Fiesta -šponování řemene alternátoru
Autor |
Zpráva |
Jiri
|
Re: Fiesta -šponování řemene alternátoru
Na rozvodak pozor tady u toho, ja si myslim ze mas nejakou strasi verzi zetecu...vacky se zajituji pravitkem...po sundani ventiloveho vika uvidis vzadu na kazde vacce zarez..kdyz je obe natosis do spravne polohy bude tak ti tam pujde pravitky tloustky myslim 6mm
na kliku je potreba trn ktery se zasroubuje dole do bloku...pred tim je potreba ji spravne natosit....ja to delam tak ze sundam ventilove viko, natocim tak aby sedely vacky pak vratim o kousek zpet, zasroubuji trn a otocim po smeru otacek a klika se pak opre o ten trn...pak znova zkusim zda sedi poloha vacek...PAK TEPRVE MUZES POVOLIT REMENICI, dole na remenici NENI klinekani nakolo co je pro rozvody...jak mile uvolnis velky sroub remenice mas rozhozene rozvody
nejake udelane rysky na zetec neplati
pak kdzy mas nasazeny nove rozvody tak po vlozeni pravitky by ti mel remen pekne sedet na obou vackovych kolech..pokud ne....je vetsinou volny mezi kolama nebo naopak tam nejde a pravitkly tam pak nesedi je potreba uvolnit jedno vackove kolo a timse ti to srovna....zase..NENI TAM KLINEK..PO UVOLNENI SROUBU VACKOVEHO KOLA MUZES S KOLEM VOLNE OTACET.... po srovnani vacek a napnuti remenu je dobre treba sykovkama pootocit klikovkou a ujistit se ze je oprena o trn, pak nasedis remenici a utahnes...predepsanym momentem...trn vydrzi...opira se o kliku tak aby umoznoval utahnuti a neohnul se...pak samozrejme protoceni motoru dvakrat dokola a kontrola poloh vacek a kliky....tot postup pro ZETEC
ty tam mas napis doratec...ale ten motor ja znam jako 1.3 a 8ventil navic s retezem...budes mit dle me starsi verzi zetecu
_________________ Jaguar XJS 1986 zlata Skoda Fabia Combi zlata Pak ještě tři letadla a čtyři helikoptéry
|
4.7.11, 20:46 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
SDZ
|
Díky moc za popis.Motor má na hlavě dvě vačky,takže šestnáctiventil to určitě je. Včera jsem si vyrobil přípravek na to šponování alternátoru.Pravítko na rozvody mám,ale trn ne.Nevím jaký rozměry má mít.Co jsem koukal minule,tak mi připadalo že ten nálitek na trn je mimo osu kliky(to je divný) -pokud jsem koukal na správnej. Jestli bude dneska čas,zkusím to prozkoumat znovu od spodu a dám sem fotky.
|
6.7.11, 08:56 |
|
|
SDZ
|
Našel jsem tam jediný tohle (viz obrázky).Je to ale úplně mimo osu kliky.Když jsem to povolil,začal týct olej (vyšroubovaný venku jsem to neměl).Mohlo by to bejt ono ? Jak ta zátka má vypadat ?
|
6.7.11, 10:38 |
|
|
Jiri
|
Nejak se ted na te fotce nemuzu zorientovat z jakeho pohledu na motor to fotis....ale ta zatka co mas na fotce to urcite neni, zatka ma zavit M10, mela by byt na torx ale vnejsi....v tom na fotkach potrebujes strcit torx dovnitr.....ta prava je opacna...orech nasazujes na zatku, po odsroubovani zadny olej nepotece je nad hladinou oleje a myslim ze je ze predu toho motoru.......bude tam nekde za altikem nebo kompresorem pro klimu.....je nekdy dost problem ji najit a pak tam i dostat ten trz zalezi co mas vse na motoru a jak usporadano...rozmery trnu zkus pohledat na internetu, je tam urcite M10 a delku bych ti mohl zmerit v praci....ale nevim kdy to bude...za pet minut uz nevim nic... takze si musim vzpomenout a dnes sem nemel ani cas si vymenit zarovku na svem aute
_________________ Jaguar XJS 1986 zlata Skoda Fabia Combi zlata Pak ještě tři letadla a čtyři helikoptéry
|
6.7.11, 18:47 |
|
|
SDZ
|
Zkoumal jsem to znovu a ta zátka,co je na obrázku je zepředu.Nic jinýho tam není,takže pokud se to zajišťuje trnem,musí to bejt ono.Zajímalo by mě,jestli ten trn prochází středem kliky,nebo jestli to zajišťuje jen nějaký kolo.Na řemenici je šroub zatočenej do kliky.Není to snad tím i utažený rozvodový kolo ?
|
7.7.11, 22:41 |
|
|
Jiri
|
ta zatky vypada jinak a myslim ze neni ve stredu kliky...nekde to bude ona nemusi byt moc videt...bude nekde za drzakem neceho...sroub v remenici stahuje i rozvodove kolo pokud povolis ten stredovy sroub mas rozhozene rozvody, nejsou tam nikde klinky
|
8.7.11, 18:14 |
|
|
SDZ
|
Padám ze židle...,takže když povolím šroub co je na klice,abych vyndal kryt,tak se mi rozhodí rozvody? To je řešený pěkně na h.... Dá se alespoň přez ten zajišťovací trn utahovat a povolovat ten šroub na klice ? Není potřeba ještě držet např samotnou řemenici co je na řemen k alternátoru ? Z jakýho materiálu má bejt ten trn ? Možnosti mám,abych si ho nechal nacementovat a zakalit,ale aby se případně nepoškodilo něco ve vnitř. Co je to s tím žlutým kloboučkem ? Nějaký nárazový čidlo ?
|
10.7.11, 10:27 |
|
|
Jiri
|
Ta zatka bude nekde vepredu mozna za tim kompresorem a nebo nekdy byva na strane u setrvacniku musis hledat a odstrojovat, ma urcite M10zavit a je to jen zatka.cca10mm zavitu a je na torx remenici jak povolis mas po rozvodech, kryt jde myslim sundat bez demontaze remenice ale myslim jen u neceho nevim jak u tebe pokud ne tak to nicemu nevadi, povolit remenici nejlepe vzduchovou pistoli, pak po nastaveni rozvodu kdy se ti klika opre o ten trn ji normalne muzes natvrdo utahnout na predepsany moment....ten trn je udelan tak ze sila na nej pusobi axialne takze jej naohnes......ale jen pro utazeni nepovolovat s trnem....povolit vzduchovou pistoli a nebo zajistit setrvacnik.....ty rozvody jsou pohoda ja uz to davam pomalu po slepu a to cidlo bude bud crasch sensor pro airbag a nebo fuel cut off...ted premejslim jak se to rekne cesky... vypinac paliva v pripade havarie ......
|
12.7.11, 18:59 |
|
|
SDZ
|
Díky za rady. Jak se dá zajistit ten setrvák ? Je tam nějaký okýnko,nebo tak něco ? Vzduchovou pistoli nemám,navíc je tam málo místa. Trošku mi to připomělo když jsem rozdělával motor z Kawy ZX9R -prej povolit matku spojkovýho koše vzduchovou pistolí.Matka byla lepená,takže pomohlo jedině navařit vedle ní ještě jednu širší a dvoumetrovou trubkou to pak už šlo odtrhnout.
Podle popisu mi připadá,že to blbějc udělat nejde.Nechápu proč neni alespoň ta řemenice na klice na pero.
|
12.7.11, 21:44 |
|
|
Jiri
|
Pravdepodobne proto ze je to dalsi operace obrabeni a klinek taky stoji penize...ono to zas tak strasny neni jen musis vedet jak na to a mit na to vercajk, ten setrvak ted nevim urcite tak bude nejakej plech kterej sundas a nejakou pakou to zajistis to musis vymyslet ja to povoluju pistoli motor si spustis dolu pak se tam dostanes steje jej musis podeprit a sundat drzak aby ses dostal k rozvodum.....to bez klinku je pro presne nastaveni rozvodu, proste vse zajistis a pak utahnes remenici a obe vackova kola...ale dole samozrejme klinek mohl byt na vackach se to i tak da presne nastavit, a vacky neutahuj kdyz tam budes mit tu pasovinu, jinak si vacku rozlomis vzadu, jen lehce a pak chytnout nejakou pakou nebo necim vackove kolo a dorvat az kdyz budes mit tu pasovinu venku jo a blbejc to udelat jde..treba renault to ma taky bez klinku ale kdyz das dolu trn na kliku a chces utahnout remenici tak ho ohnes.....musis lehce a pak zajistit setrvak dorvat a znova zkontrolovat a pomodlit se aby to sedelo
|
13.7.11, 19:59 |
|
|
SDZ
|
Díky moc za rady.Zkusím se s tím nějak poprat. Jak to tak čtu,tak to budu měnit několik dní,protože nebudu mít potřebný přípravky a než to člověk vyrobí....
|
13.7.11, 22:03 |
|
|
Jiri
|
ty pripravky si nejdriv vyrob a nez povolis remenici tak si zkontroluj zda kdyz zajistis vacky a pak kliku tak ti to sedi.......pokud ti to sedet nebude tak mas bud spatne udelany trn a nebo jsou ty rozvody spatne...vzdy je dobre vedet jak to bylo pred rozdelanim...
|
14.7.11, 21:11 |
|
|
SDZ
|
Dík.Ten trn by mohl bejt ten vrchní ? Jde to nějak rozdělat bez vzduchový pistole ? (tu nemám a kupovat ji kvůli tomu neplánuju) Z jakýho materiálu by to mělo bejt ?
|
14.7.11, 22:45 |
|
|
Jiri
|
jestli odpovidaji presne rozmery to nevim ja jej nemeril ale jinak je to presne ono takhle to vypada ten vrchni...bez pistole rozdelat tak ze zajistit necim setrvak a povolit matku...treba by to slo i tak dat tam petku a slapnout na brzdu a jak sem rikal nejdriv zkontrolovat zda ty rozvody sedi..pred rozdelanim
|
15.7.11, 19:48 |
|
|
SDZ
|
OK ,díky moc za cenný rady a zkušenosti. Dám si na to pozor,ale jestli to bude stačit se pozná.
|
18.7.11, 17:15 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|