Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 28.11.24, 00:31

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
 felda bmm zapalovani 
Autor Zpráva
karosář

Příspěvek felda bmm zapalovani
Asi vymejslim blbosti, ale ciste teoreticky by me zajimalo, jestli by slo dat do bmm misto zapalovaciho modulu normalni indukcku :mrgreen:
Muj (asi trhly) napad prameni z toho ze kdyz jsem vcera delal na jedne bmm, sem si vsiml ze na zapalovacim modulu ma vyrazene klasicky 1 a 15 v te svorkovnici co do ni jde mam takovy pocit ze 1 byl hnedej a 15 cernej...no to je jedno
pak tam je jeste nazelenalej treti drat a to je co? ja mam pocit ze to je drat ktery predava pokyn ridici jednotky k zapnuti modulu, pletu se?
A tak me napadlo jestli by teoreticky neslo napojit normalni indukcku na tu 1 a 15 pres relatko ktere by spinal prave ten drat od RJ
ted je jenom otazka jestli by relatko stihalo tak rychle vypinat zapinat a jestli to neni uplna blbost :mrgreen:
Neplanuju to zkouset, jen by me zajimalo jestli je uvaha spravna :mrgreen:

škoda 110R 1977 152tk
škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk
OctaviaII 1,9tdi 462tk

12.9.11, 14:15
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: felda bmm zapalovani
Na tohle nejsem odborník, ale jak já to chápu tak v podstatě spínací stupeň na modulu BMM je defacto něco jako elektronický spínač (ETZ) u bezkontaktu Favorita. Byť teda ETZ plní asi víc funkcí jelikož do něj jde v podstatě surový signál z cívky rozdělovače a musí se tvarovat (jestli to říkám dobře) apod. Z ŘJ u BMM jde signál už sice připravený pro koncový stupeň, ale pořád tam zůstává jedna zásadní věc a to je omezení primárního proudu a napětí viz... "Výkonový koncový stupeň zapíná a vypíná primární proud procházející trafem. Zastává úlohu dříve používaného kontaktního přerušovače. Jeho úlohou je rovněž omezení primárního napětí a proudu, tak aby nedošlo k velkému nárůstu sekundárního napětí a z toho vyplývajícího poškození některé z částí vysokonapěťové strany. " http://stekly.wz.cz/bmm.html Jak říkám moc do toho nevidím, ale podle mě by to bylo takhle až moc jednoduchý.

Co vím (teda znám to z doslechu) že modul BMM bez koncového stupně jde jako obyč. cívku pro bezkontakt Fav. použít docela bez problému.

12.9.11, 15:04

ešte som sa k tomu nedostal, ale mám v pláne vyskúšať výkonovú časť VN modulu BMM a klasickú indučku, nevidím problém aby to nefungovalo aj naopak, čiže ETZ (karbecové) a VN časť VN modulu BMM...

v dielenskej príručke sú hodnoty primáru a sekundáru pre VN časť BMM modulu a karbecovú indučku rovnaké, podľa mňa je tá cievka totožná akurát odlišnej konštrukcie....

keby som mal osciloskop tak porovnám tvar signálu pre BMM a pre karbec na výstupe ETZ rsp. výkonovej časti VN modulu BMM.

12.9.11, 19:40

ešte aby som ťa uviedol do obrazu keď tam pletieš tretí drát...

VN BMM modul sa skladá s dvoch častí, 1 - výkonová časť ( tá ma 3 piny na konektor kde dva krajné sú napájanie a stredný sigál od RJ) a dva výstupy na VN časť modulu čo sú tie svorky 1 a 15.
2 - je VN časť čo je vlastne indučka ( mala by byť )...

12.9.11, 19:46
karosář

aha, dik za vysvetleni, ja se s elektrikou moc nekamaradim jenom me to tak napadlo...

škoda 110R 1977 152tk
škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk
OctaviaII 1,9tdi 462tk

12.9.11, 21:35

Tak když nebudeme uvažovat výkonový koncový stupeň u modulu (který je v případě potřeby demontovatelný) tak jediný rozdíl je ten, že bezkontakt má cívku s otevřeným magnetickým obvodem a BMM s uzavřeným což znamená že při defacto stejných parametrech má menší materiálovou náročnost. Jeden můj známý si koupil polskou náhradu zapalovací cívky určenou pro karb. Favorit a má uzavřený magnetický obvod tudíž vypadá podobně jako VN část modulu u BMM.... jezdí na ní už cca 5 let. Někde bych měl ještě mít PDF technické specifikace co mi posílal když jsem se ho na to ptal. Jinak taky jsem se to chystal vyzkoušet nahodit VN část modulu na ETZ u Fav, ale pokaždé jsem na to zapomněl a teď ani žádný modul nemám. Ale taky nevidím nejmenší důvod proč by to nemělo šlapat, protože specifikace mají prakticky stejné.

12.9.11, 21:48

skúšal som to prehadzovať u fáčka bmm a karbec čo išli na odpis a fungovalo to normálne-aj za jazdy...aspoň sa mi tak zdalo...a nič nezhorelo

http://www.sptech.sk/

13.9.11, 20:26
Profil Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 7 ]