Autor |
Zpráva |
paradio
|
zapojení ampérmetru do š120
Chtěl bych si připojit do š120 ampérmetr. Mám ručkový s rozsahem -50A až +50A.Jedná se o klasický kulatý přístroj který má na zadní straně dva 5mm mosazné šrouby a u jednoho je značka "+" a u druhého nic. Máte někdo zkušenost kam a jak ho nejlíp připojit.
http://www.ukazto.com/img/amprmetr.jpg
|
2.3.07, 23:27 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Nepér
|
Je v tom bočník?
Ideální by bylo nechat bočník u baterky a k měřáčku přitáhnout jen "tenký" dráty.
Znáš nějaký parametry bočníku? Třeba že při 50A je na něm 60mV nebo tak... ?
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
3.3.07, 01:35 |
|
|
paradio
|
Vše co o něm vím je to co jsem napsal a viděl. Pod tou ručkou je nakreslená autobaterie, tak asi k tomu účelu byl stvořenej. Myslíš, že veškerý proud /kromě starteru/ bude muset procházet přes něj?
|
3.3.07, 06:52 |
|
|
Peter50kw
|
Ja myslim, ze je to kravina. Taketo ampermetre sa nenosia viac ako 50 rokov. Staci ti merat napatie, aby si videl, ako si stojis.
Naposledy upravil Peter50kw dne 3.3.07, 07:59, celkově upraveno 1
|
3.3.07, 07:46 |
|
|
paradio
|
mě se líbí a tak ho chci nosit už proto, že jsme asi stejně starý. a je ve 100%ním stavu, vypadá jako nový, se mnou už je to horší.
Naposledy upravil paradio dne 3.3.07, 14:23, celkově upraveno 1
|
3.3.07, 07:49 |
|
|
Peter50kw
|
Ked to musi byt - Je pravdepodobne, ze pristroj neobsahuje bocnik a spolieha na bocnik niekde medzi aku a odberom. Najprv teda musis zistit jeho citlivost. Potom vyrobis bocnik, typcky asi 20 cm medeneho dratu prierez - tak aby sa pri 50 A nerozzeravil do cervena (5 mm2 by mohlo stacit). Kalbracia sa robi tak, ze pri rozsvietenych halogenoch by to malo ukazat asi 9 az 10 A. Takze das tam tych 20 cm, zapnes svetla a podla odchylky co to ukaze das kratsi alebo dlhsi drat(spocitas trojclenkou alebo pokus-omyl).
|
3.3.07, 08:11 |
|
|
Martin
|
Zkus ho vyfotit. Co jsem viděl takovéto měřáky, tak byly většinou bez bočníku. Musí na něm být ale napsán rozsah napětí (třeba +/- 60mV a tak). Mrkni na to jestli to někde nenajdeš. Buď zezadu nebo na stupnici. Ještě můžeš zkusit škrknout přes kontakty baterkou (malou 1,5V) a když ručka vylítne, tak je bez bočníku.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
3.3.07, 08:11 |
|
|
Peter50kw
|
Martin píše: Zkus ho vyfotit. Co jsem viděl takovéto měřáky, tak byly většinou bez bočníku. Musí na něm být ale napsán rozsah napětí (třeba +/- 60mV a tak). Mrkni na to jestli to někde nenajdeš. Buď zezadu nebo na stupnici. Ještě můžeš zkusit škrknout přes kontakty baterkou (malou 1,5V) a když ručka vylítne, tak je bez bočníku.
Po takom skrknuti moze byt problem vyrieseny - meracik vyhori.
|
3.3.07, 08:12 |
|
|
paradio
|
vzal jsem jednu tužkovou, +pol přiložil na šroub s označením + a -pol krátce spojil s tím druhým šroubem bez označení a ampérmetr ukázal mezi nulu a první čárku do mínusu, tedy asi 5A
Asi na něm byla nějaká papírová nápepka, ale ta už tam není.
zezadu jsou pouze dva šrouby pro upevnění a jeden mosazný označený + a jeden mosazný bez označení. jinak nikde nic, jo ještě objímka se zárovkou na osvětlení.
|
3.3.07, 08:26 |
|
|
Martin
|
Tak to je bočník už vevnitř. Nejlepší by bylo ho vytáhnout a dát mezi alternátor a startér a k budíku na táhnout dva slabé drátky.
|
3.3.07, 08:45 |
|
|
michalkatka
|
Martin píše: Tak to je bočník už vevnitř. Nejlepší by bylo ho vytáhnout a dát mezi alternátor a startér a k budíku na táhnout dva slabé drátky.
problém je v úbytkoch napätia ak to chceš ťahať zo zadu do predu. ak necheš s toho vyberať ten bočník, čo by bolo najideálnejšie tak na to použi čo najhrubšie vodiče, ja by som odporúčal minimálne prierez 16mm/2
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
3.3.07, 09:43 |
|
|
Martin
|
Tahat kabely přes celé auto tam a zpátky nedoporučuji. Myslím, že by nemělo být složité rozdělat budík a bočník z něj vytáhnout.
|
3.3.07, 09:50 |
|
|
michalkatka
|
Martin píše: Tahat kabely přes celé auto tam a zpátky nedoporučuji. Myslím, že by nemělo být složité rozdělat budík a bočník z něj vytáhnout.
tiež sa prikláňam k tejto variante.
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
3.3.07, 09:55 |
|
|
Nepér
|
Jako bočník lze někdy s výhodou použít vodič mezi (-) aku a kastlí. Ovšem vyžaduje to pak jeden OZ, aby bylo napětí pro měřidlo dostatečné. Tohle ale asi nebude tvůj případ...
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
3.3.07, 10:33 |
|
|
paradio
|
vedete tu docela bujnou diskuzi, ale já bych potřeboval vědět, kam ho mám připojit/tedy ty dva šrouby/ když ho nebudu chtít rozdělávat. a kam když bych z něj ten bočník vyndal a kam přpipojit bočník, předpokládím, že má taky dva přípojovasí body.
|
3.3.07, 10:54 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|