Autor |
Zpráva |
lukas.pce
|
Favorit netopi
Jak prichazi zima tak jsem zjistil ze mi facko moc netopi.. V lete jsem vymenil topeni za feldacky ktery jsem kompletne rozebral, vycistil (teda radiator jsem jen prolil vodou s octem ale nevaril asi chyba) a vsechny tahla promazal, v tomhle by problem bejt imho nemel bejt.
Ono to topi ale jenom na prvni rychlost ventilatoru, na vyssi rychlosti se teplo vyfouka pak fouka pouze vlazny vzduch. Vytaceni motoru nepomaha (nepatrne).
Auto jinak zacne topit po cca 2-3km (vsude ctu jak to po 100m topi, mam teda lpg..) a i se mi zda ze to dosahne provozni teploty celkem pozde, nicmene ji to asi dosahne, rucicka je kousek nad pulkou (mam stary typ budiku) v lete se ale rucicka pohybovala vyse.
Po ujeti cca 3m jsem sahal na horni hadici vedouci z termostatu do chladice (motor mel cca 40-50C) a byla tepla..
Je teda mozny ze to dela termostat (jednou jsem ho uvaril)?
_________________ Škoda Favorit 136 -> Škoda Superb 2.8 V6
|
28.9.12, 19:02 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Re: Favorit netopi
motor má mít teplotu 9O, pokud de při této teplotě horký vzduch na jedničku a jak přidáš tak je jen teplý musíš zjistit zda se to děje na volnoběh nebo kdž moto jede a má 9O stupnů
|
28.9.12, 20:28 |
|
|
lukas.pce
|
volnobeh/zatez je skoro stejny, motor by 90 stupnu mel mit, teplomer ukazuje kousek nad pulkou, presne stupne nevim, merak nemam.
|
28.9.12, 21:16 |
|
|
michalkatka
|
buď ti nedosadá na doraz klapka teplý/studený, alebo zanesený radiátor, zvnútra, alebo zvonku... ( píšeš že máš kúrenie z Feldy )
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
29.9.12, 18:58 |
|
|
lukas.pce
|
Topeni jsem mel cele rozmontovane, vycistene, zvenku tedy zaneseny urcite neni, zevnitr jsem ho proplachnul octovou vodou (ale chtelo ho to asi vyvarit). Klapky dosedaji jak maji, hlavne ono to i na tu ctyrku topi ale po cca 10s to zacne foukat pouze vlazne.
Jinak nevis jestli jde ten radiator topeni vyndat bez demontaze topeni? (nevadi tomu drzak baterky? u feldy to pry vadi, tak nevim jestli to ma stejne nebo to u facka s feldovskym topenim jde).
Pry se tam vylamaji jakesi vrtulky nebo voda protika nejblizsi cestu, jak to poznat?
Bojim se aby to nebyla vodni pumpa, ale to by se to i prehrivalo ne?
|
29.9.12, 19:42 |
|
|
michalkatka
|
ak chceš vybrať radiátor musíš kúrenie povoliť od kasne...
ak to teplo rýchlo vyfúka bude zanesený radiátor, voda neodovzdá dosť rýchlo teplo nakoľko trubky sú zanesené vodným kameňom a ten je tepelný izolant, studená octová voda je na nič, musí to vrieť, ak máš favorit karbec odporúčam na odbočku čo ide na sytič do hadice vtlačiť nejaký valček aby znížil prietok vody, potom viac vody pôjde do kúrenia, mne to dosť pomohlo, ale to boli zimy -10°C, vnútrný priemer valčeka nie menší ako 2mm...
ešte skús chytiť hadicu čo ide s kúrenia, v ruke ju nesmieš udržať dlhšie...
|
29.9.12, 19:53 |
|
|
lukas.pce
|
pffe takze to znamena vyndat rozpernou tyc a nejspis se mi i vyrvou i ty ovladace topeni z interieru, tzn rozebrat palubku a pak prisroubovat zpatky :/
Co kdyz bych ten ocet nalil misto chladici smesi a pojezdil s tim? Je velka pravdepodobnost ze mi to pak nekde bude tyct?
Ten sytic zkusim pricpat..
|
29.9.12, 20:44 |
|
|
michalkatka
|
záruku ti nezám, vraj sa to tak robieva (octom)...
inak ovládačov a palubky sa chytať netreba, bowdeny to toľko uhnú, kúrenie povytiahnuť cca 2-3cm dopredu a pravú stranu podvihnúť, potom radiátor vytiahneš v pohode...
|
29.9.12, 20:55 |
|
|
Lamač
|
'Výhoda' kúrenia z feldy.Ak by si okruh prepláchol s octom skôr a v pôvodnom kúrení vymenil radiátor,nemal by si žiadny problém.
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ https://www.rajce.idnes.cz/jozo1009/album/favo-klima http://www.sptech.sk/
|
29.9.12, 21:08 |
|
|
lukas.pce
|
No hadice do i z topeni jsou teple, ruku na nich delsi dobu neudrzim, ted zkusim vymontovat ten radiator, vyvarim ho v octu a pokud bude cim tak pricpu ten privod vody do sytice
|
30.9.12, 12:02 |
|
|
gokralik
|
A co takhle nejdříve vyzkoušet termostat? Práce na pět minut. To, že ručička ukazuje kousek nad půlku nic neznamená, u hnědých budíků musí ukazovat do půli bílého pole (tak 3/4 celé stupnice).
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
30.9.12, 12:04 |
|
|
lukas.pce
|
Tak jsem to jak blbec varil v otcu a pak jsem zjsitil ze v tom neco hrka... je to praskla prepazka mezi privodem a odvodem vody To asi nejde opravit co?
Naposledy upravil lukas.pce dne 30.9.12, 17:18, celkově upraveno 1
|
30.9.12, 15:04 |
|
|
CROWACK
|
to se opravuje vymenou radiatoru Na vrakacu jich je...
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
30.9.12, 15:12 |
|
|
p.s.
|
dej novej radiátor stává se že uvnitř radiátoru rupne ta umělohmotná přepážka oddělující vstup a výstup pak to netopí
_________________ škoda octávie combi 1.9TDI 81KW škoda octávie combi 1.6 SR 74KW felda combi 1.6
|
30.9.12, 16:06 |
|
|
lukas.pce
|
jo to se mi presne stalo.. zkusim ten vrakac, snad tam bude nejakej ok..
|
30.9.12, 17:16 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|