Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 20.6.26, 22:11

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Favorit – oprava brzdového POSILOVAČE 
Autor Zpráva

Příspěvek Favorit – oprava brzdového POSILOVAČE
Zdravím vás. Tak se mi dnes pokazil u Favorita posilovač brzd. Je to nový typ z r.93. Prostě si to přisává vzduch.Když šlápnu na pedál výrazně to syčí a otáčky klesnou z 850 na cca.400-500. Když na pedálu nestojím přisává to také, ale o něco méně – motor běží jakoby nepravidelně, otáčky lítaj mezi 700-850. A samozřejmě to dost špatně brzdí. Chci se zeptat jde ten posilovač opravit??, dá se koupit nové gufero a ostatní těsnění. Membránou to asi nebude?Co bude špatné? Napište mi prosím, zda má smysl posilovač opravovat, zda se do něj dají sehnat díly a co vše mám koupit. A dá se posilovač demontovat bez toho aniž bych musel odpojovat brzdové trubky a vypouštět brzdovou kapalinu, jakože půjde brzdový válec vysunout, u škody 120 to šlo, ale s favoritem zkušenosti nemám.Předem díky za rady.

27.4.08, 22:15
Příspěvek Reklama

Mistr mechanik

Příspěvek Re: Favorit – oprava brzdového POSILOVAČE
bosator píše:
Zdravím vás. Tak se mi dnes pokazil u Favorita posilovač brzd. Je to nový typ z r.93. Prostě si to přisává vzduch.Když šlápnu na pedál výrazně to syčí a otáčky klesnou z 850 na cca.400-500. Když na pedálu nestojím přisává to také, ale o něco méně – motor běží jakoby nepravidelně, otáčky lítaj mezi 700-850. A samozřejmě to dost špatně brzdí. Chci se zeptat jde ten posilovač opravit??, dá se koupit nové gufero a ostatní těsnění. Membránou to asi nebude?Co bude špatné? Napište mi prosím, zda má smysl posilovač opravovat, zda se do něj dají sehnat díly a co vše mám koupit. A dá se posilovač demontovat bez toho aniž bych musel odpojovat brzdové trubky a vypouštět brzdovou kapalinu, jakože půjde brzdový válec vysunout, u škody 120 to šlo, ale s favoritem zkušenosti nemám.Předem díky za rady.

je to kruté asi 2000 korun za nový jinak to nejde nebo si dej inzerát že koupíš starší miloš

28.4.08, 07:25

Jestli máš dost silné nohy tak odpoj hadici a jezdi bez :) ale u Fáva nedoporučuju, se svýma 110 kilama jsem měl problémy ten pedál ušlapat, na 120ce to bylo v poho.

28.4.08, 08:52
Profil ICQ
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
já bych posilovač nerozdělával :lol: údajně by mělo jít o život

28.4.08, 08:58
Profil ICQ

Příspěvek 
Blbost. Posilovač funkčnost brzd nijak neohrožuje. Akorát je potřeba větší síla na zabrždění, jde to i bez nějk, akorát se člověk nesmí bát na to dupnout....jak dlouho se jezdilo bez posilovače a nikomu to nevadilo.

28.4.08, 09:09
Profil ICQ

Příspěvek 
a co ta demontáž z auta? musím odpojovat trubky od brzdoveho válce, nebo mi půjde brzdový válec vysunout i s trubkama, jakože tam je nějaká vůle, jako např u Š120? Opravoval jsem kydysi 2x posilovač ve Š120, koupil jsem nové gufero, membránu ,horní těsnící kroužek a složil to, oba posilovače po cca 3-4 letech fungují do dnes. Jde mi o to jestli do favorit posilovače tyto díly také seženu. rozebraní a složení posilovače, si myslím, nebude problém.

28.4.08, 12:31

Příspěvek 
bosator píše:
a co ta demontáž z auta? musím odpojovat trubky od brzdoveho válce, nebo mi půjde brzdový válec vysunout i s trubkama, jakože tam je nějaká vůle, jako např u Š120? Opravoval jsem kydysi 2x posilovač ve Š120, koupil jsem nové gufero, membránu ,horní těsnící kroužek a složil to, oba posilovače po cca 3-4 letech fungují do dnes. Jde mi o to jestli do favorit posilovače tyto díly také seženu. rozebraní a složení posilovače, si myslím, nebude problém.

Pro demontaz hlavniho brzdoveho valce nemusis odpojovat trubky a brzdovka ti nevytece! Jen je trochu ohnes, aby to slo vysunout z toho posilovace. Jo a vytahnout ten posilovac je celkem bejkarna - pristup ke sroubkum jako k penezum :wink: a jeste vetsinou sou tak zarezle, ze ty spodni 2 ukroutis. Jinak gufero jsem si taky daval nove, takze je stale na pultech v prodejnach.

28.4.08, 16:41

Příspěvek 
Jestli máš zájem tak mám posilovač plně funkční rok 94 za 200Kč ti ho nechám

28.4.08, 16:50
Profil Zobrazit autorovy stránky
Mistr mechanik

Příspěvek 
a když to rozděláváš dej nové lanko spojky jak leze od pedálu do bovdenu je popraskané miloš

1.5.08, 09:10

Příspěvek 
Posilovač se mi podařilo opravit, nebo dá se říct kompletně repasovat z originálních dílů. Koupil jsem novou membránu 56kč, spodní gufero 13kč, horní těsnící manžeta 4 kč, koleno mezi tl. hadici a sání 25 kč, krycí manžetu pístu pod pedálem 26 kč a do přepouštěcího ventilu nic neměli,tomu stějně nic nebylo, ten jsem jen rozebral, vyčistil a promazal.Nic víc, co by mohlo být poškozené v posilovači není. Posilovač jde rozebrat a složit celkem snadno, upnul jsem ho svěráku a vypáčil zalisovaný spoj špicí zednického kladiva. Nejhorší práce bylo dostat posilovač z auta, jak píše DRYVER spodní 2 šrouby byly zarezlé a navíc přístup k nim je mizernej, naštěstí jsem je neukroutil, ale tak 1,5h jsem je povoloval. Posilovač teď funguje a těsní jak má, doufám, že dlouho bude. Davidovi díky za nabídku, kdybych nesehnal díly, tak bych ho bral. Pro informaci cena nového originálu se pohybuje mezi 2200-2600kč – pouze doprodej, už se nevyrábí, čínská, nebo turecká replika 950-1600, ty vám nabídnou všude.

3.5.08, 09:24

Příspěvek 
Ja ten posilovac taky zkousel rozdelat, ale ten lisovany spoj nebo co to je proste nechtel povolit, tak sem se na to radsi vykaslal. A jaks to zpatky zapertloval? Jen kladivem ohl???

3.5.08, 13:33

Příspěvek 
DRYVER píše:
Ja ten posilovac taky zkousel rozdelat, ale ten lisovany spoj nebo co to je proste nechtel povolit, tak sem se na to radsi vykaslal. A jaks to zpatky zapertloval? Jen kladivem ohl???

Rozdělat to šlo opravdu v pohodě. Upnul jsem to do svěráku, to je nutnost, pak jsem zkusil odehnout ty lisované zuby montpákou z motorky, ale ta neměla nejlepší tvar. po ruce jsem měl ještě zednický kladivo, má dlouhou ostřeší špičku a tou jsem odehnul (vypáčil) každý ten zub. do 5 min, to bylo rozpůlený.pak jsem novou membránu namazal v místě spoje vazelínou do ložisek, sbouchl jsem to dohromady kladivem a pak každý zub promáčkl důlčíkem. Nic na tom není, nejhorší bylo dostat posilovač z auta. A taky né všude vedou náhradní díly do posilovače, ale sehnat se dá, co jsem psal. Myslím, že je lepší repasovaný originál, než nějaká čínská náhražka.

3.5.08, 13:57

Příspěvek 
Sádra si to zas domotal s pružinovým válcem na náklaďák, tam skutečně jde o život, jak na to nemáš stahovák, tak po povolení posledního šroubku je letící dekl poslední co uvidíš.

3.5.08, 15:46
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek Re:
bosator píše:
DRYVER píše:

Rozdělat to šlo opravdu v pohodě. Upnul jsem to do svěráku, to je nutnost, pak jsem zkusil odehnout ty lisované zuby montpákou z motorky, ale ta neměla nejlepší tvar. po ruce jsem měl ještě zednický kladivo, má dlouhou ostřeší špičku a tou jsem odehnul (vypáčil) každý ten zub. do 5 min, to bylo rozpůlený.pak jsem novou membránu namazal v místě spoje vazelínou do ložisek, sbouchl jsem to dohromady kladivem a pak každý zub promáčkl důlčíkem. Nic na tom není, nejhorší bylo dostat posilovač z auta. A taky né všude vedou náhradní díly do posilovače, ale sehnat se dá, co jsem psal. Myslím, že je lepší repasovaný originál, než nějaká čínská náhražka.

Ahoj,
postupoval jsem dle tohoto postupu a opravdu, v poho.
Jen taková maličkost. Vše jsem poskládal dohromady, dal zpět do auta a pak na ponku, když jsem uklízel jsem našel velký pěnový kroužek. Myslím, že má být uvnitř v autě. Nechce se mi to rozdělávat. Je tam kvůli čemu? Nebo odkud vlastně je? Doufám, že ze sebe nedělám blbce a jen se mi nepřimotal na ponk z něčeho úplně jiného. :lol:

22.12.10, 21:35

Nevím, jak u Fa, ale u 105/120/130 takový molitanový kroužek (nevím, co jiného si představit pod pojmem "pěnový") slouží jako protiprachová bariéra v místě průchodu tlačítka pedálu do posilovače (musí tam proudit vzduch, ale nesmí se do posilovače dostat nečistoty).
Pokud je to ono, tak by nemusel být problém to tam dát bez demontáže z vozu, stačilo by odpojit pedál brzdy z posilovače...
...ale jsou to jen domněnky, Fa posilovač jsem nikdy nerozebíral...

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

24.12.10, 16:42
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další