Autor |
Zpráva |
Matthes
Hliník navždy.
|
_________________ Zbrane zabijeji!
Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.
|
28.8.06, 07:09 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
rsvancara
|
Šemik píše: rsvancara píše: U škodovek (typ 742) je interval výmeny dle typu filtrace. Starší bloky motoru měly paraelní filtraci (u filtru se mění pouze papírová vložka, lze jej rozebrat, má takový kovový kryt se šroubem skrz) to je 5000 km nebo jeden rok, u plnoprůtokové filtrace (filtr je shodný s favoritem, mění se celý) je to 10000 km nebo jeden rok.
Kvalita oleje nerozhoduje, záleží na kvalitě filtrace oleje.
R. No, tak s tím tvrzením že kvalita oleje nerozhoduje zásadně nesouhlasím. Představa, že do Rapida leju M6A je skutečně nemyslitelná...
Míněno samozřejmě to, že vyšší kvalita oleje než doporučení výrobce nerozhoduje, M6A je vhodné k mazání parchích strojů
Je to logické, třeba i syntetický olej, který je už díky zanesenému filtru oleje plný sazí, karbonu nebo díky delšímu než ročnímu intervalu výměny má v sobě vysoký obsah vlhkosti motoru neprospěje.
Olej je zákad, rozhodně nelze říct, že např. 15W40 má periodu 10000km, 5W40 má periodu 15000 km. Olejový filtr se u obou olejů prostě zanese víceméně stejně a motor potom opotřebovává rychleji.
|
28.8.06, 08:04 |
|
|
rsvancara
|
rsvancara píše: Šemik píše: rsvancara píše: U škodovek (typ 742) je interval výmeny dle typu filtrace. Starší bloky motoru měly paraelní filtraci (u filtru se mění pouze papírová vložka, lze jej rozebrat, má takový kovový kryt se šroubem skrz) to je 5000 km nebo jeden rok, u plnoprůtokové filtrace (filtr je shodný s favoritem, mění se celý) je to 10000 km nebo jeden rok.
Kvalita oleje nerozhoduje, záleží na kvalitě filtrace oleje.
R. No, tak s tím tvrzením že kvalita oleje nerozhoduje zásadně nesouhlasím. Představa, že do Rapida leju M6A je skutečně nemyslitelná... Míněno samozřejmě to, že vyšší kvalita oleje než doporučení výrobce nerozhoduje, M6A je vhodné k mazání parchích strojů Je to logické, třeba i syntetický olej, který je už díky zanesenému filtru oleje plný sazí, karbonu nebo díky delšímu než ročnímu intervalu výměny má v sobě vysoký obsah vlhkosti motoru neprospěje. Olej je zákad, rozhodně nelze říct, že např. 15W40 má periodu 10000km, 5W40 má periodu 15000 km. Olejový filtr se u obou olejů prostě zanese víceméně stejně a motor potom opotřebovává rychleji.
Jednodušeji řečeno, kvalita oleje nemá vliv na "periodu výměny oleje", má ale vliv na "životnost součástí" motoru ...
Já sám jezdím se svou 120 GLS na 5W40. Mám uz víc jak 50 tis. po GO motoru, a když vypnu motor a opět zapnu klíčky, čekám cca 3-4 vteriny, než se mi rozsvítí kontrolka mazání (tudíž ložiska kliky jsou tím pádem ještě naprosto OK). Olej měním každý rok, 10 tis km ročně ale nenajezdím ...
|
28.8.06, 08:10 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27227 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
mam m6ad a na zimu pude
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
28.8.06, 18:41 |
|
|
Šemik
|
Když už se ta diskuze tak pěkně rozběhla, rád bych se zeptal jaký olej je pro škodovku na zimu nejlepší? Já tam teď leju M8AD a nejsem si jist jestli by na zimu neexistoval nějaký lepší...
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
29.8.06, 09:35 |
|
|
hans
von GLEXR
|
Šemik píše: Když už se ta diskuze tak pěkně rozběhla, rád bych se zeptal jaký olej je pro škodovku na zimu nejlepší? Já tam teď leju M8AD a nejsem si jist jestli by na zimu neexistoval nějaký lepší...
No já používám celoročně M7ADS III (čili specifikace 15W/40). To M8AD (15W/50) je podle mě v pořádku, zimní vlastnosti má stejný, jenom je oproti M7ADS hustější v létě, což ale není na škodu...
Mohl bys použít zřeba polosyntetiku 10W/40 nebo nižší, to mi ale pro 130 motor připadá škoda peněz, ty motory byly stavěný na minerál...
_________________ 1) Fiat Doblo 263 Maxi Combi 1,6 JTD 2) Sarah - Škoda 105 S 3) Fiat Ducato 2,0 JTD - Arbeitwerk
Škoda 742 Forever Team
|
29.8.06, 10:24 |
|
|
Šemik
|
hans píše: Šemik píše: Když už se ta diskuze tak pěkně rozběhla, rád bych se zeptal jaký olej je pro škodovku na zimu nejlepší? Já tam teď leju M8AD a nejsem si jist jestli by na zimu neexistoval nějaký lepší... No já používám celoročně M7ADS III (čili specifikace 15W/40). To M8AD (15W/50) je podle mě v pořádku, zimní vlastnosti má stejný, jenom je oproti M7ADS hustější v létě, což ale není na škodu... Mohl bys použít zřeba polosyntetiku 10W/40 nebo nižší, to mi ale pro 130 motor připadá škoda peněz, ty motory byly stavěný na minerál...
Já na M7ADSIII taky jezdil, a to do minulé výměny oleje. M8AD jsem tam musel dát proto, že M7ADSIII zrovna nebyl Ale uvažoval jsem že se opět vrátím k tomu M7ADSIII. Myslíš, že udělám dobře?
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
29.8.06, 10:29 |
|
|
hans
von GLEXR
|
Nejsem teda žádnej odborník na oleje, ale osobně bych to na tvým místě udělal tak, že to M8AD dojedeš do výměny a příště dáš zase M7ADS. Tím M8 se nedá nic zkazit. Jedině kdyby ti to hodně vrtalo hlavou a měl už najeto třeba 8000 km na tenhle olej, jinak mi to připadá škoda zase měnit.
_________________ 1) Fiat Doblo 263 Maxi Combi 1,6 JTD 2) Sarah - Škoda 105 S 3) Fiat Ducato 2,0 JTD - Arbeitwerk
Škoda 742 Forever Team
|
29.8.06, 10:35 |
|
|
rsvancara
|
Dodatek : obecně platí, čím víc písmenek (A, AD, ADSIII atd ...), tím více aditivovaný olej to je ....
|
29.8.06, 13:29 |
|
|
Peter50kw
|
Pre staru skodovku je najlepsi olej s napisom SAE SF a 15W40 (Do 500 SKK/4litre). Pre zimu moze byt aj 10W 30. A pekne menit po 5000 km. Do novsich modelov s intervalom vymeny 10000 km by som pri oleji SF jemne skratil interval vymeny. Ak sa pouzije modernejsi olej SAE SJ, v pohode vyuzit az do 10000. Pre tieto motory nema velky zmysel pouzivat drahsie oleje - skoda za peniaze.
|
29.8.06, 15:16 |
|
|
jarda11
|
Peter50kw píše: Pre staru skodovku je najlepsi olej s napisom SAE SF a 15W40 (Do 500 SKK/4litre). Pre zimu moze byt aj 10W 30. A pekne menit po 5000 km. Do novsich modelov s intervalom vymeny 10000 km by som pri oleji SF jemne skratil interval vymeny. Ak sa pouzije modernejsi olej SAE SJ, v pohode vyuzit az do 10000. Pre tieto motory nema velky zmysel pouzivat drahsie oleje - skoda za peniaze.
Ano, u těhle starších motorů je důležitější dodržování předepsaného intervalu výměny oleje než vysoké mazací schopnosti (pochopitelně, že tam budete lít olej pro tyto motory určený a ne nějaký úplný šmejd a nebudete s vyloženě zimním olejem jezdit ve velkých vedrech nebo s vyloženě letním olejem v tuhých mrazech). Naopak u téměř všech nových typů motorů, pokud jim nedáte vysoce kvalitní syntetiku, hrozí poškození motoru i s olejem novým, který ale nemá pro tyto typy motorů dostatečné mazací shopnosti.
|
29.8.06, 15:59 |
|
|
driver.rapid
|
Skoda Rapid 130 olej Mogul optimal 10w40 - slusna kvalita, rozuma cena
|
29.8.06, 16:02 |
|
|
ferrari
|
Peter50kw píše: Pre staru skodovku je najlepsi olej s napisom SAE SF a 15W40 (Do 500 SKK/4litre). Pre zimu moze byt aj 10W 30. A pekne menit po 5000 km. Do novsich modelov s intervalom vymeny 10000 km by som pri oleji SF jemne skratil interval vymeny. Ak sa pouzije modernejsi olej SAE SJ, v pohode vyuzit az do 10000. Pre tieto motory nema velky zmysel pouzivat drahsie oleje - skoda za peniaze.
K tomuto sa pripájam. Tiež je môj názor, že cez leto by bol asi najlepší M8AD (15W-50) - on je jednoducho hustejší či už v lete tak ale aj v zime (aj je to počuť na chode motora - je tichší) - neverím tomu rozpätiu, neverím, že bude mať rovnaké vlastnosti pri -20 st ako napr Madit Turbo plus (15W40, API SJ) a zasa cez zimu čo možno najredší = Madit Super 10W40 (on je ozaj redší - zistíte to už pri nalievaní do motora - zasa ale neverím, že sa bude v lete správať rovnako ako Madit Turbo Plus). Oba tieto oleje ale odporúčam meniť tak po 6000 km (myslím pri motoroch s plnoprietokovým filtrom).
Takisto sa pripájam k tomu, že olej treba včas meniť a 10 000 km lehota je pre škodovácke motory dosiahnuteľná iba s použitím veľmi kvalitného oleja.
_________________ Kilecko Zmenilo majiteľa... Embucha = moja 125ka znova žije Hybridka = R.I.P. Megane 1,9D AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97
|
29.8.06, 20:06 |
|
|
elegant
|
Ja som pri poslednej výmene do toho nalial olej z lídla za 350 Sk. Inak ale auto úplne super ide.
_________________ R.I.P. Škoda 120L, r.v. 1979; eMko so srdcom užovky (motor a napravy) R.I.P. BMW e39 530i r.v. 2000 Just because I'm paranoid doesn't mean they aren't out to get me! viewtopic.php?t=18421
|
30.8.06, 17:57 |
|
|
Nepér
|
Tohle bych vůbec neřešil, poté co jsem viděl tohle bych řek, že je hlavní, že je to olej...
http://www.youtube.com/watch?v=ALZIS-5V_mY
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
30.8.06, 18:04 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|