Autor |
Zpráva |
varok
|
Světla z LED diod
Dobrý den chlapi, není tady na foru prosím někdo, kdo se zabývá tímto tématem. Tedy myslím jako že vyrábí světla z LED diod? Já už nějakou dobu vyrábím takové různé světýlka, ale potřeboval bych poradit od zkušenějších.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
19.1.13, 09:38 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Josef.Radocha
Dezertér 2
Příspěvky: 8497 Bydliště: Kvasiny - jak už bylo řečeno domov těch nej Škodovek
|
Re: Světla z LED diod
21lucas
_________________ V životě je nejhorší srážka s BLBCEM!!
RAPID 130 POWER FOREVER!!!
Vehiklů mám docela dost a ještě víc jsem jich vlastnil.
Karoserie COUPE je mým osudem!
|
19.1.13, 11:55 |
|
|
varok
|
Zkusím se zeptat tady, kdyžtak mu potom napíšu SZ. Když potřebuji udělat světýlko, složené z většího množství LED diod, jak to napájet? Budou to klasické vysocesvítivé LED diody, né ty speciální 1-5W typy. Když si dělám třeba s jednou nebo pár kusy, tak dám pouze předřadný odpor určité velikosti. Většinou to funguje jak má. Ale když potřebuji třeba 20ks LED, jak to tedy zapojit, aby to bylo spolehlivé? Dejme tomu do auta, kde je naprázdno asi 12,5V a při běhu motoru do 14,2V. Měl jsem diody LED zapojené sériovoparalelně, na každou řadu sériově zapojených diod jeden odpor. Některé LEDky ale po nějaké době začaly blikat a pak zhasly na dobro. Je tedy dobré to takhle zapojit, tedy seriovoparalelně, nebo mám ke každé LED dát raději jeden vlastní odpor? To je zase z důvodu místa neekonomické, když potřebuji co nejmenší rozměry. Děkuji
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
19.1.13, 12:25 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
uděláš "moduly" zpravidla 3 diody + příslušnej odpor a tyhle moduly zapojíš paralelně na + a kostru
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
19.1.13, 12:34 |
|
|
varok
|
Takhle jsem to měl, ale nějak se některé diody odporoučely. Nebo že by to byly nekvalitní LED diody?
Se omlouvám, asi jsem to měl spíše vložit to oddělení Světla.
|
19.1.13, 12:36 |
|
|
Jarda S.
|
já to takhle udělal včera a zatim to funguje
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
19.1.13, 12:40 |
|
|
varok
|
Tak včera, to nic není. Mě některé LED diody odešly asi po měsíci, některé drží do dnes. Už je tam mám asi rok, možná trošku méně.
|
19.1.13, 12:57 |
|
|
fatal
rejpal
|
Jak už bylo psáno, hodí se více diod (podle pracovního napětí) za sebe a k nim příslušný předřadný odpor, případně proudový stabilizátor. V případě sladěné série LEDek se dá pár takových sériových zapojení hodit paralelně a tím zmenšit počet předřadných odporů či proudových stabilizátorů. Pokud ti nějaká LEDka odešla, viděl bych to na příliš vysoký proud. Možná už při návrhu jsi asi předřadný odpor vypočítal na krajní mez a v provozu pak asi byla překročena. Obvykle platí, že čím nižší proud zvolíš, tím déle ledka vydrží.
|
19.1.13, 13:10 |
|
|
varok
|
No původně jsem měl odpory trošku bokem, vypočítal jsem to špatně. Potom mi ale na jednom foru poradili, jak to vypočítat správně a dal jsem hodnotu proudu raději níže, než je maximální. Měl jsem 3 LEDky zapojené sériově a 4 řady paralelně. Jedna řada asi po měsíci odešla, nejdříve ledky blikaly a potom zhasly úplně. Zbývající LEDky svítí už asi rok a v pohodě. Odpoty jsem měl u všech řad stejné.
|
19.1.13, 13:17 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
nejlepsi by misto odporu tam dat stabilizator
nekvalitni diody zacnou blikat, uz se mi to taky stalo
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
19.1.13, 16:11 |
|
|
kwiko
|
_________________ Forman 135Le Volvo 855 TDI 0949126151
|
19.1.13, 17:18 |
|
|
varok
|
21lucas: takže to blikání a následné zhasnutí LED diod je nekvalitními diodami? Kupuji je v GME a Hadexu, takže tam asi nemají moc kvalitní diody. Děkuji.
|
19.1.13, 22:25 |
|
|
Jarda S.
|
o hadexu mi nemluv ... objednal sem 30 zelených diod a přišlo mi jich 13 a zbytek bílý
|
19.1.13, 22:33 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
tak reknu to asi tak ze oni jedou velkoobchodne, nekde od cina dodavatele nakoupi milion diod a treda 10 z nich je proste v p**i, a hold muze se stat ze ti dojde spatna sadra > tak to mas smulu, mel si to reklamovat, ja objednaval nekolikrat od www.ezk.cz a vzdy doslo co sem objednal
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
19.1.13, 22:37 |
|
|
Jarda S.
|
21lucas to bych dal víc za poštovný než stály ty diody
|
19.1.13, 23:00 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|