| Autor |
Zpráva |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
 Štarty na LPG
s Wordym sme uvažovali o štartoch na LPG, jemu BRC ak je pod "0" tak mu to na LPG nechce chytať, ja mám Lovec a štartujem na LPG aj pri -15. ale k veci: či to nebute tým že BRC je 70kW a Lovtec ala Lovato sú 100kW  možno tesne po štarte motor potrebuje poriadnu dávku plynu a studený splyňovač s malou kapacitou to možno nedokáže dodať, alebo nejaký prechodový režim, je to divné lebo ak by motor potreboval plný výkon splyňovača to by musela byť raketa a vír v nádrži, v zime to papá cca 1l viac LPG. inak tie Lovtec ala Lovato sú o dosť jednoduchšie.
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 4.11.07, 20:29 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Martin
|
Podle mne to vůbec nesouvisí se systémem, ale na stavu a nastavení motoru. Mám takovou zkušenost, že ten motor v zimě potřebuje přesný poměr plynu. Jak se přesytí, tak je konec a už se musí startovat na benzín. U jednoho auta to bylo na přesycení velmi náchylné, tam jsem kolikrát při startu ani nesytil, u druhého zase musím sytičem dát daleko víc plynu. Dělám to tak, že startuji a do toho střídavě spínám sytič, až to začne blafat, tak je poměr akorát, pořád to držím startérem (přitom trochu cvrkám sytičem) asi 1-2s než se motor pořádně rozběhne. U toho druhého auta (kde vím, že to toho plynu chce daleko víc) spínám sytič i po startu a hned jak sundám ruku z klíčku, tak vytáhnu sytič na benzín a držím motor v otáčkách. Jaklmile to chytne a chcípne, tak vím, že je konec (už ani nezkouším znovu startovat) a rovnou jdu nacupovat benzín a startuji normálně na benzín.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 4.11.07, 20:39 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
Ja to skôr poznám tak že vždy mi chytí na druhý krát (neviem prečo) či je leto či zima, ak je pod nulu tak ten obohacovač LPG pred štartom stlačim tak cca na 0,5 sek ak je teplejšie tak po ňom iba brnknem...
|
| 4.11.07, 20:49 |
|
 |
|
Martin
|
Mě zase jak to v zimě nechytne napoprvé, tak už to je bez šance. Co auto to originál. 
|
| 4.11.07, 21:08 |
|
 |
|
spartra
Registrován: 3.3.06, 22:13 Příspěvky: 1331 Bydliště: královehradecký kraj
|
 Re: Štarty na LPG
michalkatka píše: s Wordym sme uvažovali o štartoch na LPG, jemu BRC ak je pod "0" tak mu to na LPG nechce chytať, ja mám Lovec a štartujem na LPG aj pri -15. ale k veci: či to nebute tým že BRC je 70kW a Lovtec ala Lovato sú 100kW  možno tesne po štarte motor potrebuje poriadnu dávku plynu a studený splyňovač s malou kapacitou to možno nedokáže dodať, alebo nejaký prechodový režim, je to divné lebo ak by motor potreboval plný výkon splyňovača to by musela byť raketa a vír v nádrži, v zime to papá cca 1l viac LPG. inak tie Lovtec ala Lovato sú o dosť jednoduchšie.
taky mám lovtec když byl novej i -20 chytnul a běžel dojet za vrata na sytič max 1200ot/min pak vypnout a běžel
měnil jsem membrány už to není ono byli na lovato asi v tom zrada trochu 
_________________ š 105 s, 50kw, LPG r.v. 5 - 85
|
| 4.11.07, 22:57 |
|
 |
|
Ondras83
Registrován: 15.11.06, 22:59 Příspěvky: 17411 Bydliště: Stračov (u HK)
|
ve fáčku máme myslim lovato, ale nejsem si jistej...ale tam ani necupujem....taky to stratujem 2x....stačí krátce...podruhý cvrnkneš vo startér a hned to běží....no u fildy máme BRC 100kW ale tam to je automat....startuje benzín přesáhneš 2000 rpm a jedeš na plyn....teď po go to chytá jak pes dobře...jen cvrk a už to běží...samozřejmě bez plynu...no a předtim...podpálený ventili takže se startovalo i 4 než to chytlo..prostě záleží na stavu motoru a tlaku ve spalováku aby to chytlo... 
_________________ "clovek musi mit odvahu to zkurvit"
|
| 5.11.07, 00:24 |
|
 |
|
18michal
|
mám škodu favorit a při přepínání na plyn, musím na volnoběh přidat hodně plynu, abych hodně vytočil motor, pak přepnu na plyn, otáčky se sníží a trvá to asi 30 - 45 sekund než je to schopné samo běžet. Při jízdě to trvá taky tak. Nevíte čím to může být?
|
| 7.11.07, 22:04 |
|
 |
|
Martin
|
Prvně musíš přepnout na prostřední polohu a počkat dokud se nespotřebuje benzín (začne cukat a potom vůbec netáhne) a teprve potom dáš plyn. Jinak ti jde do motoru jak LPG tak benzín a je to hrozně uchlastaný.
|
| 7.11.07, 22:21 |
|
 |
|
utia
|
Obecne neni dobre startovat na LPG, jezto plyn je narocnejsi na system jako celek, potrebuje vyssi zapalnou teplotu, v zimne hrozi zamrznuti reduktoru. Lepsi je napumpovat si AC benzin a startovat tak. Pri startech LPG je zvysene opotrebovani motoru, plyn je suchy, motor studeny, plyn se snadneji dostava do oleje a rychleji ho znehodnocuje (proto jsou zkracene intervaly vymeny oleje u aut na LPG), je silne kysely a v neposledni rade se u studeneho motoru spaluje jen castecne - hodne vyleti vyfukem ven, takze vcelku spotrebujete vic plynu a zaplatite mozna i vic nez pri startech na benzin. Mimochodem, pro me je to treba dobra prilezitost promazat membrany atd, protoze jinak na benzin temer nejezdim a obcas se to delat musi.l 
_________________ VAZ 2109
|
| 1.12.07, 13:44 |
|
 |
|
michalkatka
|
utia píše: Obecne neni dobre startovat na LPG, jezto plyn je narocnejsi na system jako celek, potrebuje vyssi zapalnou teplotu, v zimne hrozi zamrznuti reduktoru. Lepsi je napumpovat si AC benzin a startovat tak. Pri startech LPG je zvysene opotrebovani motoru, plyn je suchy, motor studeny, plyn se snadneji dostava do oleje a rychleji ho znehodnocuje (proto jsou zkracene intervaly vymeny oleje u aut na LPG), je silne kysely a v neposledni rade se u studeneho motoru spaluje jen castecne - hodne vyleti vyfukem ven, takze vcelku spotrebujete vic plynu a zaplatite mozna i vic nez pri startech na benzin. Mimochodem, pro me je to treba dobra prilezitost promazat membrany atd, protoze jinak na benzin temer nejezdim a obcas se to delat musi.l 
s tou spotrebou to má niečo do seba, keď sú takéto zimy spotreba mi stúpne o 1,5l....
ja nemám čím napumpovať benzín, mám Favo, nový typ palivového čerpadla bez páčky  keď niekedy štarujem na benzín netrvá až tak dlho kým mi naplní karb a chytí na benzín... cca 2-3s...
a na benzín jazdím tiež, ja vyjazdím plnú plynu a po pumpu jazdím na benzín...
|
| 1.12.07, 13:52 |
|
 |
|
kdoasi
Registrován: 11.1.06, 19:35 Příspěvky: 212 Bydliště: Praha, Ostrava
|
michalkatka píše: s tou spotrebou to má niečo do seba, keď sú takéto zimy spotreba mi stúpne o 1,5l....
Já teda nevím jak u novějších aut, ale u karburátorů není žádný LPG sytič, který by měnil bohatost směsi (tak jak to funguje u benzínu), takže spotřeba by měla být zhruba stejná i v zimě (rozdíl může dělat akorát zimní směs). U mě to tedy takhle platí (rozdíl tak 0,5 litru).
Jinak startuju výhradně na LPG, pokud není opravdu drsná zima. Otvírat motor a pumpovat benzín při každém startu se mi opravdu nechce 
|
| 1.12.07, 18:39 |
|
 |
|
Martin
|
kdoasi píše: Já teda nevím jak u novějších aut, ale u karburátorů není žádný LPG sytič, který by měnil bohatost směsi (tak jak to funguje u benzínu), ...
Jak si to myslel?
|
| 1.12.07, 18:42 |
|
 |
|
kdoasi
Registrován: 11.1.06, 19:35 Příspěvky: 212 Bydliště: Praha, Ostrava
|
Martin píše: Jak si to myslel?
No myslel jsem to tak, že když motor jede se "zvednutým" sytičem na LPG, tak to je "jenom" přidaný pedál plynu, zatímco sytič u benzínu značně obohacuje směs a zvyšuje spotřebu.
|
| 1.12.07, 18:45 |
|
 |
|
Martin
|
Aha, to máš pravdu, ale neřekl bych, že to bude mít menší spotřebu než benzín.
|
| 1.12.07, 18:50 |
|
 |
|
michalkatka
|
sytič u LPG vlastne robí tepelná rozťažnosť plynov, keď je motor studený tak pri nižšej teplote sa do valca dostane viac zmesi LPG ako pri teplom motore...
|
| 1.12.07, 18:59 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|