Favorit 135L (r.v.91) - startování na dálku
Autor |
Zpráva |
fix
|
Favorit 135L (r.v.91) - startování na dálku
Ahojte, včera jsem se nějak nudil a vymýšlel jsem jak udělat dálkové startování Favorita na jeden knoflík na bezdrátové klíčence. Spojením se zapnutím topení a výhřevem zadního skla na další tlačítka na klíčence by to bylo dobré řešení na zimu jak si nechat auto odmrazit než se vypakuju z baráku . Řešení v teoretické rovině mi přišlo velmi jednoduché: Bezdrátově ovládané bistabilní (první stisk sepne, druhý stisk rozepne) relé (to se dá sehnat jako hotová záležitost za necelé 400,- a na desce jsou rovnou 4, ovládané čtyřmi tlačítky na klíčence), jím prohnat +12V k cívce (po zmáčknutí tlačítka se tedy "zapne klíček") a dále těch sepnutých +12V dotáhnout přes rozpínací relé, zapojené na kontrolku dobíjení, ke startéru (starter začne točit a jakmile zhasne kontrolka dobíjení, starter se vypne). Teorie sice jednoduchá je, ale dneska jsem při startování trochu laboroval a zjistil, že ta kontrolka dobíjení nezhasne okamžitě po startu, takže by po nastartování startér stále točil do rozjetého motoru, což není optimální řešení. Využití kontrolky mazání taky není na místě, jelikož se nerozsvítí hned, ale až po chvíli (netuším jestli je to závada na mém Fáčku nebo jestli je to vlastnost). Navíc kontrolka mazání zhasíná už při točení startérem, když motor ještě neběží, takže by to asi dělalo bordel, nemohlo nastartovat a točení startéru by bylo přerušované. Takže taky řešení na dvě až tři věci. Takže se ptám - je nějaký spolehlivý způsob jak zjistit, že motor běží/neběží? Favorit r.v.91, 135L, karbec. Díky za nápady, fix. EDIT: Topic přejmenován z Favorit 135L (r.v.91) - spolehlivá indikace nastartování na Favorit 135L (r.v.91) - startování na dálku.
_________________ 120L, 5kv, 1986, bílá, "Sluníčko" 120L, 4kv, 1987, bílá, "Bílá vdova" 120L, 4kv, 1988, šedá, "Šedivá" FA 135L, 1991, bílá, "Fáčko" FE 1.3, 2000, bílá, "Felda" OCT II 1.9, 2008, černá, "Ochcávka"
Naposledy upravil fix dne 16.1.14, 18:38, celkově upraveno 1
|
4.1.14, 12:28 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
Re: Favorit 135L (r.v.91) - spolehlivá indikace nastartování
drzis cudlik startujes, pustis prestane kontrolka nastartovani treba zapnute svetla
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
4.1.14, 12:41 |
|
|
fix
|
Kdyby to bylo na "držíš čudlík = startuje, pustíš = přestane", tak bych musel mít ještě druhej čudlík na zapnutí cívky a k tomu extra bistabilní relé, jelikož ten obvod se čtyřma relátkama na ty čtyři čudlíky se sice dá nastavit jak na monostabilní, tak bistabilní režim, ale vždy všechny najednou, nejde to kombinovat. Řešení na jedno tlačítko, co jsem navrhoval, je asi nejlevnější a nejjednodušší řešení s nejmenším množstvím součástek, tedy bude i málo poruchové. EDIT: Prostě chci zmáčknout jednou krátce a ať už se to auto klidně po*ere a nastartuje si samo .To s těma světlama jsem nějak nepobral. Není to Octavia 2, nemám tam automatiku na rozsvicení světel při nastartování, ale něco takovýho bych přesně potřeboval . Aha, pobral jsem, mám si takovej bazmek pořídít nebo to bylo myšleno jinak?
_________________ 120L, 5kv, 1986, bílá, "Sluníčko" 120L, 4kv, 1987, bílá, "Bílá vdova" 120L, 4kv, 1988, šedá, "Šedivá" FA 135L, 1991, bílá, "Fáčko" FE 1.3, 2000, bílá, "Felda" OCT II 1.9, 2008, černá, "Ochcávka"
|
4.1.14, 12:49 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
tak jedine casove, treba 5 vterin bude startovat, kdyz nechytne tak zmacknes cudlik znovu a mas druhej pokus na start nemusis nic porizovat staci ti spravne zapojene rele jo bylo to tak mysleno
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
4.1.14, 12:52 |
|
|
CROWACK
|
sleduj otáčky při startování, jak se zvednou přes určitou mez = je nastartováno...
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
4.1.14, 12:55 |
|
|
Milan Koukal
|
Mě by spíše zajímalo jak uděláš, aby se ti sešlápl před startem plynový pedál kvůli aktivaci sytiče.
_________________ Škoda 105GL r.v. 1981( nabouráno jedním magorem chystá se náhrada) Škoda 136GL r.v.1989 Oranžák, po částečné rekonstrukci Škoda forman PLUS r.v.1994 135B Škoda Fabia 1.4MPI r.v. 2001 Ford Transit 2.2 TDCI r.v. 2008
|
4.1.14, 12:57 |
|
|
fix
|
21lucas: To je taky řešení, dát tam pořádnej kondenzátor, kterej to udrží chvilku startovat, i když teda trochu prasárna , nevím jaký na tom ovládacím vodiči tečou proudy. Díky za nápad, ale ještě mii prosím rozveď tu myšlenku se správně zapojeným relé, jelikož mě napadá jenom to řešení s kontrolkama dobíjení a mazání. Kam bych ho přesně měl zapojit, aby to mělo okamžitý účinek? Teď jsem našel tohle: http://www.dobry-obchod.cz/produkt/se08 ... iverzalni/ ... Kontroluje to zvýšení napětí, ale bojím se, aby to nedopadlo jako s tou kontrolkou dobíjení. EDIT: Milan Koukal: On ten sytič na tomhle autě funguje spíš jako že nefunguje, ale startovat to umí i bez plynu, což určitě není dobře, ale naskočí a otáčky si drží někde na 600.EDIT: CROWACK: A jakým způsobem to udělat?
|
4.1.14, 12:59 |
|
|
Milan Koukal
|
Možná nevíš jak se ten sytič zapíná, pomalým sešlápnutím pedálu až na podlahu a potom startuješ bez sešlápnutí. proto ti to asi drží otáčky 600, chtěl bych vidět jak nastartuješ až bude -10
_________________ Škoda 105GL r.v. 1981( nabouráno jedním magorem chystá se náhrada) Škoda 136GL r.v.1989 Oranžák, po částečné rekonstrukci Škoda forman PLUS r.v.1994 135B Škoda Fabia 1.4MPI r.v. 2001 Ford Transit 2.2 TDCI r.v. 2008
|
4.1.14, 13:09 |
|
|
fix
|
Milan Koukal: To samozřejmě dělám, ale jenom někdy se zapne a někdy ne, ještě nebyl čas se na to podívat a ani mě to nikdy netrápilo, jelikož otáčky drží a nechcípá, i když je znát, že je podtočenej. Jenom jsem psal, že nastartuje i bez toho a jelikož je to spotřebák, nemám potřebu se k němu chovat jako k luxustní vyvoněný 120 .
|
4.1.14, 13:24 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
automaticke zapnuti svetel po startu pripojis spinaci kontakty rele na vypinac obrysovek ovladaci kontakt rele pripojis na kostru a druhej na kontrolku baterie jakmile motor nastartuje a auto zacne dobijet sepne se rele ktere zapne obrysovky (vypinac tlumenych ma snad kazdy favorit zapnuty )
|
4.1.14, 13:35 |
|
|
fix
|
To si ale znovu přečti můj první post, jelikož přesně tohle řešení mám v tom "teoretickym rozboru" zakomponované , jenže mi vadí to, že kontrolka zhasne až chvilku po nastartování (což teda může být právě tou občasnou nefunkčností sytiče, o kterym jsem tu psal Milanovi). Musím vypozorovat co to dělá když sytič náhodou naskočí, ale to je stejně nepoužitelný, jelikož sytič při dálkovym startu nenaskočí nikdy kvůli tomu, že se nesešlápne pedál. Ale právě by mě zajímalo jestli by to automatický rozsvicení světel, co jsem odkazoval, fungovalo rychlejš než kontrolka dobíjení. A s tím vypínačem potkávaček máš pravdu, co tak občas koukám po parkovištích, není moc vidět, že by ho někdo vypínal. Špatný bylo, když jsem nedávno na Kladně chytnul hlavní šraňky a potřeboval jsem je vypnout. A pak jsem strávil dobrou minutu s tím než jsem je zase zapnul, jelikož ten vypínač nechtěl zacvaknout . No, odvčera je vyměněnej za funkční variantu spolu s topením z Fe .
|
4.1.14, 14:06 |
|
|
Lamač
|
Až raz zabudneš vyradiť.... v -15 až -20 motor favo bez aktivácie sýtiča nenaštartuješ,ani ked sa poserieš.A na ten podtočený motor doplatíš neskôr,nechaj sa prekvapiť.Oprav si sytič a rozchľastaj to.
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ https://www.rajce.idnes.cz/jozo1009/album/favo-klima http://www.sptech.sk/
|
4.1.14, 14:17 |
|
|
gokralik
|
Radši než vymýšlení nad takovýma kravinama si oprav ten sytič. Nebude to nic složitého. Stačí pořádně promazat ty pružinky u stupňovité vačky, a zkontrolovat, jestli šroub doléhá na vačku ve všech stupních. K dálkovému startu by se spíš hodil motor se vstřikováním.
Kontrolka mazání se rozsvěcuje ihned po zapnutí klíčku. Pokud máš mazací soustavu v pořádku, zhasne hned při startování (motor hned maže). Takže ta je nevyužitelná.
Kontrolka dobíjení by se k tomuto použít dala, ale musel bys k ní napájet paralelně odpor 150 ohm 2 w, pak totiž zhasne ihned po nastartování vozidla (stačí, když se otáčkoměr dostane na 1000 ot/min-1).
Každopádně by to chtělo hromadu laborování. Bez aktivace sytiče budou zvlášť při mrazu otáčky volnoběhu velmi nízké, kontrolka nezhasne a startér bude pořád točit nastartovaný motor.
Jo a mimochodem, celé mi to přijde jako kravina. Vyzkoušej si toto: Sedni do auta, začni startovat a pořád drž klíček. Motor sice chytne, ale bude hodně silně brzděn právě startérem. Určitě nezhasne kontrolka dobíjení ani kdybys to takhle držel 10 s.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
4.1.14, 14:20 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
ja to psal jako kontrolku nastartovani, ze vozidlo opravdu nastartovalo, ne zpusob rizeni starteru !
|
4.1.14, 14:21 |
|
|
gokralik
|
Automatické světla se snad taky řídí dobíjením ne? Dokud alternátor nezačne dobíjet, nesepne se. Fungovalo by to úplně stejně jako s kontrolkou dobíjení.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
4.1.14, 14:23 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|