problém s elektrikou FELICIA 1.3 MPI 98 zhasína motor
Autor |
Zpráva |
xsc2006
|
problém s elektrikou FELICIA 1.3 MPI 98 zhasína motor
Mám záhadný problém FELICIA 1.3/MPI 98 Občas se za jízdy rozsvítí dobíjení po chvili pohasnou svetla a kontrolky a nakonec se zastaví motor. Při odstavení vozidla asi 10h jde již vše normálně!
Po zhasnutí motoru má akumulátor 7V Krátce poté po nastartování přes kabely vše funguje normálně , za chodu odpojen akumulátor , vše funguje. Baterie zapojena , alternátor dává asi 14V , při vyplém motoru má baterie 12,4V před dvěma minutama měla těch 7V !! ???? Auto startuje bez problému ikdyž jsou zaplé všechny spotřebiče před startem (světla,rádio,vyhřívaní okna,ventilátor)
Alternátor je vyměněn dobíjení a kabeláž zkontrolována v servisu. Je špatná baterie ( bude mít 3 roky) ? Může baterie zkratovat (snížit napětí) alternátor ,který pak neutáhne vchodu motor ? Nebo něco jiného může snížit napětí za jízdy?
|
19.8.11, 07:09 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
onakvee
|
Re: problém s elektrikou FELICIA 1.3 MPI 98 zhasína motor
Alternátor si vymenil po tom čo to začalo robiť, alebo to robí aj s týmto po výmene? Batéria je nadmerne zohriata pri tých 7V? Alternátor nie je nadmerne zohriaty? Ak ti alternátor zastaví motor, malo by to byť poznať Po prípade pojazdiť s odpojenou batériou... Osobne by som to typoval na jednu s týchto dvoch vecí: zlý altík, alebo batéria.
_________________ Škoda Superb III 2.0 TDI SCR sportline Seat Leon III Xperience 2.0 TDI CR 2015 Seat Leon II 1.6 MPI 2008 Seat Altea 1.9 TDI 2007 do času VW Touran 1.9 TDI 2006 do času VW Polo 1.2 12V 2006 do času Fabia 1.9 SDI 2001 do času
|
19.8.11, 08:04 |
|
|
xsc2006
|
Alternátor nedobíjel ,byl špatný , v servisu vyměněno za repas a od té doby to stále blbne. Bohužel stím autem jezdí jen žena , takže odpojování baterie za chodu moc nejde , a hned aktuální teplotu taky nevím. Prostě najednou za jízdy poklesne napětí a po pár km zhasne i motor a nejde nastartovat , takže něco zežere i proud z alternátoru. Jestli ta baterka? Jenže než se k autu dostanu tak už zase jede , včera jsem se náhodou ktomu dostal hned za hodinu , tak jsem to aspon změřil.
|
19.8.11, 09:00 |
|
|
fatal
rejpal
|
Odpojovat baterii za chodu není nejlepší nápad. Nesedí mi hlavně ten náhlý pokles, při náhlém poklesu o 5V by někde něco hodně silně hořelo, výkon potřebný k takovému snížení napětí, navíc při běžícím motoru by byl přes 500W!
Teoreticky by mohlo jít o kombinaci dvou závad, slabá baterka a špatný alternátor.
Nejprve bych šel po alternátoru, pokud se rozsvítí za jízdy kontrolka dobíjení, je tam něco špatně. Až pak bych řešil baterku.
|
19.8.11, 09:25 |
|
|
xsc2006
|
Já bych to taky viděl na alternátor , funguje , ale někdy jakoby asi začne zkratovat , jestli regulátor ? škoda že jsem nezměři při té poruše odpojenou baterku , těch 7V tam bylo když byla připojená. Když jsem to nastartoval přes kabely , tak pak už bylo i po vypnutí motoru normální. Pak jsem měřil i jestli neteče nějaký proud přes baterku ( spínačka vypnuta) a nic.
Takový odběr je celkem dost , tet mě napadl třeba zapalovač? Ale žádné pojistky se nepřepalují a baterka se taky nevybíjí , jen tam byl ten pokles na 7V.
|
19.8.11, 09:45 |
|
|
fatal
rejpal
|
Jestli altík přestal nabíjet a delší dobu motor i ostatní spotřebiče braly proud z baterky, která už taky není nejnovější, tak klidně mohlo dojít k poklesu na těch 7V, mám dojem že 6V je hranice u které se řídící jednotka motoru vypíná. Zapalovač pro jistotu zkontrolovat, ale spíše vyřešit hlavně ten alternátor.
|
19.8.11, 10:02 |
|
|
onakvee
|
Je možné, že pri určitých podmienkach (otrasy, teplota, slabšia batéria a pod.) zahapruje niektorá z diód a potom môže ísť do skratu...Už som sa s tým stretol. Na reglér mi to neštimuje, buď by to nedobíjalo vôbec alebo naopak veľa resp. môže prestať fungovať aj ten....a zrazu nedobíja. Daj vedieť ako si dopadol
_________________ Škoda Superb III 2.0 TDI SCR sportline Seat Leon III Xperience 2.0 TDI CR 2015 Seat Leon II 1.6 MPI 2008 Seat Altea 1.9 TDI 2007 do času VW Touran 1.9 TDI 2006 do času VW Polo 1.2 12V 2006 do času Fabia 1.9 SDI 2001 do času
|
19.8.11, 10:08 |
|
|
xsc2006
|
půjčím a vyzkouším druhou baterku , dam vědět
|
19.8.11, 10:15 |
|
|
fatal
rejpal
|
Raději půjč a vyzkoušej druhý altík, protože jestli tam máš někde zkrat a dáš tam lepší baterku, tak si zaděláš na větší problém. Doporučuju dovybavit auto hasičákem a ženu instruktáží jak hasit...
|
19.8.11, 10:18 |
|
|
xsc2006
|
Pujčuju si starší baterku , altík je vyměněný a odzkoušený ale baterka je pořád ta původní , tak snad ten altík je dobrý. Je naprd že to dělá náhodne 2x za týden pak týden nic.
Potřebuju dojezdit do konce roku pak to prodávám.
|
19.8.11, 12:21 |
|
|
xsc2006
|
Takže baterkou to nebylo. Závada se znovu projevila. Asi regulátor , takže ho jdu vyměnit a uvidíme.
|
23.8.11, 06:19 |
|
|
oOJaNcOo
|
podobny problem mam aj ja. mam v aute zosik subwofer a tyzden som jazdil bez problemov. vcera mi zrazu zacalo vypinat radio, potom prestali fungovat smerovky a postupne hasili svetla. akoby nestihalo dobijat a potom vyplo alternator. odstavil som auto a neslo nastartovat ked ma kamarat podrilil tak auto chytilo a po cca 5min jazdy som vypol motor a nastartovalo na prvu supu. dnes sa mi to stalo zase.je mozne ze vypne dobijanie ked nedtiha dobijat? Baterku mam novu a nebol s nou problem
|
26.8.11, 19:41 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
já ty problémy řeším věčně, baterka je třeba vyštavená z nějakého zdroje co ji vybije, zmůže se ke startu ale sežere altík, rpotože nemá altík tři fáze v pořádku, pak nějaká relátka že nejdou blinkry a dojde ke kolapsu vysvětlit se mi to moc nechce ale takový problém vyvolá žárovka v kufru nebo u feldy navlhlý zámkový spínač pátých dveří, stejný problém udělá i zežranýá kastle u PD rohu čelního skla voda přeteče a nateče do pojistkovky provrtat zespodu díry je dobré řešení je to velký obor bohužel asi za dvě minuty vysvětlit nejde
|
26.8.11, 20:14 |
|
|
oOJaNcOo
|
takze to moze robit aj zosilnovac ? ze nestiha alternator? doteraz som problem nemal. +12V mam z baterky kablom 7mm. alebo nemoze to byt kolisavym napetim pri vyssiom vykonom? neporiesim to napr kapacitorom?
|
27.8.11, 08:01 |
|
|
oOJaNcOo
|
este sa chem opytat ci mozem dat aj 70A alternator do auta kde bol 55A favorit 91rv
|
28.8.11, 23:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|