Autor |
Zpráva |
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
PetrVTR píše: slovacek.milos píše: PetrVTR píše: slovacek.milos píše: sis to ani nepřečetl cos tu napsal co ty methylestery pod bionaftou, tam píšou o řepkovém oleji, ty jeden legalisto miloš No vsak jo. Methylester repkoveho oleje neni repkovy olej! Az tam repkovy olej bude uveden tak to teprve bude legalni. A nebude to tam driv, nez vyrobci motoru zacnou repkovy olej predepisovat jako palivo. Takze nekteri prislusnici nejmenovane vladni strany (zrejme v dobrem umyslu a z nevedomosti) porusuji platne predpisy . a co to teda je podle tebe ten methylester řepkového oleje, to je pořád řepkový olej, ten metylalkohol se z něho oddestilije, protože je jedovatý, a množství glycerínu se upravuje i v řepkovém oleji na kterém si smažíš řízky a pořád je to řepkový olej to je jen takový obchodní název, pokud uděláš rozbor MEŘO a řepkového oleje zjistíš totožné koenzistzence , pro klid tvé duše utrhneš z flašky řepkový olej a napíšeš tam MEŘO a máš to zlegalizované miloš Opakuji repkovy olej neni MERO. Dokonce jej ani neobsahuje. Musi se z nej (jakehokoliv rostlinneho olejevyrobit tzv. esterifikaci za pritomnosti NaOH a CH3OH, vedlejsim produktem je glycerinova baze ktera se dale pouziva v prumyslu. MERO ma odlisne chemicke slozeni nez vychozi olej, mimo jine pri vyrobe dochazi k stepeni HC retezcu. Jinak jak Petr spravne uvadi repkovy olej je v Nemecku veden jako biopalivo a jako takovy osvobozen od spotrebni dane. Jenze to neni jedly olej ktery se prodava v supermarketu. Je to palivo a jako takove musi splnovat normami dane pozadavky na slozeni, jakost, zkouseni, skladovani, prodej atd. obdobne jako bezna uhlovodikova paliva. Nabizi se srovnani benzinu koupeneho u pumpy a technicaku z drogerie. Pritom na oboje auto pojede. Kdesi jsem nakonec cetl, ze na vyrobu 1 kg biopaliva se v soucasne dobe spotrebuje 1.27 kg fosilnich paliv, takze ekologie jako remen
no vidiš petře aspon jsi tu něco pořádného napsal, akorát to porovnání výchozí olej a meřo, vstupní olej je řepkový a výchozí je asi meřo ne? jezdím na esterifikovaný olej a dělám si ho doma jak píšeš, ale stejně ti řeknu, že jsou firmy které dělají přestavbu na řepkový olej, tak to asi nějak legální bude, a jak se daní to bude taky řešeno, ta legálnost a danění, nejsme firmy, když si doma vyrobím litr vína a vychlastám ho večer u počítače tak to danění nepodléhá, jestli máš i vzorec jak se mění olej při esterifikaci, tak ho sem napiš, já mám ocejchované nádobky a dávám asi 36 litrů oleje, 4.4 litru metylalkoholu a 1 deci hydroxudu sodného a vyjde mi to spolehlivě, na co využít ten glycerín mě zatím nenapadlo, jinak nikomu nedoporučuji stím nějak experimentovat je to práce s jedy a louhem, jde tam i o vážné poškození zdraví nebo smrt miloš
|
19.1.07, 14:38 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
PetrVTR
|
slovacek.milos píše: no vidiš petře aspon jsi tu něco pořádného napsal, akorát to porovnání výchozí olej a meřo, vstupní olej je řepkový a výchozí je asi meřo ne? jezdím na esterifikovaný olej a dělám si ho doma jak píšeš, ale stejně ti řeknu, že jsou firmy které dělají přestavbu na řepkový olej, tak to asi nějak legální bude, a jak se daní to bude taky řešeno, ta legálnost a danění, nejsme firmy, když si doma vyrobím litr vína a vychlastám ho večer u počítače tak to danění nepodléhá, jestli máš i vzorec jak se mění olej při esterifikaci, tak ho sem napiš, já mám ocejchované nádobky a dávám asi 36 litrů oleje, 4.4 litru metylalkoholu a 1 deci hydroxudu sodného a vyjde mi to spolehlivě, na co využít ten glycerín mě zatím nenapadlo, jinak nikomu nedoporučuji stím nějak experimentovat je to práce s jedy a louhem, jde tam i o vážné poškození zdraví nebo smrt miloš
Vzorec nemam nejsem chemik, jsem strojar. Ale vypada to asi tak ze RO se sklada ponejvice z mastnych kyselin (FA) + nejaky maly mnozstvi mono,bi,triglycerolu, glycerinu a vody. Premena FA vypada takhle FA+CH3OH-->MERO+H2O. NaOH slouzi jako katalyzator.
I z teto zjednodusene rovnice je videt ze na jedne a na druhe jsou uplne jine latky. MERO neni to smes oleje a methanolu, mero zadny methanol neobsahuje a neni jedovaty.
Chci zduraznit, ze nejsem odpurce pouzivani alternativnich paliv. Pokud zde bude obdobna legislativa jako v Nemecku (a take dostupnost RO jako paliva se zarucenymi vlastnostmi) a pokud vyrobci oficialne schvali pouzivani takoveho paliva pak na to klidne jezdit budu. Ale v soucasnem stavu mi to prijde stejne jako jezdit na zmineny technicak (kdyz doplnim Octan Booster a dalsi aditiva na trhu tak to patrne ani nepoznam). Jinak z glycerinu si muzes varit domaci mydlo
|
19.1.07, 15:36 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
PetrVTR píše: slovacek.milos píše: no vidiš petře aspon jsi tu něco pořádného napsal, akorát to porovnání výchozí olej a meřo, vstupní olej je řepkový a výchozí je asi meřo ne? jezdím na esterifikovaný olej a dělám si ho doma jak píšeš, ale stejně ti řeknu, že jsou firmy které dělají přestavbu na řepkový olej, tak to asi nějak legální bude, a jak se daní to bude taky řešeno, ta legálnost a danění, nejsme firmy, když si doma vyrobím litr vína a vychlastám ho večer u počítače tak to danění nepodléhá, jestli máš i vzorec jak se mění olej při esterifikaci, tak ho sem napiš, já mám ocejchované nádobky a dávám asi 36 litrů oleje, 4.4 litru metylalkoholu a 1 deci hydroxudu sodného a vyjde mi to spolehlivě, na co využít ten glycerín mě zatím nenapadlo, jinak nikomu nedoporučuji stím nějak experimentovat je to práce s jedy a louhem, jde tam i o vážné poškození zdraví nebo smrt miloš Vzorec nemam nejsem chemik, jsem strojar. Ale vypada to asi tak ze RO se sklada ponejvice z mastnych kyselin (FA) + nejaky maly mnozstvi mono,bi,triglycerolu, glycerinu a vody. Premena FA vypada takhle FA+CH3OH-->MERO+H2O. NaOH slouzi jako katalyzator. I z teto zjednodusene rovnice je videt ze na jedne a na druhe jsou uplne jine latky. MERO neni to smes oleje a methanolu, mero zadny methanol neobsahuje a neni jedovaty. Chci zduraznit, ze nejsem odpurce pouzivani alternativnich paliv. Pokud zde bude obdobna legislativa jako v Nemecku (a take dostupnost RO jako paliva se zarucenymi vlastnostmi) a pokud vyrobci oficialne schvali pouzivani takoveho paliva pak na to klidne jezdit budu. Ale v soucasnem stavu mi to prijde stejne jako jezdit na zmineny technicak (kdyz doplnim Octan Booster a dalsi aditiva na trhu tak to patrne ani nepoznam). Jinak z glycerinu si muzes varit domaci mydlo
petře a nepopletls to trochu, nevyčetl jsi to někde špatně, louh jako katalyzátor? není to náhodou tak, že při výrobě MEŘO je katalizátorem metanol, který je toxický a v konečné fázi se MEŘO zahřívá a metanol se z něho vyloučí destilací? metanol se pak používá pořád dokola, protože jako katalizátor se při esterifikaci nemění, to mýdlo navařím, pak ti pošlu, kup si nějaké drbátko, nejlépe na dlouhé tyčce miloš
|
20.1.07, 08:13 |
|
|
|