Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.24, 06:36

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Olej 
Autor Zpráva

Příspěvek Olej
Potřebuju dolít olej, ale nevím co tam je...nalili mě tam ze sudu nějakej 10W-40...když potřebuju dolít, tak můžu klidně jinou značku? Nemusí to být snad ten stejný..stačí jinej 10W-40? A jakej byste mi soporučily do Fel 1,6?

2.9.07, 09:33
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Olej
Jura píše:
Potřebuju dolít olej, ale nevím co tam je...nalili mě tam ze sudu nějakej 10W-40...když potřebuju dolít, tak můžu klidně jinou značku? Nemusí to být snad ten stejný..stačí jinej 10W-40? A jakej byste mi soporučily do Fel 1,6?

Radši se zeptej co to bylo. Ty oleje by se míchat neměly. Sice by se nemělo nic hrozného stát ale když mícháš oleje s odlišným složením tak výsledná směs může mít horší vlastnosti

2.9.07, 09:49
Profil ICQ
Mistr mechanik

Jura píše:

máš tam 3.5 litru a pokud máš minimum tak 2.5 se na něj vyprdni vylej a kup nový a pokud možno turbo, superturbo, ten se tak nepřepaluje a nezanáší klapku, dobé ceny a zajímavé oleje v brně na pražákově ekolube s.r.o jak jedeš po vídenské ohneš to u ford servisu na bohunickou a pak hned doprava si tam pokecej s prodavačem popřemýšlej a kup miloš

2.9.07, 10:06

slovacek.milos píše:
Jura píše:

máš tam 3.5 litru a pokud máš minimum tak 2.5 se na něj vyprdni vylej a kup nový a pokud možno turbo, superturbo, ten se tak nepřepaluje a nezanáší klapku, dobé ceny a zajímavé oleje v brně na pražákově ekolube s.r.o jak jedeš po vídenské ohneš to u ford servisu na bohunickou a pak hned doprava si tam pokecej s prodavačem popřemýšlej a kup miloš

ty jo.... ale mě tam nalil myyslím 4 litry a ne 3,5 je to možný? To my mohlo něco zpusobit nějakej problém ne?

2.9.07, 10:18
Profil ICQ

slovacek.milos píše:
Jura píše:

Jinak, oni jich tam mají strašně moc....ty myslíš nějakej ten nalévanej? Nebo věděl bys třeba nějakej přesnější název?

2.9.07, 10:27
Profil ICQ
Mistr mechanik

Jura píše:
slovacek.milos píše:
Jura píše:

Jinak, oni jich tam mají strašně moc....ty myslíš nějakej ten nalévanej? Nebo věděl bys třeba nějakej přesnější název?

prostě do 1.6 se leje 3.5 po horní rysku a 4 si 5 mm nad, a přesnější název oleje ti neřeknu já jsem věrný mému superturbu, ale co jsem se díval po regálech, oleje tam byly zajímavé zančkové i neznačkové pro extrémy ná závody i obyčejné, mají tam různé akce za půlku ceny, no pokud máš 2.5 litru a není tam dlouho tak bych ho vylil filtr kjlidně nechej a dej si něco lepšího jestli je olej 15 10 5 W je to jedno to už prokázaly soudy, záleží co ten olej umí a jeho přísady si tam přečti návody a mrkni se do peněženky a uvidíš miloš

2.9.07, 10:53

Příspěvek 
No a kolik je to litrů na té měrce? Já to mám v polovině měrky ten olej... stalo by se něco kdybych ten olej měl až na dole jakoby naminimu na té měrce? Kdy se mi zhruba rozsvítí kontrolka, že není olej?

2.9.07, 11:38
Profil ICQ

Příspěvek 
Dobrý den
Ze zkušenosti mohu doporučit polosyntetický motorový olej třídy 10W/40 či 5W/40. Motor 1,6 ve felicii je poměrně náročný na kvalitu, stav a především množství motorového oleje. Proto doporučuji jeho pravidelnou kontrolu a popř. dolévání do 2/4 rozsahu olejové měrky. Nadměrné množství oleje (nad horní max. ryskou) může způsobit poškození katalyzátoru vlivem spalování oleje v motoru. Malé množství (pod polovinou rozsahu olejové měrky) může způsobit poškození motoru vlivem nedostatečného mazacího tlaku a také horší hydraulické vymezování ventilové vůle.
Co se týče klasifikace: motor 1,6 vyžaduje min. 10W/40, olej 15W/40 způsobuje zejména v zimním období problém se startem- motor jde hůře startovat a také se více opotřebovává- olej 15W/40 je příliš hustý!
Osobně používám Valvoline 10W/40 a jsem zcela spokojený. Od výměny k výměně (10 000,- Km) dolévám cca 0,5l oleje- uniká především netěstnostmi. Pro úplnost jezdím na LPG převážně v městském provozu.

S pozdravem Vlastik

2.9.07, 11:59

prostě do 1.6 se leje 3.5 po horní rysku a 4 si 5 mm nad, a přesnější název oleje ti neřeknu já jsem věrný mému superturbu, ale co jsem se díval po regálech, oleje tam byly zajímavé zančkové i neznačkové pro extrémy ná závody i obyčejné, mají tam různé akce za půlku ceny, no pokud máš 2.5 litru a není tam dlouho tak bych ho vylil filtr kjlidně nechej a dej si něco lepšího jestli je olej 15 10 5 W je to jedno to už prokázaly soudy, záleží co ten olej umí a jeho přísady si tam přečti návody a mrkni se do peněženky a uvidíš miloš[/quote]

Toto sa mi páčilo, Miloš, to len podporuje môj názor, že voľba oleja je len o pocitoch...podľa mňa nikto nedokáže len tak zhodnotiť kvalitu oleja...nikto...jedine, čo sa dá zhodnotiť, je hustota = ľahkosť zimného štartu = hlučnosť motora...ostatné dpkážu zhodnotiť len autorizované skúšobne...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

2.9.07, 12:11

Příspěvek 
Nalej tam jaký koliv 10W40 dneska už je v podstatě jedno jakou značku akorát se vyvarovat olejům z Lidlu atd. Jinak pokud máš mezi ryskama není třeba dolejvat. Při výměně je potřeba nalít až po horní rysku protože se měm¨ní i filtr a ten je v tu chvíli prázdnej, takže když nasaje tak ti to spadne kousek nad polovinu, jinak pokud se blížíš hranici minima tak je třeba hlídat případně dolít protože některý 1,6 začínaj cvakat se zdvihátkama už na minimu, záleží na stavu motoru. Pokud máš mezi ryskama nebo koused nad polovinou tak nemá cenu dolívat na max protože ten motor to stejně vyhází a dělá to spousta motorů některý i nový, naleješ na max a klidně během 1000km to máš na polovině a pak nemizí. 15W40 bych tam moc nelil protože jak je hustej tak dýl trvá než se natlačej zdvihátka, obvzláště teď když už začíná být ráno chladno. 5W30 nemá smysl pokud ti to žere olej, bude z toho motoru průtokáč a na 0W30 může dokonce dojít k zadření motoru.

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

2.9.07, 12:23
rejpal

Příspěvek Jaký olej do Felicie 1.3MPi r.v. 1998?
Jaký olej doporučíte nalít do Felicie 1.3MPi r.v. 1998? Momentálně je tam Shell minerální (dedukuji z toho, že na flašce jsem nenašel žádnou zmínku o syntetice). Je lepší nalít minerál, nebo přejít na polosyntetiku? Auto jezdí docela pravidelně celoročně, převážně trasy nad 20km, žádné závodění, motor je sériový 50kW, najeto má asi sto tisíc, olej už trochu prosakuje na obvyklých místech.

3.5.08, 21:22
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
4Fatal: šoupni do toho 15W40 pokud nejezdíš jen studenej, jestli někdo skáče 2km do práce tak je lepší 10W40 ale jinak na běžné každodení ježdění stačí bez problémů 15W40

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

3.5.08, 21:44
rejpal

Příspěvek 
Kristensen píše:
šoupni do toho 15W40 pokud nejezdíš jen studenej, jestli někdo skáče 2km do práce tak je lepší 10W40...

Méně než 3km auto nikdy nejezdí, ale neměl bych tam dát pro jistotu ten 10W40? Co kdyby šly příští zimu teploty hodně nízko? Četl jsem si trochu informací o významu těch čísel, ale nevím, zda rozdíl 15W vůči 10W by při startování v -25°C mohl způsobit nějaké poškození, nebo zda tam ještě je rezerva...

Často tady čtu o "superturbu", co je to konkrétně za značku? Mám to zkusit, nebo je to úplně jedno a stačí koupit nějaký "značkový" olej? Má někdo zkušenosti s oleji Valvoline? Stodvacítce Valvoline Turbo V 15W40 chutnal, tak uvažuju o něm...

7.5.08, 12:02
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Příspěvek 
TRYSK M7 ADS IV superturbo, je to 15W40 a je uzasnej..

http://kachnis.techsajt.cz

7.5.08, 12:14
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
dej tam nejaky 15W40 je pro tebe idealni - starsi auto, nejezdis zas tak kratke trasy, trochu opotrebovany motor... se syntetikou bys mel spis potize, uz vzhledem k tomu ze jsi psal ze ti to trochu tece, teklo by to vic...

7.5.08, 13:23
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další