Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 18.6.26, 13:32

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 "Zvonenie" motora Š120 a natural do Š120 
Autor Zpráva

Příspěvek "Zvonenie" motora Š120 a natural do Š120
Mám Š 125, r.v 12/89, najazdených poctivých 67 000 km. Dosť ma štve, že motor pri veľkej záťaži (napr. pri plnom plyne pri predbiehaní) pri stredných otáčkach (3000 - 4000) výrazne "zvoní" = detonuje. Použitím benzínu 95 s Anabexom pomohlo, ale len čiatočne. Základný predstih mám nastavený na 5 stupňov, motor nie je zakarbónovaný. Neviete poradiť, čo je príčinou? (Inak spomínam si, že otcpva Š120 rovnako zvonila, ale postupom času to prestalo, ano neviem ako; dokonca teraz chodí na 91 benzín)

Ďalšia otázka - počul som, že posledné škodovice mali sedlá ventilov uspôsobené na Natural (hlavne tie určené na export). Ja mám r.v. 12/89 a dovoz z DE. Je to pravda, že môžem jazdiť na Natural, alebo nie? A ako by som zistil, či mám tvrdené sedlá? Iba demontážou a obhliadkou (alebo sa to ani nedá voľným okom?)

Vďaka za rady

7.5.06, 21:51
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: "Zvonenie" motora Š120 a natural do Š120
ferrari píše:
Mám Š 125, r.v 12/89, najazdených poctivých 67 000 km. Dosť ma štve, že motor pri veľkej záťaži (napr. pri plnom plyne pri predbiehaní) pri stredných otáčkach (3000 - 4000) výrazne "zvoní" = detonuje. Použitím benzínu 95 s Anabexom pomohlo, ale len čiatočne. Základný predstih mám nastavený na 5 stupňov, motor nie je zakarbónovaný. Neviete poradiť, čo je príčinou? (Inak spomínam si, že otcpva Š120 rovnako zvonila, ale postupom času to prestalo, ano neviem ako; dokonca teraz chodí na 91 benzín)

Ďalšia otázka - počul som, že posledné škodovice mali sedlá ventilov uspôsobené na Natural (hlavne tie určené na export). Ja mám r.v. 12/89 a dovoz z DE. Je to pravda, že môžem jazdiť na Natural, alebo nie? A ako by som zistil, či mám tvrdené sedlá? Iba demontážou a obhliadkou (alebo sa to ani nedá voľným okom?)

Vďaka za rady

to zvonenie môže spôsobovať nefunkčná ragulácia predzápalu, či už podtlaková, alebo odstredivá, rozober rozdelovač či nemáš zlomenú, alebo prasknutú strunku na odstredivom regulátore, ak nie tak zo stroboskopom skontroluj predzápal, hadičkou ktorá ide na karburátor vytvor podtlak ( ústami to ide ) a na ryske uvidíš či predstih zväčšuje a či to ide plynule.

7.5.06, 22:07

Příspěvek Re: "Zvonenie" motora Š120 a natural do Š120
ferrari píše:

Vďaka za rady

Tvrzene sedla ventilu meli jen nektere 135,a mozna i 136,meli hlinikovou hlavu.125,120 a 105 maji hlavu litinovou a nemaji vyvlozkovana sedla,teda pokud to nedelal nekdo dodatecne.Takze jestli mas litinovou hlavu a je to 125 tak by ti mel stacit special91 a nebo jestli ji chces prilepsit tak natural95+aditiva.
A ten rozdelovac si opravdu skontroluj,zavada je pravdepodobne v nem jak uz psal kolega :D.

8.5.06, 10:31
Profil ICQ

Příspěvek 
Diky za rady, hneď ako budem mať čas, kuknem na to. Inak, svojim spôsobom by to mohla byť pravda, pretože mám asi 4 rozdeľovače (2 osadené v autách a 2 voľné) a cez zimu som jeden v mojom aute menil a dal som tam možno aj ten, čo bol pred rokom v otcovom aute.

9.5.06, 21:10

Příspěvek 
ferrari píše:
Diky za rady, hneď ako budem mať čas, kuknem na to. Inak, svojim spôsobom by to mohla byť pravda, pretože mám asi 4 rozdeľovače (2 osadené v autách a 2 voľné) a cez zimu som jeden v mojom aute menil a dal som tam možno aj ten, čo bol pred rokom v otcovom aute.

No, musím povedať, že v rozdeľovači asi chyba nebola (ibažeby všetky čo mám, boli zlé, čomu neverím). Osadil som rpzdeľovač, kt. bol v aute pôvodne (predtým som vymenil kondenzátor a prebrúsil ramienko, nastavil vzdialenosť kontaktov na 0,4 mm), nastavil som základný predstih na 5 stupňov....pri jazde v tiahlom stúpaní pri 90 km/h na trojke pri plnom plyne motor výrazne zvoní..dokonca aj pri 110 km/h na trojke v stúpaní (pre predstavu také stúpanie, kt. už štvorku neznesie) a to už mám cca 5500 otáčok (a stále jazdím na natural 95 + anabex). Do cca 3500 otáčok motor ani neklepne.

13.5.06, 21:56

Příspěvek 
nebolo by vhodné bezkontaktné zapaľovanie z Favorita? potom by všetky problémy zo zapaľovaním odpadli...

podľa toho čo píšeš je možné že máš zanesenú trysku druhej komory, ( chudobná zmes pri vyžších otáčkach v záťaži ), možno sa ti druhá komora neotvára dobre...

14.5.06, 10:00

Příspěvek 
michalkatka píše:
nebolo by vhodné bezkontaktné zapaľovanie z Favorita? potom by všetky problémy zo zapaľovaním odpadli...

podľa toho čo píšeš je možné že máš zanesenú trysku druhej komory, ( chudobná zmes pri vyžších otáčkach v záťaži ), možno sa ti druhá komora neotvára dobre...

Keď mám pravdu povedať, ťiež som sa pri mojich úvahách uberal cestou chudobnej zmesi. Ale keby neotvárala dobre druhá komora, motor nedostáva chádobnú zmes, ale jednoducho málo zmesi. Upchatie trysky asi tiež nebude ten dôvod, pretože karburátor som počas posledných 9 mesiacov 2x čistil a mal som medzičasom v aute aj 130 tkový karbec. Napadlo ma, či to nespôsobuje aj taká vrtuľka (medzipodložka s vystrinutými mesiačikmi do vrtuľky), ktorú mám pod karburátorom, ale tá je iba pod 1. komorou. Inak, cítim, že 2. komoru mi neotvára správne - pridiera sa mi hriadeľka škrtiacej klapky 2. komory (inak to isté aj na otcovej škodovici) - dosť ma to štve. Preto by som chcel upraviť ovládanie 2. komory na mechanické. Už začínam byť inak z toho "štrkania" zúfalý - motoru to asi veľmi neprospieva

A, zapaľovanie z favorita - nie, nevidím dôvod - po svete jazdai státisíce škodoviek a zapaľovanie funguje bez problémov (síce treba raz do roka vymeniť ramienko a nastaviť zapaľovanie, ale inak je to vcelku spoľahlivé)

14.5.06, 20:59

Příspěvek re:detonace
Jeste me napada jestli ty detonace nemohou byt pouzitzm benzinem-nizke oktanove cislo-osizeny benzin.Pokud teda tankujes casto(porad) na jedne a te same pumpe.Vyjezdit vsechen benzin co mas v nadrzi a natankovat na nektere jine benzince.Vim ,ze kdyz jsme do nasi byvale 120LS natankovali special91 misto supru96 a pak se stim jezdilo docela v pohode ale jak se tomu zaclo slapat na krk(od asi 3000ot. do ukonceni akcelerace)tak skarede zvonily ventily.

14.5.06, 23:23
Profil ICQ

Příspěvek Re: re:detonace
colaczech píše:
Jeste me napada jestli ty detonace nemohou byt pouzitzm benzinem-nizke oktanove cislo-osizeny benzin.Pokud teda tankujes casto(porad) na jedne a te same pumpe.Vyjezdit vsechen benzin co mas v nadrzi a natankovat na nektere jine benzince.Vim ,ze kdyz jsme do nasi byvale 120LS natankovali special91 misto supru96 a pak se stim jezdilo docela v pohode ale jak se tomu zaclo slapat na krk(od asi 3000ot. do ukonceni akcelerace)tak skarede zvonily ventily.

Tu na 100% nie je problém schovaný...takmer vždy tankujem na inej pumpe...a ono to je ozaj tak, že 3000 ot ani neklepne (ani pri väčšom zaťažení).

16.5.06, 21:37

Příspěvek Re: re:detonace
ferrari píše:
colaczech píše:

Tu na 100% nie je problém schovaný...takmer vždy tankujem na inej pumpe...a ono to je ozaj tak, že 3000 ot ani neklepne (ani pri väčšom zaťažení).

Takže to bude něco s předstihem v závislosti na otáčkách?
Chtělo by to změřit charakteristiku změny předstihu podtlakové a odstředivé regulace a porovnat s ideální křivkou... :roll:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

17.5.06, 00:00
Profil ICQ

Příspěvek 
Nikto nemá nič nové k tejto téme? Iba musím konštatovať, že je veľmi zaujímavé, že som tento jav pozoroval na troch Š120L (každá mala dosť zachovalý motor), na žiadnej Š105 a paradoxne ani na Š 120LS...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

5.6.06, 21:04

Příspěvek 
tak to bude asi v tom priebehu podtlakovej regulacie,ako vravel Bukaj,totiz rozdelovace na 105,120LS a 120 maju iny priebeh,myslim tu krivku.Skus zohnat rozdelovac z 120 LS.

5.6.06, 23:05

Příspěvek 
viliwu píše:
tak to bude asi v tom priebehu podtlakovej regulacie,ako vravel Bukaj,totiz rozdelovace na 105,120LS a 120 maju iny priebeh,myslim tu krivku.Skus zohnat rozdelovac z 120 LS.

Pozor, Š105 má inú reguláciu predstihu (myslím, že má väčší predstih pri vyšších ot.), ale Š120l, š120 ls a Š 130 majú rovnaký rozdeľovač.

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

6.6.06, 18:59

Příspěvek 
Raz som robil auto, ktore malo vylagrovany rozdelovac. Majitel sa stazoval na klepanie motora. Stroboskop ukazoval rozptyl iskier az 15 stupnov. Vymena rozdelovaca to spravila. Pri nastaveni stroboskopom by iskra nemala ani chvilami prekracovat 10 stupnov pri 800 otackach. Dalsia vec co ma napada mozu byt nevhodne sviecky (velmi teple). Dalsia moznost je prilis slaba pruzina v podtlakovej regulacii. V takom pripade ale motor klepe pri ciastocnej zatazi. Tiez je otazka ci spravne urcujes zakladny predstih. Okrem toho vylagrovaneho rozdelovaca som sa u S120 ani 130 nikdy nestretol s klepanim pri vyssich otackach. Vacsinou sa u S120 da nastavit zakladny predstih na 7~9 stupnov pri BA91 bez pazvukov v motore..

6.6.06, 21:08
Pan Kapitán

Příspěvek Podobny problem na 120LS
120LS/LPG mi klepe kolem 4000 otacek. Dela to na LPG i na benzin. Zacinam podezirat auto na prisavani falesneho vzduchu nekde pod karburatorem, treba dirou v hadici posilovace. Mimochodem, mam tak termostat s Favorita (od puvodniho majitele), tak zkusim taky vymenit termostat. :-) Dam vedet vysledek.

Cvokárium: Youtube Instagram

6.6.06, 22:33
Profil ICQ YIM
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další