Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 13:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 výměna brzdové kapaliny a ovzdušnění FA 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Ahoj. Prosím Vás dotaz :) U felicie je brzdová kapalina na čárce MIN. Bohužel nevím jaká kapalina je tam nalitá od předchozího majitele. Chtěl bych se tedy zeptat....co tam dolít? Dot3, která je mísitelná se všemi ostatními? Nebo raději vyměnit úplně tu kapalinu?

No a dotaz č. 2. Co dělat v případě, že se utrhne odvzdušňovací šroub na předním kole? U zadního tuším jde vyměnit celé prasátko, ale co v předu? :)

Díky za radu.

13.7.10, 19:41
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Je to defacto jedno co tam dáš ať už co se týká značky tak i specifikace.... DOT 3 nebo DOT 4 ...i DOT 5,1 tam může přijít, ale tu hádám by do Feldy asi nikdo necpal. Jen pozor nesmí tam přijít DOT 5 ta je na silikonové bázi kdežto ostatní na glykolové, ale DOT 5 se stejně skoro ani nedá koupit.

Ovšem nejlepší by bylo kapalinu vyměnit komplet. Ale tady taky bacha... jestli není jistota že se pravidelně měnila tzn. co dva až tři roky tak vzhledem k obsahu vody kterou absorbovala mohl zhrubnout povrch hlavního brzdového válce a při odvzdušňování by se mohly poškodit manžety pístu v HBV. Je to proto že při brzdění chodí písty v HBV v určitém omezeném rozsahu, ale při odvzdušnění pumpováním jdou až na konec své dráhy tzn. tam kam se jinak nedostanou. V tomhle případě je lepší to vyměnit tlakovou metodou.

A pokud se nepodaří ani při nahřátí odvzdušňovák vyšroubovat a utrhne se pak jedině vytahovák a nebo odvrat.

Naposledy upravil Capricorn dne 13.7.10, 19:51, celkově upraveno 2

13.7.10, 19:46
Junior TW team, Tydýt

Příspěvek 
1. osobně bych tam nalil DOT 4 ..

2. doporučím ti tohle: kup si náhradní ovzdušnováky, vem kladivo a starý ovzdušnovák pořádně pobouchej kladivem, tím se trošku rozklepne a hlavně půjde o hodně lépe povolit - tak sem to povoloval z mistrem na mém autě když sem byl na praxi a opravdu je to tak :) a bylo by lepší i preventivně koupit i prasátka, sice téct nemusí ale pístek se nemusí vracet :)

13.7.10, 19:47
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Díky. No ona ta kapalina podle barvy je tam už asi hodně dlouho. Nejlepší by byla samozřejmě výměna. Pumpování pedálem tedy vypustím. Takže...vycucnu z nádobky kapalinu, doliju novou, sundám kolo, nasadím průhlednou hadičku kterou píchnu do sklenice s kapalinou aby to nenasálo vzduch, povolím odvzdušňovák a samospádem to nechám odtéct až do doby než poteče čistá kapalina? Je to správně? Nebo je opravdu nutné natlakovat tu nádobku? Případně jak?

No a dotaz číslo dvě. Koupil jsem si technickou příručku k felicii. Je tam návod na odvzdušnění brzd. Stojí tam ale věta, že v případě kompletní výměny brzdové kapaliny je nutné vyměnit některá těsnění. Jaksi se ale zapomněli zmínit jaké. O jaké těsnění se tedy může jednat??

Jinak předpokládám, že tedy při kompletní výměně tam nalít DOT 4? Nebo jaká kapalina je předepsaná pro toto auto?

Odvzdušňováky samozřejmě rovnou vyměním taky, pokud je teda vůbec povolím ;)

13.7.10, 22:20

Příspěvek 
NOVÝ DOTAZ

Kluci jak se projevují třeba jen trochu propouštějící manžety respektive těsnění pístků hlavního brzdového válce? Pedál se pod nohou propadá, ale nepruží tak jako když je v soustavě vzduch? Nebo jak? Prosím jen ty kteří s tím mají reálnou zkušenost.

Asi by mi s vadným HBV na STK (ještě k tomu přísné) auto neprošlo že?

Trápí mě delší (tak 3 cm) neúčinný chod pedálu a taky se kola jaksi nechtěí blokovat. A to mám defacto vše nové až na HBV a posilovač. Nové třmeny, desky, kotouče, hadičky, přední brzdové trubky, zadní brzdy, prostě OK.

14.7.10, 14:45

Příspěvek 
pokiaľ s posilovača vyšlapeš podtlak a pedál je tvrdý tak vzduch tam nieje, ak naštartuješ tak pedál zmäkne...

3cm je v pohode, ale kola zablokovať musia ísť, ( s natočeným motorom ), mali by ísť aj bez posilovača, ale to je už na urvatie volantu :oops:

záleží od toho či máš starý, alebo nový typ HBV, sú odlišné, ale ak sa ti pedál prepadá a kvapalina neubúda tak sú vadné gumičky, alebo vyžratá vnútorná plocha HBV, ak sa kvapalina stráca niekde musí tiecť...

14.7.10, 18:33

Příspěvek 
Michale pak je asi všechno OK a jen zbytečně plaším. Mám r.v. 93 (březen) takže ten nový typ HBV a posilovače.

Pedál po vypnutí motoru a cca dvou sešlápnutí je tvrdý a stlačitelný na dráhu tak 3-4 cm pak klade pevný odpor. Pokud jej následně podržím sešlápnutý a nastartuju tak klesne asi o 1,5 cm. Pokud za běhu sešlápnu pedál a držím tak se nepropadá. Vypadá že je to asi dobrý... Jen mi přijde že ta dráha brzdovýho pedálu 7 cm při běžícím motoru je velká, ale nevím nemám možnost porovnat.

14.7.10, 18:46

Příspěvek 
a ako nechcú kola blokovať :?: choď sa previesť a pokiaľ to neťahá do stany tak by to malo byť ok...

14.7.10, 19:43

Příspěvek 
Když to např. z 80 km/h zašlápnu tak sice auto zastaví, ale kola nezaflokují. A se souměrností problém není vůbec žádný do strany to vůbec netáhne. Jestli to bude mít větší vliv nevím, ale mám tam asi 7 let staré zimní pneu se vzorkem 2,5 - 3 mm na dojetí... možná že ta měkčí směs že to spíš klouže ale to by snad i tak nechalo stopy na silnici. Navíc ty penu už jsou sakra tvrdší oproti novým zimním které mám nachystané v garáži. Prostě mě napadlo jestli může vše fungovat tak jak by mělo, ale přesto HBV vyvíjel menší tlak než by měl... jestli je to možné.

14.7.10, 20:17

Příspěvek 
Fačko má pomerne účinný posilovač, a zblokovať kola s pravidla nieje problém, alebo sa bojíš na pedál poriadne šlapnúť :?:

14.7.10, 20:33

Příspěvek 
Možná že to bude ten problém... :lol: :oops:

Fakt je že mám trochu strach na to pořádně vší silou dupnout přece jenom už mají HBV a posilovač 17 let. To sice zašlápnu, ale že bych po tom skočil celou silou co v noze mám to ne. Jsem asi zblblej z Passata kterým občas jezdím... tam kdybych tak silně dupnul na brzdu tak mi snad vyskočí mozek z hlavy a rozplácne se o přední sklo. :D

14.7.10, 20:42

Příspěvek 
Mex píše:
Jsem asi zblblej z Passata kterým občas jezdím... tam kdybych tak silně dupnul na brzdu tak mi snad vyskočí mozek z hlavy a rozplácne se o přední sklo. :D

myslíš že u Fačka nie :?: :shock: :lol:

14.7.10, 20:45

Příspěvek 
To mám právě pocit že ne... Brzdy Passat 2005 kotoučovky na přední i zadní nápravě se podle mého nedají vůbec srovnávat se 17 let starým autem natož cca 25 let starou konstrukcí.

14.7.10, 20:47

Příspěvek 
Vždycky když z něj přesednu do Fava tak si říkám... kde to má brzdy... kam se poděly :shock: :D

14.7.10, 20:50

Příspěvek 
ja by som ti predviedol ako Favo brzdí :evil: ( potom by som zasa musel robiť poriadok v aute :oops: )

ide skôr o hmotnosť a gumy, pokiaľ sa ti podarí brzdiť na hrane šmyku ( na to v zadu kotúče na Fave nepotrebuješ ) má Favo z hľadiska hmotnosti navrch pred Pasatom takže potom už záleži hlavne na pneu...

Kotúče ako také a chladené kotúče majú výhodu že môžež brzdiť väčšiu váhu a hlavne častejšie...

( som zvedavý aká vášnivá debata tu zasa s mojich výrokov bude )

14.7.10, 20:56
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další