Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 04:50

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Nějakej šikovnej elektrikář - slaboproudař? 
Autor Zpráva

Příspěvek 
tomasjavorsky píše:
Sender píše:
Řešil bych to procesorem (např 12F675),protože je to hned ,čas je tam přesně a napořád.

A jak ho zapojit? Je to tenhle http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=434-218 ?

To je on. Má interní osci,taže stačí k němu na napájení zapojit kondenzátor 100n a je to.Zatížitelnost výstupu je 20mA (ledku to v pohodě zvládne).Jednou nevýhodou je,že je potřeba napětí 5V. Program ti klidně můžu napsat,ale máš to čím naprogramovat ? (já používám Presto http://www.asix.cz/a6_presto.htm )

24.3.09, 18:06
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Co na tom chceš zjednodušit? Dají se vypustit ty diody, což bych ve spojení s mobilem nedělal, protože jak odpadá relé, tak vznikají špičky, který by mu nemusely udělat dobře a při troše šikovnosti se to dá zapájet přímo do relé, takže ve výsledku máš jen malou kostičku.

24.3.09, 18:06
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Bydliště: Praha západ (tj. Středočeský kraj, NEJSEM Pražák!!! :)
Příspěvek 
Drak píše:
Co na tom chceš zjednodušit? Dají se vypustit ty diody, což bych ve spojení s mobilem nedělal, protože jak odpadá relé, tak vznikají špičky, který by mu nemusely udělat dobře a při troše šikovnosti se to dá zapájet přímo do relé, takže ve výsledku máš jen malou kostičku.

Hmm, to je pravda. Ono to zase tak dramatický nebude, postavit to, tak to zkusím.
Co se týče toho tranzistoru, tak u něj nezáleží, jakým proudem ho můžu zatížit? (relé mám určený na plošný obvody, bere 0.00prd, ale stejně...) A můžu tam dát nějakej kondenzátor s nastavitelnou kapacitou (jako trimr), abych nemusel kupovat 10 typů kondenzátorů, než objevím ten správnej? :)

Díky

24.3.09, 18:21
Profil Zobrazit autorovy stránky

Bydliště: Praha západ (tj. Středočeský kraj, NEJSEM Pražák!!! :)
Příspěvek 
Sender píše:

To je on. Má interní osci,taže stačí k němu na napájení zapojit kondenzátor 100n a je to.Zatížitelnost výstupu je 20mA (ledku to v pohodě zvládne).Jednou nevýhodou je,že je potřeba napětí 5V. Program ti klidně můžu napsat,ale máš to čím naprogramovat ? (já používám Presto http://www.asix.cz/a6_presto.htm )

Na začátku mě příjemně překvapila cena toho procesoru, ale pak jsem zjistil, že to tak jednoduchý nebude :D Programátor žádnej nemám, a ani jsem to nikdá nedělal. Takže já zkusím raději postavit ten zpožďovač, jak psal Drak. Každopádně díky :)

24.3.09, 18:23
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Záleží, konkrétně u tohoto typu max 1A. Dá se nahradit jakýmkoli jiným NPN co zvládá větší proud, ale na běžný relé, co je v autech to bohatě stačí. Na 2 sekundy budeš potřebovat cca 22uF a při ceně koruna/kus to zas není tak závratná suma, koupit jich pár navíc. A myslím, že se ani stavitelnej s takovou kapacitou nedělá, nebo že bude problém ho sehnat. Jestli máš doma nějaký starý rádio od vietkongu, tak ho rozeber a máš tam toho habakuk a nemusíš ani do obchodu. Najdeš tam všechno potřebný.

24.3.09, 18:45
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Tak to se divím, že člověk který neumí udělat ani primitivní zapojení s pěti klasickými součástkami se chce trápit s mikroprocesorem. To si někdo dělá srandu, ne?

29.3.09, 10:43

Příspěvek Re: Nějakej šikovnej elektrikář - slaboproudař?
není elektrikář jako elektrikář mam třeba bratra na silnoproud a bytové elektro je kadet leč na obor autoelektro je ůplně blbej :D :D :D v autech se musim holt hrabat já :D :D :D

26.3.12, 21:03
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2