Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.12.24, 02:42

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 Honzasl - Š 120 - 1980 
Autor Zpráva

Příspěvek Honzasl - Š 120 - 1980
Zdravím všechny.
Stal jsem uživatelem zelené užovky Š120, r.v. 1980 po prvním majiteli v dobrém stavu a rozhodl jsem se ji k vám zaparkovat, asi protože skutečnou garáž pro tohle vozítko (zatím) nemám. Fotky dodám, jen co bude nový fotoaparát, takže tatím je textový popis.
Škodovka je po prvním majiteli z rodiny, který už se na ježdění necítil, zatím není přepsaná. Je to verze absolutní socka a je v podstatě v původním stavu. Byla celý život garážovaná, vlastnil ji mechanik z STS, takže se ji dostávalo veškeré standardní údržby. Před pár lety se jí dostalo opravy předních a zadních blatníků, ty jsou nově stříknuté (a patřičně tedy září), jinak je na první(!) pohled bez koroze. Veškerá technika je původní, žádná relátka, žádné dobaslěné spínače sahary. Levé světlo halogen (made in czech rep.), pravé světlo klasika (made in czechoslovakia), altík 42 A s kontaktním regem.
Jediný tunning se jí dostalo loni po převzetí, kdy ve svých 90. tis najetých kilomerech dostala zapalování z favorita. Absolvovala STK bez výhrad (tj. pouze lehké závady).

Používala se jako náhradní postrkovadlo a já ji nyní používám k přesunům 20 km na nádraží, takže celý víkend stojí na parkovišti doma a v týdnu před nádražím.

Jsem odchovaný na Peugeotech 309 a 306, moje první jízda se 120 byla pro mě mírný kulturní šok. Je to auto, které vyžaduje trpělivost a nebýt moc hrr. Občas tam nejde zarazit zpátečka, jednička a dvojka. Spojka zapírá úplně nahoře, brzdí to dobře ale pro člověka zvyklý na modernější auta zvláštně. Absolvoval jsem zatím jedinou delší cestu (120 km do Brna a pak zpět), není to brzda provozu, ale ta spotřeba je pak hrozná (cca 10/100 - nějak tomu chybí pětka :)

Vzhledové problémy: Jaké to má mít poklice, chromové, nebo už plastová kolečka? A jaká zpětná zrcátka? Je možné sehnat chromová s nějakou moderní optikou?

Technické problémy:
Jak se projeví, pokud se zapalko z fáva neupraví na stodvacítková závažíčka? Nemá to vliv na tu spotřebu?
Co se špatnou synchronizací - opravit převodovku, nebo sehnat jinou?
Lze překalibrovat tachometr (50 skt. = 70. tachometrových i na 14" kolech)?

12.6.12, 08:25
Pspvek Reklama

Dezertér 2

Bydliště: Kvasiny - jak už bylo řečeno domov těch nej Škodovek
Příspěvek Re: Honzasl - Š 120 - 1980
Ke spotřebě... přejdi vůle na ventilech a hlavně to chce lehkou nohu na plynu a z každou cenu prudce nezrychlovat...

Poklice: záleží podle výbavy... S papundekl L Chrom LS/GLS Chrom a mezikruží

Převodovka... TO je trošku rukama a neber to ve zlém. Jedničku zásadně řadím 2 - 1 a pak už to krásně sedne a zptečku když nejde zařaď neutrál pusť spojku šlápni lehce plyn a zkus znova zařadit... Zbytečně bys kvůli tomu kuchal auto...

Tachometr: Prvně vyndej štít a promaž ho... Zkontroluj rozměr pneu... trošku se s tím laborovat dá, ale to se musí kuchat převodovka...

RAPID 130 POWER FOREVER!!!

Vehiklů mám docela dost a ještě víc jsem jich vlastnil.

Karoserie COUPE je mým osudem!

12.6.12, 09:50
Profil ICQ

Spotřeba - ventily zkusím, ty určitě dlouho nikdo nedělal. Jinak jsem udělal ten poznatek, že základem je nesnažit se držet krok se současnými vozidly a pokorně se držet "v pravém pruhu".

Řazení - co pak já, já jsem naučil, ale manželku, která nikdy škodovkou nejela (pro rýpaly: nadstandardně technicky schopná inženýrka) postihla nutnost s ní jet, když jsem byl pažoutem pryč a dočkal jsem jen telefonátu, že to vzdává a že se na ten krám může v...t, protože po několikerých pokusech se jí nepodařilo vyjet z místa...... :)

12.6.12, 10:10

Na řazení si zvykneš a bude muset i manželka :) Lépe to škodověnka neumí, btw spotřeba je fakt o tom jak lechtáš plyn, držet krok s dnešními vozy je zbytečné, jak jsi sám zjistil je to za cenu spotřeby. Navíc jestli auto stálo delší dobu, je třeba ho tzv. rozchodit. Ale na to vše určitě sám časem kápneš :wink: Jinak tě zde vítám a přeji mnoho zdarů se škodověnkou.

12.6.12, 10:33
Profil ICQ

Njn, každá 742ka je originál (niečo ako Rolls Royce :-) ) a k tomu patrí aj radenie...inak ale, ja som na 120cke, ani na 110LS žiadne problémy nemal, problémy začali až s 5Q v 125ke.

No a spotreba? 10l/100 je hooodne veľa, až sa mi nechce zdať, žeby to bolo iba zlé zaobchádzanie...chce to kontrolu ventilov, zapaľovania a karburátora.

Inak som zvedavý na fotky :-)

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

12.6.12, 19:56
Mistr mechanik

Poklice záleží na modelovém roku. Vzhledem k tomu, že to je r.v. 80, musí to být modelový rok 80 nebo 81. Takže plastové pokličky, otázka je, zda-li tam máš mít 13" či 14" kola.

12.6.12, 20:35
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

V TP jsou psané 14" a ty tam (co si tak z dětství vzpomínám, když strejda přijel) vždycky byly, auto má od majitele skoro novou kompletní sadu gum (tj. 5 ks.) značky Mabor z Francie.
Co se týče spotřeby, jedná se o hodně hrubý odhad, zatím jsem si nezavedl benzínový deníček, jako mám v Peugeotu (jsem schopen na korunu vyčíslit všechny náklady) a tankoval jsem zatím třikrát. Táta mi potrvdil, že skrze spotřebu ji používal jen v nejnutnějších případech.

Momentálně řešíme problém s tažným. Auto ho nikdy nemělo, získali jsme tažné z jiné 120 i s původním techničákem. Auto bylo na STK, tam potvrdili správnou montáž - a pak přišla studená sprcha na úřadě, kde borec tvrdil, že: "Není možné použít tažné ze zrušeného, zcela jistě ekologicky zlikvidovaného auta. To auto (dárce) pro nás neexistuje!"

Měl pravdu? Já jsem tam nebyl, ale máma tvrdí, že se tvářil tako, jako že "za 500 by to možná šlo". Co s tím?

Z toho, co je tady nějak neplyne, jestli auto-dárce může, nebo nemůže výt již zrušené.

PS. Vím že tady jsou puristi, co naopak dávají tažné dolů ze svých veteránů, ale u nás v rodině je každé auto dříč, a koule, byť se využije jednou za rok, je nutnost.

13.6.12, 10:28
rejpal

No moment, pokud máš techničák dárce, tak přece není ekologicky zlikvidovaný. To zase úředník využil každý argument, jen aby nemusel nic dělat.

13.6.12, 10:33

Ja by som mu tych 500 dal a bol by pokoj. Nervy ma clovek len jedny.

13.6.12, 10:35
Profil Zobrazit autorovy stránky
Junior TW team

Podle mě záleží co je v tom TP napsané, pokud je tam napsané, že vůz byl ekologicky zlikvidováno, tak to podle mě nezapíší.
Ještě je možnost si sehnat doklad z vrakoviště, že sis od nich koupil takové a takové tažné z takového a takového auta.
Otázka je jestli tohle vše za to stojí(a stálo), když kolem 1000, 1200Kč máš nové s typovým listem.

Jinak taky souhlasím s DL.

13.6.12, 10:40

Jestli to za to stálo: Máma dělá ve firmě, kde dělají ekologické likvidace, namontovali ji to to po práci ve firemní dílně a náklady byly akorát ty tři stovky za STK. Tož tak.
Jinak v TP dáce je napsáno "Vozidlo vyřazeno ble ble...." Pokud je mi známo, tak při vyřazení přeci TP zůstane majiteli, už jen kvůli zrušení pojistky atd.

Jinak vycházím z věty:

- TP vozidla, ze kterého bylo demontováno (pokud je toto vozidlo stále v provozu, je nutné TZ před zápisem do dalšího TP zrušit!)

Ze které mi plyne, že vozidlo již nemusí být v provozu. (být v provozu = nezrušené?)

No, asi to časem dopadne s tím novým závěsem. Dá se dneska pořídit ten poctivý, co se montuje na nosníky, nebo jen trapné na rozpěrnou trubku?

Perlička: Vyřazoval jsem pionýra. Jak jistě víte, pincek měl jen malý techničák, který jsme kdysi ztratili a jako duplikát jsme dostali plastové OTP. Při vyřazování pionýra z evidence mi úřednice vytiskla krásný nový velký TP, aby na něj připsala "Vozidlo vyřazeno z evidence" a ten mi dala, mám ho schovaný na památku.... Úřední šiml řehtal, až se hory zelenaly.

13.6.12, 10:57

Kamarát jazdil s užovkou 120LS na východ pri Košice s rodinkou a veľmi si pochvaľoval spotrebu, pod 6l/100...ja som tiež nemal problém ísť na 120cke dlhšie trasy pod 6l/100. Ale hej, rýchlosti nad 110km/h sú tabu a nejaké extra vytáčačky takisto...taká normálna kľudná kazda, ale nie loudanie sa...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

13.6.12, 19:15

Tak konečně nějaké fotografie.

http://honzasl.rajce.idnes.cz/Uzovka/

11.7.12, 18:33
Dezertér 2

Bydliště: Kvasiny - jak už bylo řečeno domov těch nej Škodovek
hele Ústí nad Orlicí že? jinak pěkný kousek a na tvůj vůz patří poklice papundeklové

RAPID 130 POWER FOREVER!!!

Vehiklů mám docela dost a ještě víc jsem jich vlastnil.

Karoserie COUPE je mým osudem!

11.7.12, 19:02
Profil ICQ

Josef.Radocha
Tak to zkusím nějaké sehnat, nebo si udělám návštěvu do původní garáže, třeba tam nějaké najdu.

Bydlíme v okrese UnO, kousek od Pastvinské přehrady, za užovkou je naše "normální" vozidlo P306.

Jinak jsem se pro další osud vozu rozhodl jít cestou, která je nejpraktičtější a nejlevnější a zárověň je muzejnicky přípustná - konzervace vozu v nálezovém stavu. Myslím si, že shánět na auto dobové zadní mlhovky, nebo originální chrom zrcátka je vlastně hloupost - neodpovídalo by to realitě. To auto do poslední chvíle jezdilo takto a takto zůstane, nedostane ani rádio apod.

Jediné co mě asi čeká, je přední ventilátor, bo mám pocit, že to vůbec nespíná a jednou už jsem taktak vařil. Takže to vidím na nový termospínač a k němu relé, relátka asi dodám i k předním světlům, bo páčka vypadá nějak očouzeně.

Mmch, že se mi samy nevypínají blinkry po vrácení volantu je dáno výbavou, nebo je to rozbité?

Jo a trvale se mi mlží přední sklo - neznamená to, že teče radiátor topení?

11.7.12, 19:40
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další