ŠKODA 120L - štartovanie (nezapne štartér/spúšťač motora)???
Autor |
Zpráva |
Noro-One-King
|
ŠKODA 120L - štartovanie (nezapne štartér/spúšťač motora)???
Dobrý deň prajem!!!
Mám Škodu 120L (1988) a mám taký problém, ktorý sa mi stal včera večer a neviem si nijak pomôcť, preto vás týmto prosím o radu.
Ide o to, že...chcel som naštartovať ako vždy ale štartér vôbec netočil motor, ani žiadne ťuknutie alebo niečo podobné, žiadny zvuk. Jednoducho som dal klúč to spínacej skrinky, prvá poloha - všetko OK, svietili kontrolky ako obyčajne, druhá poloha, keď som čakal štartovanie, tak nič!!! vôbec nič sa nedialo ako keby to bolo stále na prechádzajúcej polohe.
Viem že baterka je na 100% dobrá, lebo má cca týždeň, vždy dobre točila motorom, túto možnosť určite vylučujem. Neviem čo s tým môže byť?
Ešte podotknem (možno to má niečo s tým), že som mal stále problém s tým že mi často blbla elektrika, presnejšie - trebalo meniť žiarovky v predných svetlách, sem tam aj poistky...
Prosím pomôžte...
Ďakujem!
|
2.10.10, 15:10 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
slavik74
|
Skontroluj, vyčisti kontakty (svorky) na baterke a na štarter. Pri štartovaní sú kontrolky ako na tom? Svietia stale rovnako, alebo pohasnu? Može byť zlá cievka, pripadne može byť chyba v samotnej spínačke....
_________________ Škoda Favorit, 136L r.v. 1990
|
2.10.10, 16:10 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
dej klííček do polohy start a klepej na starter kladívkem když se probudí k činnosti vyměn uhlíky miloš
|
2.10.10, 16:42 |
|
|
Noro-One-King
|
takže, najpr ďakujem...
1. no je to takto, tie kontrolky svietia stále rovnako, či už v prvej polohe alebo v druhej, stále svietia - nepadnú (pripadá mi to ako keby druhá poloha kľúča, keď má štartovať ani neexistovala, vôbec nič sa nedeje oproti druhej, žiadny zvuk, cvaknutie, vôbec nič), druhá poloha sa správa totožne s prvou...
2. potom...tie kontakty na baterke sú určite OK, je tam druhá baterka, čistil a robil som to presne pred týždňom
3. zajtra sa idem pozrieť na ten štartér... (ešte ma napadlo čosi s ním...nedávno sa mi stalo (pred tým aj pár krát v minulosti), že som šiel naštartovať, no na prvý krát mi klasicky nechytilo, a potom ako sa vrátil kľúč späť do prvej polohy, som počul vzadu niekde taký čudný zvuk ako keby sa tam niečo točilo naprázdno, ako keby štartér, neviem tento jav dobre opísať...)
4. maš na mysli indukčnú cievku?
5. no a ma napadlo ešte či to nemôže byť niečo s elektromagnetickým relé alebo regulátor sa to volá...
6. rád by som vylúčil nejakú z tých možností, no neviem ako vyskúšať funkčnosť tých súčiastok.
Ďakujem vám za odpovede...
|
2.10.10, 22:06 |
|
|
novomi
|
Z mé zkušenosti, když mi to taky takle nešlo.
1) měl jsem vypadlej konektor na startéru, ten spodní, myslim žlutý
2) jak je na startéru udělán takový přechod z plíšku na tu cívku nebo co to je, tak se těsnění rozsypalo a šlo to na kostru !
_________________ Škoda 120 L r.v. 1988 - 167 000 KM Opel Vectra Sedan 1.6 16V r.v. 1996 - 268 000 KM BMW E46 320D 110 kw touring r.v. 2002 - 266 000 KM
|
3.10.10, 08:03 |
|
|
Šemik
|
Zkus vzadu ze spínačky vytáhnout kabel ovládající startér (je to svorka 50, kabel je žlutý, 1.5mmq) a dát ho na plus, jestli se startér rozběhne, problém je spínací skříňka.
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
3.10.10, 09:12 |
|
|
darklord
|
v prvom rade skontrolovat ci len nevypadol konektor na starteri ako pise novomi, to sa obcas holt stane
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
3.10.10, 09:59 |
|
|
Šemik
|
Ale to se musi lezt pod auto nebo odklapet zadni sedacky, to mi prijde lepsi jen vyskubnout drat ze spinacky a pod auto kdyztak az potom
|
3.10.10, 10:11 |
|
|
darklord
|
Drot zo spinacky rychlejsi ako otvorit dekel za sedackou? no ja ti teda neviem, ale dostat sa k drotom v spinacke znamena pre mna lahnut si dole hlavou na chrbat na sedacku
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
3.10.10, 10:15 |
|
|
Šemik
|
U me vyhazet milion veci zpoza zadnich sedacek, najit kleste na otoceni zobacku vika podlahy... To nerad delam, dost me to stve
|
3.10.10, 10:20 |
|
|
Noro-One-King
|
ďakujem všetkým za odpovede!!!
už som sa pustil do práce...
mám to teraz všetko otvorené (veko nad štartérom v batožinovom priestore za sedadlami a dal som dole všetky plasty čo sú okolo volantu a spínacej skrinky kvôli lepšiemu prístupu).
len jeden problém sa mi stal, že sa mi nejak rozsypala tá spínacia skrinka, chcel som to pekne odkrútiť ale sa mi zlomil šrobik a tak to muselo ísť násilne
skúšal som skúšačkou či ide prúd do štartéru cez kábel priamo od baterky, a ide...rád by som to vyskúšal priamo cez baterku, ten štartér, ale neviem ako...
idem skúsiť vaše rady
ĎAKUJEM !!!
|
3.10.10, 10:25 |
|
|
slavik74
|
Škrtni kuskom drotu kontakt cievky (vedie k nemu tenky vodič) s tým hrubym čo vedie od baterky. HLAVNE DAJ POZOR ABY SI TAM NEMAL ZARADENU RYCHLOST!
|
3.10.10, 15:10 |
|
|
ferrari
|
tak ešte vyskúšaj skúšačkou, či pri zapnutí spínačky do polohy 2 ide do štartéra šťava (mal by to byť žltý káblik pripojený na el-mag spínač štartéra - každopádne, ten konektor odspodu). Alebo ako píše Slavik, skús kúštik dôtika upevniť a baterky a potom ho prilož na konektor elmag cievky štartéra (ale pozor, je to ten zospodu, takže to nebude až také jednoduché, jednoduchšie bude vyskúšať, či tam ide + pri spínačke na 2. polohe)...len pzor, aby si čosik nezoskratoval a autí nezhorelo...
_________________ Kilecko Zmenilo majiteľa... Embucha = moja 125ka znova žije Hybridka = R.I.P. Megane 1,9D AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97
|
3.10.10, 15:30 |
|
|
Noro-One-King
|
Zdravím vás...
Spravil som to, potom všetko čo som robil od 10:00 až skoro do teraz som nakoniec skúsil vymeniť samotný štartér, nejako som len tak tak dal dokopy spínaciu skrinku : D (dať dokopy a dať dokopy v mojom prípade neznamená to isté)...
trocha som sa s tým pohral a začul som nádherný zvuk štartovania škodovky
štartujem tak že otočím do prvej polohy a spojím 2 káble, potom odpojím a ide sa...(dočasne to stačí, ale bude nutná nová spínacia skrinka)...
doteraz naozaj netuším prečo ten štartér odišiel, keď budem mať viac času, možno sa na to pozriem, rozoberiem to a dám vám vedieť v čom bol problém
máte nejaké tipy?
nič iné ma nenapadá ako uhlíky...
ĎAKUJEM VŠETKÝM ZA PRÍSPEVKY!!!
|
3.10.10, 15:35 |
|
|
slavik74
|
Tak hlavne že si si poradil.
|