Forman karbec nedrzi otacky kdyz pustim plyn
Autor |
Zpráva |
formanek
|
Forman karbec nedrzi otacky kdyz pustim plyn
Tak dnes jsem jel se svoji pritelkyni do nemocnice pres mesto a az asi po 5 km pri parkovani pred nemocnici mi to chciplo, asi napotreti jsem to nastartoval a doparkoval, po navsteve zname v nemocnici jsme chteli jet domu zpatky tech 5 km pres mesto, pri kazdem zabrzdeni to chipalo, otacky po pusteni plynu na nulu a vypinani motoru, spis jsem domu dojel na starter, co jsem porad startoval a koukal zmizet domu na parkoviste, ale dostal jsem se, znovu jsem to na parkovisti nahodil, musim hodne pumpovat plynovym pedalem, aby to naskocilo, po nejake chvili to naskocilo, poustim plyn, nemel jsem zarazeno, jen rucku a motor chcipl, otacky nulove, tak jsem otevrel kapotu a nadrzka chladici kapaliny byla varici, voda na ni i pod ni, jak se asi vyvarela ven, ruku jsem na ni neudrzel, chladic to samy, horky jak gril, zkusil jsem pri otevrene kapote nastartovat a hle, po pusteni plynu to sice padalo, ale drzel aspon nejake otacky a nechcipl, koukal jsem na vrtuli ventilatoru a netocil se, asi jsem ho tim otevrenim kapoty trochu zchladil, byl pod laskavym stinem stromu................. takze bud je motor ventilatoru v haji nebo teplotni cidlo nespina, protoze je asi nemozny, aby auto jelo s varici nadrzi chladici kapaliny, zitra vyzkousim ten motor ventilatoru na autobaterii zvlast, cidlo nevim jak vyzkouset, mozna horkovzduskou, jestli se ji da neco nasimulovat a jestli bude cidlo v chladici v haji, je mozne ho proklemovat, nez koupim jine? a nebo to padani otacek muze byt necim jinym? ja tipuju neco s chlazenim, kdyz uz se kapalina vyvari ven pres vicko........predem diky za postrehy a priklady z Vasi praxe, jestli jste to uz nekdy resili
|
26.5.11, 18:54 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
michalkatka
|
Re: Forman karbec nedrzi otacky kdyz pustim plyn
ak už voda vrie, nádržka sa neotvára čo teplomer, ručičku nesleduješ ventilátor odskúšaš tak že pri zapnutom motore vyskratuješ kontakty na čidle, ak sa rozbehne tak je ok... čidlo odskúšaš tak že necháš motor bezať na voľnobeh, a keď začne voda vrieť, motor vypneš necháš vychladnúť a čidlo vymeníš...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
26.5.11, 20:44 |
|
|
gokralik
|
S tou poslední větou pozor! Pokud začne voda vařit, určitě bych motor nevypínal, ale nejdříve zapnul topení na maximum a jel to zlehka projet, dokud ručička teploty trochu neklesne...
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
27.5.11, 20:44 |
|
|
michalkatka
|
najjednoduchšie je motor vypnúť, nádržku neotvárať, nechať vychladnúť...
dá sa ručne zopnúť ventilátor ( vyskratovať čidlo na chladiči ) a počkať kým sa trocha schladí, ale to už chce trocha znalostí a cviku...
|
28.5.11, 08:12 |
|
|
formanek
|
mel jsem olej pod minimem, tak jsem tam 1L dolil, jsem na pulce a pak jsem to na parkovisti vyzkousel, bez vyzkratovaneho spinace ventilatoru sla teplota nahoru, dosla pres prazdnou bilou a pak byla uz v plne bile tak 4 mm pod cervenou, volnobeh byl na zacatku tak 900 ot, po asi 3 minutach padal na 700 a zacal jit nepravidelne, ale motor nezhasinal, pak jsem ten spinac vyzkratoval, ventilator se roztocil a teplota klesla k zacatku plne bile, vynechavani volnobehu neprestalo, otacky se drzely na tech 700 ot, jen prodlevy mezi vynechavanim u volnobehu byly vetsi, motor opet nezhasinal, plynu jsem se nedotykal
|
28.5.11, 11:56 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
obohacovač KO
|
28.5.11, 12:11 |
|
|
michalkatka
|
no, môže byť, ale aj čidlo na chladiči nieje ok...
|
28.5.11, 12:22 |
|
|
formanek
|
dostal jsem radu vycistit trysky, tu vstrikovaci i tu na volnobeh, obohacovac poznam, ze je spatny jak? vymenou za novy?
|
28.5.11, 13:16 |
|
|
michalkatka
|
trysky vypucovať môžeš tomu neuškodíš, ale to treba rozobrať karbec, zhora bez demontáže sa dá dostať ku vzdušníku voľnobehu a 1. komory, vybrať prefúknuť, prefúknuť aj kanál v ktom sú zašroubované, pod nimi sú trysky... ale pokiaľ máš taký ten palivový filter tak to nešistotou nebude...
obohacovač sa prejavuje vysokou spotrebou a horšími prechodmi, keď ho odmontuješ sú to dve membránky, tie nesmú presakovať, po vysušení na jednu stranu kvapneš benzín a sleduješ či presakuje na druhú stranu...
|
28.5.11, 13:41 |
|
|
formanek
|
palivovy filtr mam puvodni, ale neni zrovna nejcistsi navenek, nevim jak uvnitr, koupil jsem preventivne novy, ale koupil jsem maly z Globusu a ja tam mam velky,tak musim asi koupit ten velky, ted jsem se vratil z Bambiriady, asi 5 km tam i zpet, teplota se uz zacala blizit k bile tluste care a po otevreni kapoty to nebylo nejstudenejsi (nadrzka, filtr,hadice), zas se to asi po 5 km radikalne nezahreje, ale pro jistotu jsem nucene vyzkratoval pri zpatecni ceste ten teplotni spinac a dojel jsem domu, dostal jsem radu i vybrat termostat a dat hadici primo, pokud to nebude chcipat a ztracet volnobeh, ze to bude tim termostatem, no jeste uvidim, ale na ty trysky bych se rad podival, treba to prave s touto vadou do autobazaru dali, nevim, pujdu laborovat, vyzkousel bych taky vypustit chladici kapalinu a dal cidlo do hrnce s varici vodou, jestli se sepne,................ kdyz po jizde odsroubuju vicko od nadrzky chladici kapaliny, tak je predpokladam dobre, ze to zasyci, protoze to tlakuje, ano?
|
28.5.11, 16:01 |
|
|
michalkatka
|
tlakovať to má na predpísaný tlak, vo viečku je ventil kotrý to má ustrážiť...
mne píde divné že pri zahriati to začne blbnúť, voľnobeh to má držať stabilný aj keď už voda vrie...
čo robí ten ventilátor, pokiaľ sa nerozbehne a hadica čo ide s chladiča dole je horúca tak že ju neudržíš jednoducho to čidlo vymeň za druhé...
termostat variť môžeš, ale tiež ho môžeš preventívne vymeniť za druhý... to niesú také položky...
skontroluj vôle ventilov, predzápal, tesnosť sacieho traktu, stav VN, odpory VN káblov, stav sviečok atď...
|
28.5.11, 16:12 |
|
|
varok
|
Pokud je to typ do konce 92 roku, tedy ještě se starým interiérem a přístrojovkou, u některých bývá teploměr tak nepřesný, že až těsně před červeným políčkem je provozní teplota a na začátku červeného políčka se spustí ventilátor. Tak to měl můj tatík na fáčku. Bylo by dobré zkusit změřit teplotu jiným přesnějším teploměrem. Navíc se mi zdá vzdálenost 5km dost málo na přehřátí motoru. Není jen zaseknutý sytič? Když se ohřeje motor, tak při aktivním sytiči se začne přechlastávat a začne se dusit.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
28.5.11, 17:41 |
|
|
PJDefort
|
auto se klidně začně přehřejvat už po kilometru pokud má zaseklej termostat kterej nepropouští nebo je vadný těsnění pod hlavou...a že by byl nějak nepřesnější teploměr do roku 92 nevim teda
_________________ Škoda Felicia Magic 1.3 MPI 50kW, najeto 59 000 km
|
28.5.11, 18:12 |
|
|
formanek
|
je to rocnik 1992, na elektriku se podivam, jakej rozmer klice je na ty svicky? abych koupil spravny.... dobrej napad zmerit to teplomerem, mam digital dotekovy,tak zmerim vzduchovy filtr i teplotu tech hadic, byly fakt horky
|
28.5.11, 18:51 |
|
|
PJDefort
|
teplota hadic a filtru ti je nanic, spíš otevři víčko expanzky a dej teploměr do kapaliny...svíčky jsou na 16mm klíč
_________________ Škoda Felicia Magic 1.3 MPI 50kW, najeto 59 000 km
|
28.5.11, 19:08 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|