Spinanie osvetlenie noh od otvarania dveri
Autor |
Zpráva |
di3go
|
Spinanie osvetlenie noh od otvarania dveri
Chcel by som sa spytat ako je riesene cidlo na otvarania dveri ,ci tade ide zem alebo faza, chcem si rozsirit svietenie na nohy ,ktore mam momentalne napojene na kostru radia a fazu taha z antenoveho vystupu ( teda podlaha je osvetlena iba ked ide radio ) .. zapojenie mam uz asi polroka, zatial vsetko ide ako ma,ale kedze je dost casu, semester skoncil a brigady zatial niet chcel by som to prerobit na zvlast vypinac , ktorym to budem most spinat ( napada ma zobrat kontakt z 15 ,aby to mohlo ist len pri nastartovanom motore aa v noci a aby to samo vyplo ked sa vypne motor) a potom aby sa to spinalo ked sa otvoria dvere aby osvetlovalo priestor pod palubovkou foto ako vyzera osvetlenie a umiestenie : viem ze to nie je ziarovka ale LED "neon" , ale je spraveny na pracu pod 12v ....
_________________ Skoda Favorit 135 ,white, code name FAFO-ex 5 rokov v sluzbe Felicia Combi 98
|
19.7.11, 00:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
breta1
|
Re: Spinanie osvetlenie noh od otvarania dveri
Moc tvým požadavkům nerozumím, musíš je upřesnit. 1. v autě není fáze, ale ty asi myslíš plus 12V 2. osvětlení se má rozsvítit kdy? - vždycky, když otevřu dveře, ať je noc či den - v noci (když svítí obrysovky) a současně je zapnuto zapalování (15) Platí oba tyto požadavky?
Dveřní spínač má 3 dráty- jeden je kostra, zbylé dva se při otevření dveří spojí s touto kostrou. Aby se to dalo realizovat -umíš zapojit tranzistor, diodu a nějaký odpor?
|
19.7.11, 07:18 |
|
|
gokralik
|
Pokud je to Fa, tak u dveřního spínače je jen jeden drát a to kostra. Mimochodem přijde mi jako nesmysl, aby to svítilo jen při zapnutém zapalování... takové osvětlení je při nastupování a vystupování k ničemu.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
19.7.11, 08:06 |
|
|
di3go
|
ano presne tak som myslel tu fazu ze plus 12v ... a presne si to vystihol , ze budu svietit ako stropne svietidlo , ked sa otvoria dvere svietia bez podmienky motora a a ked si ich sam zapnem, ale s podmienkou ze budu zapojene na zapalovanie ..kebyze dam osvetlenie na obrysovky by som vela nevyriesil,kedze na slovensku je predpisane cez den svietit,cize by to stacilo mat zapojene na tu 15.... zo zapojenim by som potrapil ludi v tom studovanych , elektriku som presnejsie nestudoval,ale chapem jej principomm a co na co sluzi ... Ohmove a Kirhochove zakony som preberal v zimnom semestri
_________________ Skoda Favorit 135 ,white, code name FAFO-ex 5 rokov v sluzbe Felicia Combi 98
|
19.7.11, 11:58 |
|
|
di3go
|
gokralik ... ono ide o to aby sa to spustalo : 1. otvorenie dveri ... ako maju moderne auta komfortky ci ako sa tomu nadava, osvietit priestor pre nohy pod palubnou doskou 2. v noci .. pri nastartovanom motore a spinaci v polohe zapnute aby to ako tjuningovy doplnok osvetlovalo priestor noh , po vypnuti motora by to automaticky vyplo ( aby to nezralo baterku)
terajsie zapojenie na konektoroch radia...teda - je na - ktore ide do autoradia a plus berie z modreho kabla co vedie do zosilovaca anteny ( tipujem podla oznacenia antene co bolo na kabli) , co sposobuje to ze pokial mam decetne hlasnejsie hudbu tak mi ztlmuje osvetlenie .
|
19.7.11, 12:02 |
|
|
breta1
|
Jde to vyrobit, ale bohužel jsi neodpověděl.
|
19.7.11, 12:50 |
|
|
di3go
|
konkretne na co si cakal odpoved ? lebo mam pocit ze som odpovedal na vsetko co sa dalo...a ak nie tak asi som este mimo z liekov po nachladnuti z klimy cestou z dovolenky :/
|
19.7.11, 13:15 |
|
|
breta1
|
ptal jsem se: Aby se to dalo realizovat -umíš zapojit tranzistor, diodu a nějaký odpor?
|
19.7.11, 13:33 |
|
|
Nepér
|
Když to zapojíš mezi zem, spínanou dveřními spínači, a jištěných trvalých +12V, bude to fungovat jako světlo u stropu. Jen to nepůjde vypnout.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
19.7.11, 13:52 |
|
|
breta1
|
Vymyslel jsem toto, jestli to zvládneš, bude to fungovat http://obrazku.cz/obr737132_osv.png
|
19.7.11, 14:23 |
|
|
di3go
|
breta1 píše: ptal jsem se: Aby se to dalo realizovat -umíš zapojit tranzistor, diodu a nějaký odpor? na to som ti odpovedal: zo zapojenim by som potrapil ludi v tom studovanych .... btw k scheme... 15 - napajanie zapalovania , tam zapojim suciastku (presne si uz nepamatam oznacenie danej suciastky , holt preberali sme len vypocty) a ten smeruje do "A"( co netusim co je) , ptm je tam odpor, ptm dalsie pre mna nezname zariadenie , smeruje do "B" ( co tiez netusim co je) a kostra - tipujem ze to je na svietenie pocas noci ale chyba mi tam vypinac co by som radil asi pred uzol iduci od 30 30- pokial pamatam tak na nej je vnutorne osvetlenie,vystrazne a v mojom pripade aj imo .. a je zapojene tak aby sa zoplo len pri otvoreni dveri a kostra kostra nechapem vobec ale ak uvazujem tak A a B su + vyvody na kable k tym neonom...alebo sa mylim ?
|
19.7.11, 15:20 |
|
|
breta1
|
Vidím, že ti s tím asi musí pomoci kamarád, ale pokusím se o stručný výklad. 15 je opravdu od zapalování, 30 je trvale napájení (varovné blinkry, vnitřní osvětlení....) Mezi body A,B je zapojeno to tvoje světlo, bod B je ukostřen (kostra auta, též mínus baterky, též zem). Funkce: 1. otevření dveří - dveřní spínač přes odpor 10k otevře tranzistor BC640, který tak "spojí" body 30-A a osvětlení se rozsvítí. Při zavření dveří světlo zhasne. 2. zapnutí zapalování - přes diodu 1N4007 se "spojí" body 15-A a osvětlení se rozsvítí. Při vypnutí zapalování světlo zhasne.
|
19.7.11, 15:54 |
|
|
James1991
|
Nenašel sem vhodnější téma. Mám stmívač strop.osvětlení z Felicie a chtěl bych ho nainstalovat na osvětlení do Favorita, nevíte jak na to? Na stmívači jsou 3 očíslované konektory do světla z Fel (stejné i u Fa) a na druhé straně jsou 4 očíslované konektory, jenže u Favorita tam jsou 3 kabely, neví někdo jak to zapojit? Díky
|
7.2.12, 18:50 |
|
|
varok
|
Nejlepší by bylo dát sem fotku, nebo alespoň napsat, jak je to očíslované.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
8.2.12, 13:24 |
|
|
jansjans
|
--> James1991 Někde jsem četl, že ten 4. vodič je na +12 V přes klíček, aby se při zapnutí zapalování vyplo stropní osvětlení. EDIT: http://feliciaklub.cz/forum/viewtopic.p ... 38#p486738Jestli tomu dobře rozumím, potom 1 (hnědá) = kostra, 2 (černá) = +12 V trvalé, 3 (hnědobílá) = dveřní spínač, 4 (černá) = +12 V od klíčku.
_________________ Volvo 940 B230FB aut. '91 dříve: Škoda Favorit 136L '90, LPG
|
8.2.12, 13:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|