Čištění a servis klimatizace
Autor |
Zpráva |
Petr105
|
Čištění a servis klimatizace
Jelikož jsem nikdy vůz s klimatizací nevlastnil, tak by mě zajímalo pár věcí.
Nejvíc mě trápí vyčištění - musím auto odvézt do servisu, kde klimu dělají, nebo stačí použít nějaký z nabídky čistících sprejů, které se stříkají přímo do výdechů? Nedá se říct, že by mi ta klimatizace vysloveně smrděla zatuchlinou, ale cítím, že vzduch vycházející z výdechů není čistý, má takový ten specifický zápach "ojetiny". Předchozí majitel ale nebyl kuřák.
A hlavně náplň - jak se zjistí, že by potřebovala doplnit/vyměnit? Dík
_________________ Škoda 105L, r.v.1983 Peugeot 306 HDi Break
|
21.2.12, 07:37 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27228 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
Re: Čištění a servis klimatizace
tenkrát tu Drak psal svuj postup a to že veme savo a rozprašovač pusí klimu naplno a přes výdechy dá hadr a stříká
ale nevim jestli se ti sepne v těhle teplotách
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
21.2.12, 08:19 |
|
|
john simple
|
to mu bude smrdět savem ještě měsíc
|
21.2.12, 11:25 |
|
|
Petr105
|
Spíš mě zajímalo, jestli ty čistící spreje mají smysl, jestli fungují. Zkoušel to někdo?
|
21.2.12, 12:13 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
skouseli ale jenom na preventivni cisteni, radsi nechat projet v odborne firme ta to vycisti dukladne + skontroluji a doplni chladivo
my skouseli sprej co se strika pri vypnute klime do vydechu, jeste je verze ze se zapne vnitrni okruh, sprej je zapnuty v kabine a cisti to komplet
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
21.2.12, 12:18 |
|
|
Dallen
|
Má to smysl. Je lepší to nechat udělat někomu kdo na to má vybavení. Nestojí to ranec, já mám teďka po známosti domluvené doplnění a čištění za talíř a bez čištění by to bylo cca 600. Raději k nějakému malému soukromníkovi než velké firmě.
_________________ Ex^2-Škoda 120 Ex-Forman 135Lx, nejlepší auto co jsem kdy měl. (__¤)==\*/==(¤__) AR 156 1.8TS Cuore Sportivo
|
21.2.12, 12:57 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Petr105 píše: Spíš mě zajímalo, jestli ty čistící spreje mají smysl, jestli fungují. Zkoušel to někdo? kup si ten sprej s hadiškou raději lepší i s vůní. 4OO ml zasuneš hadičku a nastříkáš jakoby pěnu na holení, sprej používej před sezonou a po sezoně, je jich víc na dezifekci, na prevenci, mrkni se třeba v kelly vše pro klimatizaci, podle typu auta se musíš zajímat o kabinový filtr pokud je pod klimatizací a použiješ sprej tak můžeš zahájit zrovna výrobu hnoje, filtry si na jdeš na netu man filtr, zadáš auto kabinák a montážní návod máš to i s fotkamama, kabinový filtr a napadaný hnůj kolem něj snižuje průtok vzduchu kolem výparníku a to je začátek konce pro tvé tělo vznik plísní kreré jsou ze 5O procent karcinogenní neudržovaná klimatizace po stránce ventilace je takový malý vrah
|
11.3.12, 09:01 |
|
|
Mates8821
|
Ja som vyskusal obdobny sprej,s hadickou...cca 60-80cm dlhu hadicku som zasunul do klimatizacie..nastriekal,vznikla akasi pena.Zapol som vetranie na plno a ta pena sa postupne menila na kvapalinu a vytekala von.Ten sprej ma nejaky antibakterialny ucinok, takze v podstate by ta nak zbavit bakterii ktore ty nevidis.vecsich necistot ta asi nezbavi.Ale napr.Minuly rok som nasiel pri cisteni v klimatizacii blocik z parkovania z 97 roku .Tento sprej pekne vonia, dlhsi cas po pouziti..Cena nieje taka strasna,takze odporucam vyskusat.
|
12.3.12, 10:19 |
|
|
Mates8821
|
http://www.autoplus-shop.sk/558-clim-sp ... zacie.html Presne tento mam.Vydrzi viac pouziti..Inak pouzity vo Felici 1.3 MPI.
|
12.3.12, 10:22 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
mates ten ventilátor nepouštěj až ti ta pěna vyteče i za víc jak půl hodinky
|
12.3.12, 19:52 |
|
|
chemer
Moderátor
|
Vždy poctivě klimatizaci vypínám pár km před cílem a žádný zápach nebyl cítit po původním majiteli, ani nyní po mém roce. Ale určitě je to zajímavé téma. Mě by právě také zajímalo, jestli není probkém nedostatek chladiva. Zda to nemůže mít špatný vliv na kompresor. Většina lidí mi totiž tvrdí, že doplnit je potřeba až pokud to chladí málo, nebo vůbec.
|
28.3.12, 19:32 |
|
|
Petr105
|
Já už v tom mám jasno. Teď někdy plánuju odvézt auto do servisu, kde tu klimatizaci dělají a nechám udělat komplet servis. Zkontrolují chladivo, případně ho dolijí a nakonec to komplet vydezinfikují. Nevím, kdo s tím deset let jezdil, takže do toho investuju. Vyjde to kolem 1500 a budu mít jistotu, že nebudu dýchat nějaké bakterie. Pak už to budu každoročně čistit sám tím sprejem, pro obnovu. Konkrétně tady: http://www.bestdrive.cz/sluzby/servis-klimatizaci.html
|
28.3.12, 20:01 |
|
|
chemer
Moderátor
|
Jo bestdrive mám skoro u baráku, byl jsem tam párkrát kvůli převážení a opravě pneu a vždy naprosto v pohodě. Já počítám, že to co Ty absolvuji před létem 2013. Nyní jak se oteplilo klimatizace pracovala úplně stejně jako minulé léto, tak nepředpokládám že by byla ve špatném stavu. A opravdu doporučuji klimatizaci před koncem jízdy vypnout a ventilaci vyvětrat jenom vzduchem zvenku.
|
29.3.12, 07:42 |
|
|
Petr105
|
Dík za tip, budu to tak praktikovat. Mě ta klimatizace taky chladí dobře a nesmrdí, ale pro jistotu to nechám udělat. Přecejen je to deset let staré auto a kdoví jak poctivě byla ta klimatizace čištěna. Kdyby šlo jen o chladivo, nechám to být dokud to nepřestane chladit, ale tu dezinfekci chci udělat poctivě. Jak jsem psal, pak už to hrotit nebudu, koupím jednou ročně sprej a fouknu ho do výdechů...
V Tvém případě je to jasný, je to mnohem mladší auto...
|
29.3.12, 14:01 |
|
|
Petr105
|
Úplně jsem zapomněl napsat pocit z klimatizace po vyčištění. V Bestdrive měli na jaře akci, takže jsem jí využil. Čištění i doplnění chladiva vyšlo kolem tisícikoruny. Doplnit chladivo už to chtělo jako sůl, zdá se mi že teď klima i víc chladí. Ale to čištění - dělali to dle faktury sprejem Sonax. Když chladím, smrad není vůbec cítit. Ale když klimatizaci vypnu, pár minut jde z výdechů takovej hodně vlhkej smradlavej vzduch. Je to normální projev klimatizace, nebo to čištění zanedbali?
|
18.6.12, 11:18 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|