| Autor |
Zpráva |
|
Martin
|
S tím ohnutím do vrtule jsem se tedy také ještě nesetkal.
Pokud by někdo věděl průměry pružinových drátů na žigula, tak bych skusil vlézt pod auto a změřit to.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 3.3.08, 21:08 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
ventYl
|
tiez by este mohlo pomoct hodit tam pruzinu z prvych uzoviek (tusim do roku 81). Tie mali pruziny nejako inac dimenzovane a fakt ze vidiet staru uzovku s utahanym zadkom je rarita (videl som zatial len jednu).
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 3.3.08, 21:15 |
|
 |
|
Šemik
|
Martin píše: S tím ohnutím do vrtule jsem se tedy také ještě nesetkal.
Pokud by někdo věděl průměry pružinových drátů na žigula, tak bych skusil vlézt pod auto a změřit to.
Žigul pružiny přední:
průměr drátu : 13mm
vnitřní průměr pružiny : 90mm
počet činných závitů : 7.5
volná dělka cca 360 mm
Žigul pružiny zadní:
průměr drátu : 12.3mm
Vnitřní průměr pružiny : 102mm
počet činných závitů : 8
Volná délka pružiny cca 442mm
Vizˇudržba a opravy automobilů Lada by Vlastislav Tůma, 1978 
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
| 3.3.08, 21:16 |
|
 |
|
Martin
|
Už několikrát jsem to sliboval, tak konečně to můžu napsat: Donutil tátu a ten zavolal chlápkovi, který nám ty pružiny scháněl. Jsou z ŽIGULA, PŘEDNÍ a jsou prý na všechny typy stejné. Tak si té informace važte. 
|
| 3.3.08, 21:20 |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
Martin píše: Myslím, že to byly zadní, ale nevím. Jdou tam bez úpravy, ale jestli budeš mít už dost chycený misky, tak by stálo trochu je navařit, ona ta pružina je o pár mm větší na průměru.
to už si může rovnou navařit ty co tam má, půl závitu až závit a auto má rovně, akorát to péro musí přijít svárem nahoru, aby nedráždilo techniky na stk...a kvalita svátu musí být, žádný napěněný housenčičky jak svařuje "franta" bez kukly mokrejma elektrodama...
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 3.3.08, 21:29 |
|
 |
|
Martin
|
CROWACK píše: Martin píše: Myslím, že to byly zadní, ale nevím. Jdou tam bez úpravy, ale jestli budeš mít už dost chycený misky, tak by stálo trochu je navařit, ona ta pružina je o pár mm větší na průměru. to už si může rovnou navařit ty co tam má, půl závitu až závit a auto má rovně, akorát to péro musí přijít svárem nahoru, aby nedráždilo techniky na stk...a kvalita svátu musí být, žádný napěněný housenčičky jak svařuje "franta" bez kukly mokrejma elektrodama...
Ale tos mě nepochopil, pružinu ne, ta navařit nepůjde. Myslel jsem ty misky na rameni. Na červený jsme navařili nový ten spodek (mezikruží), potom asi 3cm proužek dovnitř a 2cm zvenku, dovnitř tu gumu a na to pružinu. Ten vnější kroužek musí ještě aspoň jeden cm přesahovat přes pružinu, potom tam pěkně drží.
|
| 3.3.08, 21:46 |
|
 |
|
Roman Machain
|
Tak mi dnes jakejsi servisák řekl, že tlumiče mám v použotelným stavu, ale trvá ten problém s těma malinko vyvrácenýma kolama. Co mi hrozí když se to bude zhoršovat? A co jsou jiné možné příčiny vedle unavených pružin?
_________________ Škoda Felicia 1,9D combi; r. v. 2001 Škoda 120 GLS; r. v. 1986
|
| 4.3.08, 00:48 |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
Roman Machain píše: Tak mi dnes jakejsi servisák řekl, že tlumiče mám v použotelným stavu, ale trvá ten problém s těma malinko vyvrácenýma kolama. Co mi hrozí když se to bude zhoršovat? A co jsou jiné možné příčiny vedle unavených pružin?
pokud nemáš úhlovou nápravu tak snad ani není možný, aby ty kola byly vyvrácený...nechceš sem hodit fotku nebo něco? Fakt to je vyvrácený nebo je to jenom sedlý? nemáš spadenej motor/převodovku? Vytržený silentbloky, povolený šrouby na kotvě, na příčce převodovky?
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 4.3.08, 00:51 |
|
 |
|
Roman Machain
|
CROWACK píše: Roman Machain píše: Tak mi dnes jakejsi servisák řekl, že tlumiče mám v použotelným stavu, ale trvá ten problém s těma malinko vyvrácenýma kolama. Co mi hrozí když se to bude zhoršovat? A co jsou jiné možné příčiny vedle unavených pružin? pokud nemáš úhlovou nápravu tak snad ani není možný, aby ty kola byly vyvrácený...nechceš sem hodit fotku nebo něco? Fakt to je vyvrácený nebo je to jenom sedlý? nemáš spadenej motor/převodovku? Vytržený silentbloky, povolený šrouby na kotvě, na příčce převodovky?
Nekontroloval jsem ještě vůbec nic. Takže možný je všechno. Je to sedlý na zadek a kola jsou i při prázdným autě mírně vyvrácený. Při plném zatížení už si toho všimne každej  Je to normální kyadlová náprava. Teď je sice venku hnusně, takže se do toho nebudu pouštět hned, ale potřeboval bych všechny tipy kam kouknout, co kontrolovat až to budu řešit.
_________________ Škoda Felicia 1,9D combi; r. v. 2001 Škoda 120 GLS; r. v. 1986
|
| 4.3.08, 00:55 |
|
 |
|
ventYl
|
Roman Machain píše: CROWACK píše: Roman Machain píše: Tak mi dnes jakejsi servisák řekl, že tlumiče mám v použotelným stavu, ale trvá ten problém s těma malinko vyvrácenýma kolama. Co mi hrozí když se to bude zhoršovat? A co jsou jiné možné příčiny vedle unavených pružin? pokud nemáš úhlovou nápravu tak snad ani není možný, aby ty kola byly vyvrácený...nechceš sem hodit fotku nebo něco? Fakt to je vyvrácený nebo je to jenom sedlý? nemáš spadenej motor/převodovku? Vytržený silentbloky, povolený šrouby na kotvě, na příčce převodovky? Nekontroloval jsem ještě vůbec nic. Takže možný je všechno. Je to sedlý na zadek a kola jsou i při prázdným autě mírně vyvrácený. Při plném zatížení už si toho všimne každej :( Je to normální kyadlová náprava. Teď je sice venku hnusně, takže se do toho nebudu pouštět hned, ale potřeboval bych všechny tipy kam kouknout, co kontrolovat až to budu řešit.
Kolesa ti mozu sadnut jednak z dovodu toho, ze mas pretlacene pruziny na zadku a predok ti ide do luftu (efekt motoroveho clna), ak mas zadok velmi nizko (medzi zadne koleso a blatnik by sa mala dat zasunut ruka v pohode) a predok velmi vysoko (prah dveri by mal byt v rovine), budu dovodom pretlacene pruziny na zadku. Inym dovodom mozu byt aj mrtve silentbloky na motore, totizto sklon kolesa voci vertikalnej ose je dany jednak polohou pozdlznej vzpery voci karoserii a jednak polohou diferencialu voci karoserii. Kvoli znizeniu mnozstva hluku prenikajuceho do karoserie je motor zaveseny na tusim 4ks gumokovovych sileNTblokov, ktore po case proste spuchreju, opre sa kov o kov, potom to robi vela hluku a motor sa prepadne o par cm nizsie a kolesa na kyvke idu do A. Samozrejme tieto 2 javy sa nevylucuju.
Kyvna naprava neposobi na pozdlzne rameno silou v krute, cize tam sa nema preco pozdlzne rameno ohybat. Navyse je pri kyvnej naprave pouzite vyklopne sudkove lozisko, takze by eventuelne skrivenie pozdlzneho ramena na uhol kolies nemalo vplyv.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 4.3.08, 10:47 |
|
 |
|
mišo
|
tlmice ti pomozu na stabilitu pozri sem tu je o tom nieco zaujmave
http://www.greendevil.wz.cz/new/clanky_vyzt.php
_________________ O1 combi Tdi
Felka 1,6GLX 55kw, GABO
120 M
|
| 16.3.08, 17:32 |
|
 |
|
Roman Machain
|
To se mi líbí ta vyztužovací guma. Nevíte jak je to k dostání? Mohlo by to stát "pár" korun a přitom by to mohlo přesně pomoct...
|
| 16.3.08, 18:16 |
|
 |
|
mišo
|
_________________ O1 combi Tdi
Felka 1,6GLX 55kw, GABO
120 M
|
| 16.3.08, 19:18 |