Autor |
Zpráva |
Kristensen
|
Stojí za přečtení
Opět na scéně: long-life oleje
Již v minulosti jsme upozorňovali na nevhodnost používání prodloužených intervalů výměny motorového oleje. Krátce jen zopakujme: vlivem přísad síry v našich palivech dochází k rychlé degradaci motorového oleje, paradoxně čím kvalitnějšího, tím rychlejší. Po ujetí cca 7 500 km u benzinových a 17 600 km u dieselových motorů dochází k naprostému vyčerpání přísad v plně syntetických olejích. Dolévání oleje následkem jeho zvýšené spotřeby k jeho revitalizaci nestačí. Ty potom zcela pozbývají své funkce, jmenujme alespoň ty nejdůležitější, jako je rozpouštění karbonu, antikorozní vlastnosti, odolnost v tlaku a střihu, viskozita, schopnost malého odpařování atd. U dieselových motorů navíc dochází k zvyšování obsahu sazí jako produktu hoření nafty, které se profukem do oleje dostanou kolem pístních kroužků, podobně jako křemík ze vzdušného prachu. V oleji nám tak v motoru proudí dva nejtvrdší prvky na zemi, uhlík a křemík, výsledná emulze má skvělé abrazivní vlastnosti.
Protože v mnohých servisech přeceňují schopnosti a možnosti sériové diagnostiky, pokud si nevědí rady, oslovují naši firmu o konzultaci, většinou s podezřením na vadnou řídící jednotku motoru, ba co víc, jsou případy, kdy nás oslovily až po její zbytečné výměně.
Máme zde další důkaz našich doporučení, proč měnit olej v benzinovém motoru po max 10 000 km a 15 000 ujetých km v dieselovém motoru. Je jím zcela zničené zdvihátko výfukového ventilu motoru 1,9 TDI PD 74 kW po ujetí 116 000 km a výměnami oleje po 20 000 km – viz foto. Na horní ploše zdvihátka je zcela patrné abrazivní opotřebení od vačkového hřídele, které mělo za následek takové zeslabení stěny zdvihátka, že došlo k jejímu prolomení, v otvoru je vidět přepouštěcí ventilek zdvihátka. K tak intenzivnímu otěru dochází vedle přítomnosti výše zmíněných prvků v oleji i vlivem zvětšení ovládacích sil na celou ventilovou skupinu jako důsledku většího tření dříku ventilu ve vodítku (karbon, snížené mazací schopnosti oleje), dále větší viskozitou oleje, který navíc protéká kanálky zdvihátka zanesenými karbonem. Setkali jsme se dokonce s motorem, kde došlo ke kontaktu všech čtyřech výfukových ventilů s písty, právě následkem zadření dříků a zakarbonování zdvihátek již po 64 000 ujetých km na prodloužený interval, čili po dvou výměnách oleje.
Autor: www.cimbu.cz
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
20.11.07, 22:31 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
CROWACK
|
Tak to mi se stodvácou nehrozí ...
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
20.11.07, 22:35 |
|
|
Martin 007
Dezertér
|
No jo ale konečně taky někdo napíše skutečnou pravdu a ne ASI teorii...
_________________ Škoda 130 RAPID 1987 - 743.136 "Kdo nemá Rapida jistě život proklíná." UNDER RECONSTRUCTION BMW E46 330xi Touring 2001 - Objem ničím nenahradíš. Zakládající člen Coupé clubu TW Škoda 743 Forever Team Člen klubu ostrých motorů TW
|
20.11.07, 22:43 |
|
|
Ondras83
|
takže u benzíňáků mám měnit olej po 10 000 a u dieselů po 15 000 ???? ty vole...ale my to děláme u všech motorů po 15 000 a je to v pohodě...akorát jednou sme měli zadřenou Oktávku 1,6 SR, byla zabavená z leasingu a předchozí majitel asi nechával olej hodně přejíždět a lil tam nějaký sračky, a když sme tam nalili plnou sintetiku, tak se rozpustil karbon v mazacích kanálech a zadřel se na vačce, po sundání ventilovýho výka je všude asi 3 mm karbonu....můžu to vyfotit, jestli nevěříte....
_________________ "clovek musi mit odvahu to zkurvit"
|
20.11.07, 22:45 |
|
|
Šemik
|
Věříme, ale stejnak to vyfoť. 3mm vrstvu karbonu jsem ještě neviděl
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
20.11.07, 22:47 |
|
|
CROWACK
|
Šemik píše: Věříme, ale stejnak to vyfoť. 3mm vrstvu karbonu jsem ještě neviděl
já měl jednou ve vejfuku i 1cm! ale to sem jezdil na M6A 1:25
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
20.11.07, 22:51 |
|
|
Kristensen
|
Já když někomu měním olej tak mu řikám po 10 000 je to ideální, jestli to tamm nechá 15 000 je to jeho věc, jako ač jsem nikdy nebyl na svoje auta zrovna moc opatrnej tak ale na tom upraveným Fávo motoru to bylo slyšet už po 8000 že se něco někde děje, protože motor byl takovej chrastivější a hlučnější, stačilo vyměnit olej a byl klid, pak jak jsem jezdil na Motul tak ten teda začal chrastit až po 12 000, takže ono záleží i na výrobci. A na renaultu to je znát taky, když je olej novej tak to v létě po ránu pomalu ani necvakne studený a stačí aby měl olej 7000 a víc a už je prostě ráno slyšet chvilkový zacvakání zdvihátek, samozřejmě obojí v létě. V zimě to nemluvím to kolikrát když člověk slyší jak cvrliká nový auto který má sotva 20 000km tak se chytám za hlavu.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
20.11.07, 22:52 |
|
|
cyz
|
Toto jsem četl....a vzpomínám si mi Miloš radil ať měním olej normálně po 10 000 jak u starých fáček že ten motor vydrží potom víc...asi to tak začnu dělat, přecijen toho motoru by byla škoda, jede pěkně.
|
20.11.07, 22:55 |
|
|
Jiri
|
k nam chodi auta na servisy po 10 000 milich.... coz je 16 000km... taky bych rek ze je to dost.. mozna jak u ceho...u nekterejch aut se vypusti po tech kilometrech docela cistej olej....a jinde... no vite co
|
20.11.07, 22:58 |
|
|
Ondras83
|
OK...fotky dodám zejtra je to fakt mazec....na výku takový šupiny karbonu...uvidiíte sami
_________________ "clovek musi mit odvahu to zkurvit"
|
20.11.07, 23:13 |
|
|
cyz
|
Jiri píše: k nam chodi auta na servisy po 10 000 milich.... coz je 16 000km... taky bych rek ze je to dost.. mozna jak u ceho...u nekterejch aut se vypusti po tech kilometrech docela cistej olej....a jinde... no vite co
Ale u vás se nedělá benzín z ruské ropy, u nás jo a ta ruská ropa má strašně moc síry.
|
20.11.07, 23:17 |
|
|
FerdikF
|
Já dokonce kvůli LPG měním už po nějakejch 8 max 9 tisících. Raději tam dám levnější olej a měním ho častěji a né jak si někteří myslí, že když koupí olej za 300/l, že tam vydrží 30tisíc.
_________________ Forman Glxi r.v.93 karbec 43Kw lpg
Ford Fiesta r.v.91 37kw
|
21.11.07, 07:04 |
|
|
Drak
|
Toto je svatá pravda, používáme long life do kamionů, kde je prakticky nemožný použít normální olej, protože v půlce cesty by musel zastavit a měnit olej a opravdu se olej v motoru drží tak 20.000 - 25.000 km a pak začne ubývat v extrémních případech dolívají i 3l na 1000 km a při deklarované životnosti 60.000 km už je to celkem palba, a při ceně pro velkoodběratele někde okolo 80 Kč/litr za 10W40 Turbo plus Long interval se to opravdu vyplatí A u klasických olejů už sem tu někde psal, že při přetažení o víc jak 2.000 - 3.000 km padá z vany doslova písek.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
21.11.07, 07:24 |
|
|
cyz
|
FerdikF píše: Já dokonce kvůli LPG měním už po nějakejch 8 max 9 tisících. Raději tam dám levnější olej a měním ho častěji a né jak si někteří myslí, že když koupí olej za 300/l, že tam vydrží 30tisíc.
No já dávám olej za 300,-/l a stejně ho budu radši měnit po těch 10 000....taky jsem vypozoroval že do těch 10 000 olej dolívat nemusím a po 10 000 se ta spotřeba zvedne tak že podledně jsem za těch 5 000 dolíval snad 2x
|
21.11.07, 11:31 |
|
|
FerdikF
|
cyz píše: FerdikF píše: Já dokonce kvůli LPG měním už po nějakejch 8 max 9 tisících. Raději tam dám levnější olej a měním ho častěji a né jak si někteří myslí, že když koupí olej za 300/l, že tam vydrží 30tisíc. No já dávám olej za 300,-/l a stejně ho budu radši měnit po těch 10 000....taky jsem vypozoroval že do těch 10 000 olej dolívat nemusím a po 10 000 se ta spotřeba zvedne tak že podledně jsem za těch 5 000 dolíval snad 2x
Já mám tady kousek prodejnu parama a kupuju Mogul GX PRO 15W-40 (API SL/CF) za necelých 90kč/l, myslím že pro favo motor je dobrej až až a za výměnu oleje dolejvám tak kolem litru. Jasně čím je olej horší, tím rychleji mizí, u 120 mi to pak žralo skoro litr na tisíc
_________________ Forman Glxi r.v.93 karbec 43Kw lpg
Ford Fiesta r.v.91 37kw
|
21.11.07, 12:26 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|