Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 04:30

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
 Jak správně nabíjet akumulátor 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Jak správně nabíjet akumulátor
Kluci já nevím. Jsem spíš elektrikářský embryo který zná jen základy. Ale skoro 10 let jsem jezdil s Magnetonem aniž bych měl problém. Měl jsem dva akumulátory ten první u mě vydržel 5 let a ten druhý dalších 5 s tím že už byl předtím 2 roky v provozu. Dobíjení nejde v zátěži na volnoběh pod 13,95 V a maximální ve zvýšených se zátěží je 14,25 V. Což i přes mé chabé znalosti o konstrukci aku. jeho údržbě a nabíjení myslím stačí. Problém je že teď jsem pořídil aku. s technologií desek Ca-Ca který potřebuje napětí 14,4 - 14,7 V což Magneton nedává. Tudíž jedinou alternativou pro mě je buď dioda a nebo jiný altík Bosch nebo Valeo. Ale vzhledem k tomu že už do auta moc sypat nechci půjdu asi cestou diody.

17.1.12, 18:28
Pspvek Reklama

@Šemik
Pokud napětí na aku trvale neleze pod 13,8V a krátkodobě pod 13,6V, není to s dobíjením tak horké.

17.1.12, 19:02

Ano, jsem si těchto hodnot vědom. I s 13.5V jezdí auta.
Ale pod 14V mám záchvaty, prostě to nesnesu :)

17.1.12, 19:17

Existuje jednoduchý způsob, jak donutit škodovácký altík aby na baterce udržoval stále 14,2V i při různém zatížení (tedy kromě volnoběhu při zapnutí více spotřebičů, kdy nemá nominální výkon a i to jde řešit malou řemenicí). Stačí k tomu spínací relé, rezistor a kus vodiče. Regulátor se přepojí tak aby fungoval jako pro šestidiodový alternátor.

17.1.12, 19:44

Šemik píše:
Ano, jsem si těchto hodnot vědom. I s 13.5V jezdí auta.
Ale pod 14V mám záchvaty, prostě to nesnesu :)

Nojo, Šemo, ale proč bych řešil nějaké desetiny voltu, když od roku 2003 mám v autě teprve druhou baterii a ta první, se kterou jsem auto koupil, odešla jenom kvůli tomu, že auto stálo rok u lakýrníka ve stodole (2008-2009). Čas od času (na jaře a před zimou) zkontroluji stav elektrolytu, doliji destilku a baterku napíchnu přes noc na nabíječku. To mi připadá důležitější, než honit desetiny voltů na altíku :) Beztak většina baterek odchází v důsledku zanedbané údržby (suché články), přebíjení, nebo dlouhé stání bez dobíjení, nejlépe ještě s klidovým odběrem rádia, alarmu atd... :roll:

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

19.1.12, 11:59
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3