Pístky předních brzd Favorit
| Autor |
Zpráva |
|
Neex
|
varok píše: Ty pístky jsou rezavé jako uvnitř v té dutině. Ještě jsem to neměl rozebrané, tak činnou plochu nevím. Myslíte že je rozdíl v materiálu podle cenny? V origo škoda obchodě stojí sada s pístkem, gumičkami a tou vodičkou asi 530,- kč. V jiném obchodě škoda stojí už jen asi 250,- kč a tam kam chodím stojí sada Lucas jen 130,-Kč.
Ničemu nevadí že ty pístky jsou rezavé uvnitř... to je docela normální a kdo tomu chce zabránit ať vnitřní plochu potře silikonovou vazelínou na čepy nebo antivibrační pastou na brzdy... je to kosmetická vada. Ta sada za 530 Kč je teda pěkně drahá. Já dělal repasi brzd na třech autech (2xFav 1xFel) a pokaždé jsem kupoval sadu Lucas za 150 Kč a chodí bez problémů už několik let... podle mě ta sada Škoda je jen převlečený Lucas do Škoda balení... ale kdo ví.
_________________ Favorit 135 LX r.v.93
|
| 17.8.08, 12:53 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Mirmar
Registrován: 19.4.07, 17:47 Příspěvky: 311 Bydliště: Lom u Mostu
|
No jestli klepe jemně kukni na samotnej brzdovej kotouč jestli není povolenej a nebo dotahni trochu středovou matici , ale ne moc. Veškerý díly kupuju jedině českou výrobu , takže bych šel do toho Lucase. Jak říkám vše to rozeber očisti od rzi a nastříkej silikonem nebo namaž nějakou tou vazelínou a pořádně to rozhýbej. Pak to dej dohromady a co se ti nebude zdát , tak vymněn za nový. Jo když říkáš , že se kolo vaří co cítíš za pach? Brzdové obložení? Tak je to brzdama. Aještě k tomu kolu pokavad to všechno zkontroluješ a bude to pořád klepat omrkni také oba čepy a zkus taky chytit tu řídící tyč a zahýbat s ní vodorovně sem tam může být povolená pod tou manžetou v tom kulovém spoji.
|
| 17.8.08, 14:18 |
|
 |
|
varok
|
Minulý rok na jaře jsem po jízdě vždycky cítil hrozný smrad jako když se pálí bakelit. Myslel jsem na spojku, ale nakonec byl zaseknutý levý pístek přední brzdy. Vyměnil jsem oba, protože ten pravý nebyl o moc lepší. Teď asi 14 dní cítím, že se mi hrozně hřeje levé přední kolo a slyším jakoby házení kola. Řízení a vše kolem mám skoro nové, asi půl roku. Klepalo mi řízení, byl už volný hřeben, tak jsem ho nechal vyměnit. To byla ale pálka. :oops:
Tentokrát ale necítím žádný zápach, jen je horký kotouč a má nafialovělou barvu a sálá od něho teplo. Levé kolo se hřeje slabě, to je od brždění normální.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 17.8.08, 20:21 |
|
 |
|
Mirmar
|
Koukal jsi na ty brzdy jak jsem ti říkal? Hýbou se destičky nebo jenom jedna? To jakoby házení je slyšet když jedeš rovně i když zatáčíš? Jak vůbec vypadá brzdový kotouč není zkřivený je utáhlý? Zkoušel jsi chytit čistě jen za náboj kola a zaviklat? Nevím , ale když se ložisko zadře, tak by se začal dost rychle opotřebovávat ten náboj. Zpočátku by to pochopitelně pískalo ale pak by měl být dost uvolněný a zralý na výměnu. Mrkni pořádně na tu hlavu kola, vytáhni z hlavy poloosu a roztoč náboj jestli se točí lehce a bez odporu.
|
| 18.8.08, 19:35 |
|
 |
|
varok
|
Tak jsem to dneska trošku zkouknul. Kotouče mají ještě myslím ostatečnou tloušťku, asi kolem 10,5 mm. Vím že v knížce je napsáno, že se mají měnit když je 11 mm, ale viděl jsem i úplné žiletky. Levý vypadá v pohodě, pravý není volný, ale je takový tmavý, jemně nafialovělý. Když ho chytím a trochu s ním zalomcuju, tak jemně klepe. Jak se zkouší náboj to nevím. Vždyť je schovaný z druhé strany ne? To bych musel vytáhnout poloosu s homokloubem ne? Když protočím kolo u zvednutého auta, tak to pravé jde ztuha, levé jde volně. Pístky se vrací jen levý, pravý vyjede ven, ale už se nevrátí ani kousek. Levý vyjede a kousek se vrátí. Tak to budu muset asi rozebrat brzdy a vyčistit pístky a vyměnit gumičky, že?
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 19.8.08, 19:11 |
|
 |
|
Mirmar
|
Brzdy každopádně rozeber a vyčisti. Ten náboj , jestli se klepe brzdovej kotouč ,tak ho zkus nejdřív dotáhnout . Dotahuje se tím malým šroubkem co je mezi dírama na tom kotouči je na rovný šroubovák. Když budeš zkoušet náboj musíš nejdřív ten kotouč sundat(vyšroubuj ten malý šroubek mezi dírama na kotouči) Potom chyt ten náboj a zakývej s ním. Homokineták zatím nech bejt ten vyndej jen když to budeš opravdu měnit(ložisko, náboj)
|
| 19.8.08, 19:32 |
|
 |
|
varok
|
Aha, mockrát děkuji. Už jsem to pochopil. Já myslel, že se musí sundat poloosa s homokynetickým kloubem a na náboj se dá dostat jen z vnitřní strany. Jestli je to tak lehké, tak zkusím sundat nějak kotouče a podívat se. Povolené kotouče nejsou, dnes jsem se díval v práci. Jsou dokonce tak dorvané, že nejdou povolit. Nějak je o víkendu zkusím sundat a podívat se na ty náboje. Hlavně na ten pravý, protože se hřeje pravé kolo. Když ho sundám, tak se podívám, jestli není vlnitý kotouč. Potřeboval bych i vyměnit brzdové hadičky a trubky přední i zadní.
Nejdříve zkusím tedy vyměnit ty pístky a prachovky. Raději je vyměním, tolik peněz to zase není. Pak dám vědět jak to dopadlo.
|
| 20.8.08, 20:08 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
varok píše: Aha, mockrát děkuji. Už jsem to pochopil. Já myslel, že se musí sundat poloosa s homokynetickým kloubem a na náboj se dá dostat jen z vnitřní strany. Jestli je to tak lehké, tak zkusím sundat nějak kotouče a podívat se. Povolené kotouče nejsou, dnes jsem se díval v práci. Jsou dokonce tak dorvané, že nejdou povolit. Nějak je o víkendu zkusím sundat a podívat se na ty náboje. Hlavně na ten pravý, protože se hřeje pravé kolo. Když ho sundám, tak se podívám, jestli není vlnitý kotouč. Potřeboval bych i vyměnit brzdové hadičky a trubky přední i zadní. Nejdříve zkusím tedy vyměnit ty pístky a prachovky. Raději je vyměním, tolik peněz to zase není. Pak dám vědět jak to dopadlo.
vymeň hadičky  a nešpekuluj 
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 20.8.08, 20:12 |
|
 |
|
varok
|
Tak hadičky i trubky jsou komplet vyměněné. Dal jsem nové písty, preventivně na obě strany. Ten levý byl ještě dobrý, ale pravý byl úplně zatuhlý a zrezlý. Nešel ani vytlačit našlapáním. Autí už nádherně brzdí.
Jen jsem se chtěl ještě zeptat na ten náboj. Když je špatný, tak má vůli axiálně nebo radiálně? Zkoušl jsem a k mému údivu je volný levý náboj. Já myslel že pravý. Ale má menší vůli axiálně, tedy ve směru osy. Vadí to? Jinak díky všem moc za rady.
|
| 26.8.08, 19:37 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
varok píše: Tak hadičky i trubky jsou komplet vyměněné. Dal jsem nové písty, preventivně na obě strany. Ten levý byl ještě dobrý, ale pravý byl úplně zatuhlý a zrezlý. Nešel ani vytlačit našlapáním. Autí už nádherně brzdí. Jen jsem se chtěl ještě zeptat na ten náboj. Když je špatný, tak má vůli axiálně nebo radiálně? Zkoušl jsem a k mému údivu je volný levý náboj. Já myslel že pravý. Ale má menší vůli axiálně, tedy ve směru osy. Vadí to? Jinak díky všem moc za rady.
našlapaním nešiel vytlačiť lebo bola ucpaná hadička, presne to isté som mal aj ja
predné náboje by mali byť bez vôle, ale pokiaľ sa to nezhoršuje a nehučí tak je to ok...
|
| 26.8.08, 21:26 |
|
 |
|
varok
|
Jestli byly hadičky ucpané nevím, nakonec jsem je stejně měnil, i trubky. Byly ale totálně prožrané rzí, tak i kdyby, v nejlepším byly přicpané. Jo, náboj má vůli, ale ne radiální, má axiální vůli. Nevadí to? Kdyby mělo radiální vúli, tak vím, že to má asi náboj za sebou, ale axiální :?:
Ono to v podstatě nehučí, ale slyším zvuk, jakoby házelo kolo(šmajdalo).
|
| 28.8.08, 16:25 |
|
 |
|
michalkatka
|
varok píše: Jestli byly hadičky ucpané nevím, nakonec jsem je stejně měnil, i trubky. Byly ale totálně prožrané rzí, tak i kdyby, v nejlepším byly přicpané. Jo, náboj má vůli, ale ne radiální, má axiální vůli. Nevadí to? Kdyby mělo radiální vúli, tak vím, že to má asi náboj za sebou, ale axiální Ono to v podstatě nehučí, ale slyším zvuk, jakoby házelo kolo(šmajdalo).
takto ťažko posúdiť, pokiaľ sa to nezhoršuje tak to nerieš....
|
| 28.8.08, 18:36 |
|
 |
|
Mirmar
|
Zkus malinko utáhnout tu středovou matku a jestli to nepůjde tak náboj už je načnutej a budeš ho muset dřív nebo později vyměnit.
|
| 29.8.08, 12:17 |
|
 |
|
varok
|
Právě se divím že je to levé kolo. Myslel jsem že to všechno dělá pravé. Brzdy už jsem opravil a už předtím se mi zdálo že to jde od pravého kola. Ono se to ale může přnášet pod autem na druhou stranu, že? Když jsem opravoval ty brzdy, tak jsem zkoušel, jestli není povolená ta matka. Na obou kolech je ale dorvaná fest. U levého kola když sundám kotouč je ale cítit jemná vůle ve směru osy. U pravého nic. Tak uvidím co se z toho vyklube.
|
| 31.8.08, 17:05 |
|
 |
|
Mirmar
|
Tak jestli je to takhle , tak bych vyměnil ložisko i náboj a máš klid. Já jsem ted stejný problém řešil u sebe mám formana 94.
|
| 31.8.08, 17:53 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |