Autor |
Zpráva |
kdoasi
|
Martin píše: Měří se to normálně multimetrem, nevím co máš doma za vybavení? Šlo to udělat i jinak provizorně - vezmeš trafo např na 12V a budeš přes diodu připojovat žárovku. Na jednu polohu diody by měla žárovka svítit a na druhou ne. To napětí musí být z trafa (střídavý)!
Napětí nesmí být střídavé, jinak bude žárovka svítit vždy
|
26.10.06, 23:43 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
JohnDeere
|
kdoasi píše: Martin píše: Měří se to normálně multimetrem, nevím co máš doma za vybavení? Šlo to udělat i jinak provizorně - vezmeš trafo např na 12V a budeš přes diodu připojovat žárovku. Na jednu polohu diody by měla žárovka svítit a na druhou ne. To napětí musí být z trafa (střídavý)! Napětí nesmí být střídavé, jinak bude žárovka svítit vždy
No neviem... nerozumiem sa veľmi elektike.. ale samotný alternátor vyrába striedavé napätie... usmerňuje ho na jednosmerný prúd až usmerňovač za alternátorom... takže pokiaľ sa bavíme o diódach v alternátore beriem to.. že by sa mal do nich pustiť ten striedavý prúd... neviem.. môj názor.. budem sa s tým hrať asi cez víkend.. ak výjde čas... dám potom vedieť
_________________ Š 125L r.v.89
|
26.10.06, 23:49 |
|
|
Martin
|
Jo jasně, já sem z toho už zblbnutej, díky za opravu . To napětí musí být stejnosměrné, takže stačí autobaterka, žárovka 12V a můžeš zkoušet. Na jeden směr diody žárovka musí svítit a když ji otočíš, musí zhasnout.
Já jsem je totiž zkoušel na střídavém napětí pod zátěží asi 5A a sledoval jsem to na osciloskopu, tak sem automaticky psal střídavý a nepřemejšlel nad tím. Pokud bys měl střídavé napětí, tak by opravdu žárovka svítila vždy.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
27.10.06, 07:34 |
|
|
JohnDeere
|
OK Martin.. dik za opravu
|
27.10.06, 07:46 |
|
|
JohnDeere
|
Tento víkend zbehol ako voda.. k ničomu som sa nedostal.. ale zašiel som doma jeden asi funkčný alternátor ale iba 443.113-516.121 (31/42A) a ja mám ......181 (37/54A) Kým sa na ten pozriem skúsim tam dať ten slabší... čo myslíte?.. bude stačiť dobíjať akumulátor aj zásobovať zvyšok prúdom?
|
29.10.06, 19:56 |
|
|
Martin
|
No pokud to je 42A a nemáš mlhovky, vyhřívaný zadní sklo a přídavný dálkáče, nebo silnou hudbu, tak by to mělo stačit.
|
29.10.06, 20:01 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
29.10.06, 20:03 |
|
|
Martin
|
Neříkám, že to nemůže stačit, ale přece jenom je lepší mít nějakou rezervu. Obvzlášť, když se teď musí svítit celej den a zima na krku.
|
29.10.06, 20:09 |
|
|
JohnDeere
|
Martin píše: No pokud to je 42A a nemáš mlhovky, vyhřívaný zadní sklo a přídavný dálkáče, nebo silnou hudbu, tak by to mělo stačit.
Hmlovky mám.. ale iba zadné (2x) , aj vyhrievané zadné sklo, prídavné diaľkové nie, ani silnú hudbu.. obyčajné 2W-tové šúmítka:).. tak to asi skusím a uvidím.. aspoň kým sa nepozriem na ten čo mám teraz.. príp. uvidím či zhasne tá kontrolka.. budem aspoň vedieť či tá chyba je naozaj v alternátore
|
29.10.06, 20:40 |
|
|
Mike.M
|
JohnDeere píše: Hmlovky mám.. ale iba zadné (2x) , aj vyhrievané zadné sklo, prídavné diaľkové nie, ani silnú hudbu.. obyčajné 2W-tové šúmítka:).. tak to asi skusím a uvidím.. aspoň kým sa nepozriem na ten čo mám teraz.. príp. uvidím či zhasne tá kontrolka.. budem aspoň vedieť či tá chyba je naozaj v alternátore
ono to mit na aute samozdrejme muzes, ale pak spise nedoporucuju pouzivat. jen v nutnosti. treba ty mlhovky. Ono nevadi ze to na auze mas, ale kdyz nejsou zapnute tak to nema zaden odber
_________________ Skoda favorit 91 karburator
|
30.10.06, 14:33 |
|
|
JohnDeere
|
No priatelia, tak ja som prehodil ten alternátor, chyba je v ňom.. dal som síce slabší zo 120-ky (42A) ale zatiaľ vyzerá že to stíha v pohode. Rozobral som ten(55A) premeral som tie diódy a všetky sú OK. Ale našiel som iba 9.. a tú desiatu nie a nie nájsť, nemal som pri sebe schému zapojenia tak ju skúsim nabudúce pohľadať podľa schémy. A ak bude v poriadku aj tá tlmiaca desiata dióda tak neviem. Neviete kde by mohla byť ešte chyba?.. stator aj rotor vyzerá byť OK.
|
4.11.06, 11:15 |
|
|
Martin
|
U 55A altíku je jenom 9 diod. Ještě zkontroluj uhlíky a proměř vinutí rotoru. Jak si měřil ty diody?
|
4.11.06, 12:23 |
|
|
JohnDeere
|
Martin píše: U 55A altíku je jenom 9 diod. Ještě zkontroluj uhlíky a proměř vinutí rotoru. Jak si měřil ty diody?
Dik... hm, neviem prečo to pán Andrt vo svojej knižke z r. 1986 nespomenul (že je tam iba 9 diód). Meral som ich zapojením na 12V so žiarovkou, z jednej strany svietila, z druhej nie. Uhlíky vyzerajú byť v poriadku no a to vinutie rotora mám ako skontrolovať? Myslíš či nie je niekde prerušené? Alternátor sám o sebe je funkčný, dobíja bez problémov, chodil som tak asi rok.. ale tá kontrolka dobíjania stála svietila.. teraz keď som vymeniel altík tak už nesvieti, takže chyba musí byť iba niekde tu.
|
4.11.06, 12:51 |
|
|
Šemik
|
A co sběrací kroužky? v jakémpak jsou stavu?
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
4.11.06, 13:01 |
|
|
Martin
|
Jestli nemáš měřák, tak ten rotor neproměříš. Jestli jsou diody v pořádku, tak jedině ty uhlíky a sběrací kroužky jak říká Šemík. Ty uhlíky musí být hlavně dostatečně dlouhý.
|
4.11.06, 13:09 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|