Vyvařování plechů pomocí trafosvářečky ?
| Autor |
Zpráva |
|
Kachnis
Moderátor
Registrován: 8.6.06, 11:31 Příspěvky: 10612 Bydliště: Strupčice-Chomutovsko
|
no blbe se to vari protoze to 100x za vterinu chcipne, plech se vyhreje a pak rychle rezne..no zkus sam a uvidis
_________________ 742 8ti modelů,2 Rapidy, Feliciaq, TAZ 1500, škoda ForMan,Felicia Š 742 Forever Team, htp never team,Zakladajici clen Klubu ostrych motoru Kdyz do sveta,tak s litinou.. http://kachnis.techsajt.cz
|
| 28.5.10, 14:14 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Jonny
Junior TW team
Registrován: 27.12.07, 21:50 Příspěvky: 2246 Bydliště: Turčianske Teplice ( SR )
|
Ja som takto napriklad vyvaral u kamosa kilo . musis robit len body , o husenicu sa ani nepokusaj lebo to spalis . Kupoval najtensie rutilky ake v obchode mali . Je to rok dozadu , zatial to drzi  Najhorsie bolo do toho prist , potom to islo celkom dobre , dokonca aj tie zaciatocne diery sa dali opravit 
_________________ 1) Škoda Rapid 136 . motor XT bude vo vyvoji -> ELEANOR nova kasna jej pristane 2) Škoda 120 GL - Pomrdanč - spotrebak s vyhodami 3) Škoda Fabia 1,2 HTP 47 kW -> ŽLŤAS ňáko ide furt na tri válce 4) Škoda 100 - 71" Model 72" Killec
|
| 28.5.10, 18:00 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
ppromi píše: Proč ? Že by to tam nechtělo třeba držet ? 
zkus to raději rozchlastat nebo rozbruslit jinak ti hrozí ivan davit šaškec bohnice praha miloš
|
| 28.5.10, 18:39 |
|
 |
|
Mig315
|
ppromi píše: Proč ? Že by to tam nechtělo třeba držet ? 
zkousel jsi to nekdy svasit?elektrodou tezko, najdi u vas svarecskou skolu,a pozadej o svareni dvou 0,8 plechu zkus si co2 a pak elektrodu a hned te to prejde. Tezko se to vysvetluje kdyz jsi pres kuklu nevidel jak se to tavi
|
| 28.5.10, 20:35 |
|
 |
|
varok
|
Nejlepší je auto svařovat TIG metodou. Ta nahřeje okolní plech jen minimálně. Kdo má ale TIG svářečku doma, že? Jinak se dnes nejběžněji používá metoda MIG nebo MAG, zvaná po našemu COčko. Kdysy se používal autogen, kdo má, může to zkusit i dnes, ale vyhřeje to hodně velkou plochu kolem sváru. Elektrodovou svářečkou, neboli MMA metodou je to o ničem. Sice to myslím dělal i Hardb, ale já bych do toho nešel. Nejtenší plech, který ještě na tuto metodu považuji za rozumný je asi kolem 1,5mm. Autoplechy jsou ale 0,8 nebo dokonce 0,6mm, nevím přesně a to už je jen takové lepení. Vždyť se ani pořádně neprohřeje svarová lázeň. Jen se musí pořád zapaloval a zhasínat oblouk bez toho, aniž by se pořádně prohřál základní i přídavný materiál. Kdysy jsem to zkoušel s kamarádem, svářečka byla invertor a elektrody 1,6mm. Invertor má dokonce stejnosměrný proud a lepší parametry než obyčejné trafo, ale stejně to bylo na dvě věci. Trošku to šlo, ale jak jsem psal, není to pořádně prohřáté.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 29.5.10, 15:48 |
|
 |
|
Klukin1988
|
a COcko to prohreje?CO je studeny spoj:) trafo by melo nahrat cely material,kdyz se varili COckem tlakove spoje,tak se daly pred zacatek svaru navarovaci plechy,na neim si zacal varit,,,cca pet centiku,nahral se ti material okolo a pak ses dostal teprve na to cos chtel varit,COcko je zjednodusena varianta spojeni zeleznych kusu,zkouseli sme to kdysi inventorem,rutilky 1.6 elektrody,zadna slava,to je pravda ale slo to protoze nam odeslo COcko,ja mam slabucke COcko mam tam nula osmu drat,na plechy akorat,moc je to neprovari,ale kdyz chcu tak jo,takze idealita,musis to chvilku drzet na stejnem miste a varit,at se to trosku prohreje jinak to nedrzi....pak je tam vetsi nanos materialu,hold chvilu brusis no,TIGem si myslim ze na kastlu ne,ikdyz pri vyrobe auta se myslim pouziva TIG,nevim nevim zustal bych asi u toho CO
|
| 15.6.10, 00:09 |
|
 |
|
varok
|
Nechci se tady nikoho dotknout, ale asi někdo nemá jasno, co která metoda svařování znamená. Já nejsem profi svářeč, ale v práci občas něco svařuji a teď i v garáži. N učilišti jsem se učil svařovat elektrodou a občas mi mistr půjčil CO. Origo se ve fabrice boduje a né vaří tigem. To je svařování pevnou Wolframovou elektrodou v ochranné atmosféře Argonu. CO je podobné, jen je drát na bubnu a přidává se do sváru automaticky. Že by se muselo Cočkem vařit 5cm bokem a pak zajet do materiálu, to nevím. Elektrodou vařit autoplechy je na ho**o. Je to moc tenký plech. TOHLE BUDE PRÁVĚ STUDENÝ SPOJ JAK KRÁVA!!!
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 15.6.10, 21:19 |
|
 |
|
varok
|
V práci máme velké CO svářečky a 0,8mm drát. Není problém s tím provařit i 5mm tlustý plech. Možná i více. Na karosařinu bude lepší spíše 0,6mm drát, který je na tenší plechy, asi do tloušťky 3mm, plus mínus. Tlakové nádoby se vařily právě elektrodou, né COčkem. Nevím jak dnes, ale možná už i COčkem.
|
| 19.6.10, 17:36 |
|
 |
|
Ondras83
Registrován: 15.11.06, 22:59 Příspěvky: 17411 Bydliště: Stračov (u HK)
|
vyhřejvá to větší místo než CO, kroutí to plechy, protože tam sou velký teploty oproti CO a celkově to je na ho**o...to už snad radši autogen, ten aspoň nedělá díry, když to s tim člověk umí
_________________ "clovek musi mit odvahu to zkurvit"
|
| 19.6.10, 18:13 |
|
 |
|
varok
|
Jo, ale autogen vyhřeje materiál ještě více, než elektrodové svařování. Na druhou stranu to alespoň proti elektrodě pořádně prohřeje a nehrozí studený svár, oproti elektrodě, kde je to jen takové přilepení sváru na tenký plech. Invertorem ještě přimhouřím oči, ale trafosvářečkou, která je např. z OBI za 1500,- kč? Hm
|
| 20.6.10, 08:57 |
|
 |
|
škodovka
karosář
|
Ja bych s elektrodou na kastli nesahal, znamy si tak menil zadni lem na felicii
jako nakonec to tam nejak nabodoval, ale mel tam vic der nez bodu...
|
| 24.7.10, 13:43 |
|
 |
|
varok
|
COčko je na karosařinu vhodné proto, že s ním lze svařovat i tenké plechy z důvodu, že oblouk se zapálí po zmáčknutí tlačítka a zhasne krátce po uvolnění tlačítka. U trafosvářečky je nevýhoda v tom, že se musí složitě zapalovat oblouk a zhasíná se tím, že se oddálí elektroda od svařovaného materiálu. Tím právě dojde u tenšího materiálu k propálení díry. Elektrodami svařuje snad jen Hardb a pár dalších psychopatů.
Dnes je dokonce moderní vařit karosérie i tím TIGem, ale spíše nějaké novější karosérie, ne shnilé až na základ.
|
| 24.7.10, 23:00 |
|
 |
|
Milan Koukal
|
já jsem elektrodami vyvařoval komplet celé auto před 6 roky a drží to a jezdí to já si myslím že s tím spíš hodně lidí neumí svařovat a proto říkají že je to na prd ale já vtom nevidím takový problém. Každý ať si říká co chce já říkám že to jde jen se to musí umět 
|
| 7.8.10, 10:26 |
|
 |
|
varok
|
No tak jestli se dají srovnávat sváry COčkem a sváry elektrodou nevím, ale co jsem viděl pár ukázek jak na fotkách, tak ve skutečnosti, tak všechno bylo spíše lepení, než svařování. Prostě ta elektroda tak tenký plech propálí.
|
| 7.8.10, 14:58 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |