Feldu 1,9D kombi mám asi 2,5 roku. Na jízdní vlastnosti si určitě nestěžuju, sice to není žádný žihadlo, ale zato slušně táhne i do kopců, větší krouták je poznat. Spotřeba je slušná, na dlouhý trasy po rovině klidne kolem 5 litrů, jinak kolem 6. Pokud je dobrej zdroj paliva, není moc co řešit. Hlučnost hlavne studeného motoru je značná, pokud je -10-20 C, je to celkem děsivej zvuk
.
Jinak je potřeba dávat pozor na palivo, není nafta jako nafta a není benzínka jako benzínka... motor to fakt pozná, něco mu chutná víc a něco míň...
Jinak problém by nastal v případě poruchy na motoru nebo palivovém čerpadle. Poleze to víc do peněz než u 1,3. A hlavně - diesel má jezdit, ne se courat sem tam pár kilometrů aniž se pořádně zahřeje. A pro zajímavost - za tu dobu uz mi stihly odejít obě poloosy...
jedna v létě, druhá při rozjezdu v zime pri -20C... asi dostávají víc zabrat, co vím, jsou totožné s poloosama z 1,3... taky jsem musel nechat měnit ložiska v převodovce a seřídit předstřik...
Kapitola sama pro sebe je měření emisí, protože co tam s těma dieselama provádějí, je vraždění motorů
. Při tom přetáčení motoru mi odešlo těsnění pod hlavou a následně taky čerpadlo chlazení...
A to je asi vše podstatný, co jsem mohl napsat...