybereš jiné.

Jinak celkem zajímavá věc o které jsem nikde zatím neslyšel. Servo má mmj. ve své řj. počítadlo provozních hodin. Od toho se dá odvodit +/- nájezd km.

10.3.10, 00:04
Mistr mechanik

Příspěvek 
Drak píše:
V prvé řadě nekoho s VAGem, co ti přečte chyby, hlavně studenej motor dokáže nahnat hromadu chyb, který se za tepla neprojeví. Hodně odcházejí mikrospínače v zámcích, zkontroluješ tak, že při otevření jednotlivých dveří se musí pokaždé rožnout stropní světlo. Pořádně zkontroluj řidičovy dveře, při poruše zámku se nedostaneš do kufru. Další nemoc je přední stabilizátor, nevydrží zhola nic. Havárku poznáš podle laku, sebelepší lakýrník neudělá takovej lak, jak ve fabrice. Když se podíváš zboku, tak původní je dokonale rovnej, přelakovaný auto má hrbolky. Stavem km se neřiď, natočí ti kolik chceš. Minulej týden sem se nasmál u fábky, co sem kupoval ségře, na tachometru svítí 188.000 km a když sem sundal dekl od motoru, tak na mě vykoukl štítek, že olej se měnil při 260.000 km :sick:

zámky pasují z kokty llOO přední 85O zadní, stabilizátor gumy po stovce a táhla za tři kila, stavkilometrů jde orientačně spočítat podle motohodit serva, gumy ramen 25O korun, vyšší cena je u stahovaček kolem dvojky a kokta 850, řídící jendotky se opravují kolem 2OOO, poloosa přes tři, větší výdaje jsou spojka klimy, a převodovka miloš

10.3.10, 08:19
Mistr mechanik

Příspěvek 
Jinak celkem zajímavá věc o které jsem nikde zatím neslyšel. Servo má mmj. ve své řj. počítadlo provozních hodin. Od toho se dá odvodit +/- nájezd km.[/quote

najdeš třeba dieselpowerforum tam se to občas propírá kdo kolik má v servu a kolik na tacháku vcelku přesně spočítáš stav KM, já to umím i z řj motoru,
ale nedělám, zjištění stavu km je spravidla nemilé překvapení a další nepříjemnosti a to se vždy spojuje s mým jménem tak proč hasit co mě nepálí

já osobně si vždy koupil novější havárku apon vím co mám :D Miloš

10.3.10, 08:41

Příspěvek 
No, když tohle pročítám, tak mám Fábku krátkou verzi 1.4 16V 55kW z 2004 a motor O.K., trpí nejvíce přední a zadní náprava, jinak zatím nic vážného a najel jsem cca 35 000, za měsíc budu dělat STK, takže mě čeká příprava a s nápravami počítám, hlavně zadní. A hlavně nešetřit a vyměňovat celou nápravu. Hlavně ta fábka nesmí být bouraná na přední kolo, těžko se rovná karosérie a jde o vysokou částku za opravu. Má úplně jinak stavěný karosérii než Octávia, v případě nárazu na kolo se celá strana posune dozadu. :wink: Jinak se občas zasekávají kliky na dveřích (z venku). Ale jinak jsem spokojený. Tak snad koupě dopadne dobře. :)

Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km.
Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.

Naposledy upravil Karátek dne 11.3.10, 19:51, celkově upraveno 1

11.3.10, 19:22

Příspěvek 
Dávej si bacha už jen na to že to je Fabie

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

11.3.10, 19:45

Příspěvek 
Jelikož si z Prahy koukni se na stránky aaček, tam jsou tušim dvě a co jsem viděl vypadaji docela dobře a navic máš plno výhod při koupi.Zaruku že vůz nebyl kradenej a dozvíš se jestli byl bouranej, jestli ma stočeny km a tak.Zkus to :wink:

11.3.10, 19:56

Příspěvek 
Kukyn: No snad tomu nevěříš?

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

11.3.10, 20:23

Příspěvek 
Proč myslíš?Máš snad nějaké zkušenosti?Nebo o tom víš něco blíž?

11.3.10, 20:24

Příspěvek 
V AAA je jediná záruka, auto fakt není kradené, mají zjištěno několikrát, jinak jim nevěřím, už jsem se dříve dvakrát spálil a jsou skvěle vycvičení, jak na zákazníka. Já bych auto z bazaru už nekupoval nikdy.

Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km.
Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.

Naposledy upravil Karátek dne 11.3.10, 20:30, celkově upraveno 1

11.3.10, 20:27
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další