Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.24, 14:12

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Spotřeba Škoda 120GLS 
Autor Zpráva

Příspěvek Spotřeba Škoda 120GLS
Zdravím, nedávno mi z ničeho nic začal kolísat volnoběh a auto nechtělo jet. Sundal jsem tedy vzduchový filtr a zjistil jsem, že šrouby na karburátoru zeshora jsou všechny povolené a tudíž mi to sálo falešný vzduch. Karbec jsem přitáhnul, seřídil volnoběh a auto v nízkých otáčkách ani skoro necukalo. Jelo jako po másle. Teď jsem ale s hrůzou zjistil, že spotřeba mi stoupla z 8,5 litrů na 10,5 litrů. Dnes jsem tedy zaúkoloval otce, ať mi to seřídí aby to jelo. Řekl, že přitáhl šroub směsi a tzv. to trochu "přiškrtil". Můj dotaz zní - může to být tímto nebo mám hledat závadu jinde?

Druhá věc: Při akceleraci mi jde z výfuku černý dým - ne nějak extrémně ale je vidět. Čím to je ?

Třetí věc: Rok výroby v techničáku mám 1973 - kolik by měla být cca spotřeba oleje a benzinu (najeto 185 tisíc km).

Díky za odpovědi :)

12.9.08, 21:11
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Příspěvek 
černý dým je bohatá směs.

rok výroby 1973 je nesmysl, GLS se začala vyrábět 1977. Pokud tam je vážně 1973 je to nějaké přestavba Š100/110.

Spotřeba oleje tak do 1l/1000km

12.9.08, 21:13

Příspěvek 
čím tu bohatost směsi upravím ? kolik by měla být tedy spotřeba paliva a vyřešil to otec tím dotažením šroubu ?

rok tam je opravdu 73 ale je tam napsané přestavba to máš pravdu

12.9.08, 21:16
Profil ICQ

Příspěvek 
Radši bych karburátor rozebral a kouknul se jestli není nějaká tryska vyšroubovaná, dovírá-li sytič a vyměnil těsnění a gumové okroužky, práce na dvě hodiny a investice asi 25kč :D

Spotřeba paliva opravdu v širokém rozmezí, dle stylu jízdy.

12.9.08, 21:18

Příspěvek 
ok

no s tím stylem jízdy - opravdu hodně slušně a opatrně - je možno že tedy začala škůdka žrát o 2 litry více když byl povolený ten šroub směsi

ještě jeden dotaz mimo - kolik dcl - l je asi rozmezí na měrce oleje mezi ryskami ?

12.9.08, 21:21
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
Šroubem bohatosti směsi to přiškrtíš jen na volnoběhu a při lechtání plynu. Jinak je směs dána kombinací trysek a vzdušníků. Takže částečně to tím být může.

Rok výroby 73 a 120GLS? To je asi přestavba, ne? Řada 105/120 se začala vyrábět až v 76.

12.9.08, 21:22
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
jo je to přestavba nevšiml jsem si technické pozn.

máte někdo návod jak správně seštelovat ty dva šrouby na karburátoru ? někde jsem četl něco o dotahovaní a povolování ... ale nějaké praktičtější rady ?

12.9.08, 21:24
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
HanyZ píše:
máte někdo návod jak správně seštelovat ty dva šrouby na karburátoru ?

Při zahřátém motoru pomalu dotahuj ten menší šroub, jakmile uslyšíš, že motor neběží pěkně pravidelně, pootáčej s ním pomalu zpět, dokud motor nepoběží opět pravidelně. Pak dolaď otáčky tím velkým šroubem a ještě jednou nastav ten malý šroub. Pro základní nastavení by to mělo stačit.

12.9.08, 21:27

Příspěvek 
díky zítra to zkusím .....

ještě toto - ještě jeden dotaz mimo - kolik dcl - l je asi rozmezí na měrce oleje mezi ryskami ?

12.9.08, 21:30
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
HanyZ píše:
díky zítra to zkusím ...

Pak se nelekni, když to z volnoběhu do otáček půjde trochu méně ochotně. :wink:

Půl litru? Nevím, olej mám věčně na minimu. :oops:

12.9.08, 21:33

Příspěvek 
no nepotřebuju aby mi to jezdilo tak jako doteď po opravě viz. výše - předtim to jelo za 8,5 litrů, teď to docela lítalo ale za 10,5 litru na 100 km - takže volím cestu úspory :)

12.9.08, 21:34
Profil ICQ

Příspěvek 
tak jsem to teď s otcem naladil - nějak mi to nedalo spát - šroub malý spodní jsem dotáhl dokud motor neběžel nepravidelně mírně jsem ho povolil a pak stáhl vrchním šroubem otáčky na cca 800 volnoběh, spodní trošku přitáhl. Mělo by to tedy být vše ?

12.9.08, 21:37
Profil ICQ

Příspěvek 
Mezi min a max na měrce oleje je 1.5l :wink:

12.9.08, 21:49

Příspěvek 
tak to mi spotřeba oleje odpovídá - na 1000 km jsem dolíval cca litr v tom případě

12.9.08, 21:51
Profil ICQ

Příspěvek 
Deti deti, mezi ryskami min a max je 1L oleja, staci sa pozriet do manualu. Spotreba 1L byva u dost vyjazdenychmotorov a lacnych olejoch bezna, Pomohlo by to len dorobit gufera na ventily, ale asi zbytocne investicie pri tomto aute. 8,5 je uz dost, asi jazdis hlavne v meste co?

742.120L 4x bejvalky

13.9.08, 09:44
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další