digitální teploměr - umístění v favoritu
Autor |
Zpráva |
Capricorn
|
Re: digitální teploměr - umístění v favoritu
gokralik: To máš pravdu rozdíl tam je ovšem jen pokud slunce opravdu pere... pokud ne a je zataženo maximálně sem tam slunce jen problikne pak ten rozdíl jestli je na nárazníku nebo v zrcátku ani nepoznáš... ten teplotní rozdíl je tam v tomto případě defacto zanedbatelný. Navíc upřímně řečeno já ho tam mám jen proto abych orientačně věděl jaká teplota je venku a ne na to abych podle něj odhadoval jestli je namrzlá vozovka... na to za těch 10 let ani teploměr nepotřebuju.
_________________ Favo 135 (G)LX '93
|
10.12.11, 12:25 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
gokralik
|
On taky každý teploměr ukazuje jinak.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
10.12.11, 12:32 |
|
|
Capricorn
|
No asi tak nějak... Rozhodně se těmhle chrastítkům za několik pětek nedá zrovna věřit. Jó líbilo by se mi jak jsme to měli v Passatu hezky cinknutí a upozornění na teplotu na palubáku, ale to si můžu ve Fafénovi nechat jen zdát.
_________________ Favo 135 (G)LX '93
|
10.12.11, 12:35 |
|
|
varok
|
Takže když ho mám v předu u té pravé mlhovky, tak to není zase tak špatné řešení? Ještě bych se chtěl zeptat, jde nějak podomácku nakalibrovat teploměr? Vím kde je na tohle přímo firma, ale berou si nehorázný balík. Doma máme tu meteostanici, která má venku bezdrátové čidlo. Ta ukazuje nějakou hodnotu. Teploměr v autě mi ukazuje něco jiného a kolikrát se liší teploty i o více než 2-3°C. Když jezdím do práce, tak na rudné je teploměr a ten ukazuje zase něco jiného. Tak čemu věřit?
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
10.12.11, 13:05 |
|
|
Lamač
|
Pripojť k čidlu(do teplomera) odporový trimer.Paralelne ,alebo do serie,závisí to od toho či čidlo zvyšuje odpor s teplotou hore,alebo s teplotou dole a koľko mimo ukazuje..U palubaku arpi cd1 sa to dá pekne došteľovať trimrom ktorý je vovnútri.
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ https://www.rajce.idnes.cz/jozo1009/album/favo-klima http://www.sptech.sk/
|
10.12.11, 13:36 |
|
|
varok
|
Mě se jedná spíše o to, podle čeho to nastavit. Se samotným nastavením si už nějak poradím.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
10.12.11, 20:21 |
|
|
john simple
|
varok píše: Takže když ho mám v předu u té pravé mlhovky, tak to není zase tak špatné řešení? Ještě bych se chtěl zeptat, jde nějak podomácku nakalibrovat teploměr? Vím kde je na tohle přímo firma, ale berou si nehorázný balík. Doma máme tu meteostanici, která má venku bezdrátové čidlo. Ta ukazuje nějakou hodnotu. Teploměr v autě mi ukazuje něco jiného a kolikrát se liší teploty i o více než 2-3°C. Když jezdím do práce, tak na rudné je teploměr a ten ukazuje zase něco jiného. Tak čemu věřit? ty měříš v autě teplotu kousek nad zemí, zatímco ten teploměr na Rudné ma čidlo kdoví kde, třeba i 2 metry nad zemi a tam už je teplota jina. Bezdrátové čidlo k meteostanici mas kde ? u okna ? pak se nediv, že ukazuje více, z baraku unika teplo, hlavně kolem oken.
|
10.12.11, 20:44 |
|
|
varok
|
Čidlo pro tu meteostanici mám na balkoně, asi 1m od okna. Možná to ještě pořád bere teplo z baráku, ale jiné umístění nevím. S tím teploměrem v autě je to možná pravda, ale mě to ukazuje právě více, než méně. Když je níže, měl by ukazovat právě méně, ne? Je to levný teploměr z OBI, sedne mi krásně do fáčka, ale asi nebude moc přesný. Právě proto bych ho chtěl trošku nastavit.
|
11.12.11, 08:30 |
|
|
big.jedla
|
škodovka píše: K tomu strihani a nastavovani...ten teplomer by mel byt zalozeny na zmenach el odporu v cidle v zavislosti na teplote...tudiz kdyz se nastavi a da se podstatne delsi kablik se odpor zvetsi a teplomer bude ukazovat blbe...teda spis se stupnice posune jakoze bude ukazovat blbe napr o 2 stupne at je teplota jakakoliv... to ze se kablik pretrhne a zpatky nastavi by podle meho vliv mit nemelo pokud je spoj udelany dobre ze v nem neni velky odpor Jinak umistovat to cidlo do zrcatka mi prijde dost krkolomne...u favoritu bych ho zkusil narvat asi nekde do narazniku jak pise gokralik otázka za 1000bodů kolik ohmů má 1m kabelu??? to teplotní čidlo bude mít odpor v řádu kOhm a i kdybys měl fakt velký kus velmi špatného kabelu který by ti udělal úbytek 10ohm. Tak 10ohmů z tisíce je 1%. A 1% ze 20stupnu je... 0,2stupne. To by mě teda fakt netrápilo. Nehledě na to že ten kabel bude mít na 2metrech odpor velice blízký nule.
_________________ Škoda Felicia 1.3Mpi/50kW/Cimbu chip, 7/96 http:\\jedla.kx.cz
|
11.12.11, 22:31 |
|
|
novomi
|
Já jsme kabel nastavoval o 1 m a žádná změna nebyla. Čidlo mám zezadu výztuhy nárazníku.
_________________ Škoda 120 L r.v. 1988 - 167 000 KM Opel Vectra Sedan 1.6 16V r.v. 1996 - 268 000 KM BMW E46 320D 110 kw touring r.v. 2002 - 266 000 KM
|
12.12.11, 13:19 |
|
|
big.jedla
|
nedovedu si představit kolik desítek metrů toho kabelu bys tam musel dát aby nějaká změna byla... měďený vodič o průřezu 1mm2 a délce 1m má mít odpor 0,01786ohm... s klesajícím průřezem sice odpor stoupá ale i tak... bys to musel nastavit prádelní šňurou aby se to nějak projevilo
_________________ Škoda Felicia 1.3Mpi/50kW/Cimbu chip, 7/96 http:\\jedla.kx.cz
|
12.12.11, 19:59 |
|
|
varok
|
Ono taky asi bude záležet na tom, jak citlivý ten teploměr je, ne? Jestli bere údaje z čidla po desítkách ohmů, jednotkách nebo desetinách ohmů. To se mi už ale zdá nepravděpodobné.
|
12.12.11, 20:06 |
|
|
Lister88
|
Re:
gokralik píše: Já měl čidlo přilepené zespod na předním nárazníku v místě, kde je přišroubovaný ke kastli. Nezapomínejte, že by to čidlo mělo být co nejníž, aby se měřená teplota co nejvíc blížila té na vozovce. Zrcátko je podle mě nesmysl. Zasvítí na něj slunce a začne to ukazovat nesmysly. jak dlouhé asi jsi měl k němu vedení? ... mi se zdá, že objednaný pro mě má "jenom" 80cm... --- kdyztak neni problem objednat novy ... ten stal nejak 30
|
13.12.11, 15:25 |
|
|
gokralik
|
Netuším. Už jsem to dávno vyhodil. Kablík tam byl dlouhý dost, pamatuju si, že ještě byl smotaný pod středovým panelem.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
13.12.11, 15:29 |
|
|
Lamač
|
pozor,to čidlo teploty nemusí byť len odporové,ale aj napäťové-(termoelektrické)
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ https://www.rajce.idnes.cz/jozo1009/album/favo-klima http://www.sptech.sk/
|
13.12.11, 16:01 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|