Autor |
Zpráva |
jehoun
|
Vadná elektrika
Všechny vás tady zdravím, mám problém s Škoda Felicia 1.3 LXi r.v. 1996. Při jízdě mi cvaká v pojistkové skříni a přitom blikají světla (potkávací), stěrače stírají trhaně a topení také fouká podle cvakání. Pokud zastavím, tak cvakání přestane a světla (potkávací) nesvítí, stěrače nefungují a topení nefouká. Pokud vypnu motor již nenastartuju a stěrače a topení také nefunguje... Dokáže někdo poradit, prosím?
|
22.12.09, 08:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Re: Vadná elektrika
jehoun píše: Všechny vás tady zdravím, mám problém s Škoda Felicia 1.3 LXi r.v. 1996. Při jízdě mi cvaká v pojistkové skříni a přitom blikají světla (potkávací), stěrače stírají trhaně a topení také fouká podle cvakání. Pokud zastavím, tak cvakání přestane a světla (potkávací) nesvítí, stěrače nefungují a topení nefouká. Pokud vypnu motor již nenastartuju a stěrače a topení také nefunguje... Dokáže někdo poradit, prosím?
já bych zgenerálkoval starter, nebo nový miloš
|
22.12.09, 09:01 |
|
|
michalkatka
|
slovacek.milos píše: já bych zgenerálkoval starter, nebo nový miloš
takto ideš na neho (myslíš že to z voleja pochopil )
áno, môže to robiť štartér, cez vinutie spúšťača štartéra sa dostáva mínus na odľahčovacie relé...
ale môže to robiť vadné relé, alebo nejaký spoj, štartér zatiaľ nemeň...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
22.12.09, 09:20 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
michalkatka píše: slovacek.milos píše: já bych zgenerálkoval starter, nebo nový miloš takto ideš na neho (myslíš že to z voleja pochopil ) áno, môže to robiť štartér, cez vinutie spúšťača štartéra sa dostáva mínus na odľahčovacie relé... ale môže to robiť vadné relé, alebo nejaký spoj, štartér zatiaľ nemeň...
dyt ty mu to michale vysvětlíš miloš
|
22.12.09, 10:16 |
|
|
michalkatka
|
slovacek.milos píše: dyt ty mu to michale vysvětlíš miloš
ty si miloš "machr" - počuješ, prečítaš a hneď vieš kde hľadať chybu, ale ak píšeš musíš myslieť ako laik, aby sa to dalo pochopiť a zdôvodniť...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
22.12.09, 11:20 |
|
|
breta1
|
Co má prosím startér společného s tím, že za jízdy cvakají relé (to znamená že padá napětí v palubní síti)?
EDIT:
Aha, už to ve schematech vidím, je to tak, X relé...
|
22.12.09, 14:59 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
michalkatka píše: slovacek.milos píše: dyt ty mu to michale vysvětlíš miloš ty si miloš "machr" - počuješ, prečítaš a hneď vieš kde hľadať chybu, ale ak píšeš musíš myslieť ako laik, aby sa to dalo pochopiť a zdôvodniť...
zkus používat tohle a nemusíš přemýšlet http://www.vestirna.com/www2/_koule/index.php miloš
|
22.12.09, 16:14 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
breta1 píše: Co má prosím startér společného s tím, že za jízdy cvakají relé (to znamená že padá napětí v palubní síti)? EDIT: Aha, už to ve schematech vidím, je to tak, X relé...
x relé a uhlíky a trrr a trrrrr a trrrrrrr miloš
|
22.12.09, 16:17 |
|
|
breta1
|
No ja jsem takovy hloubavy a rejpavy typ, sehnal jsem schema starteru a nejake nejasnosti by prece jen byly.
Je fakt, ze rele X se uzemnuje pres vnitrni obvody starteru, ale dvema paralelnimi cestami
1. pres jedno vinuti elektromagnetu 11 primo na kostru [rikejme mu pridrzne]
2. pres druhe vinuti elektromagnetu 12 [hlavni], vinuti statoru, kartacek, vinuti rotoru, kartacek a kostra.
Mam vsak zato, ze to vinuti 11 samo o sobe staci nato, aby se rele x spolehlive uzemnilo [vinuti elektromagnetu je mnohem silnejsi nez vinuti X rele]. Takze i kdyz kartacek vyndam, rele X by fungovat melo.
Problem je asi v prerusovani vodicu v te prvni ceste, co vy na to elektrikari?
Pokud bude potreba, nakreslim nejake schema.
|
22.12.09, 17:00 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
breta1 píše: No ja jsem takovy hloubavy a rejpavy typ, sehnal jsem schema starteru a nejake nejasnosti by prece jen byly. Je fakt, ze rele X se uzemnuje pres vnitrni obvody starteru, ale dvema paralelnimi cestami 1. pres jedno vinuti elektromagnetu 11 primo na kostru [rikejme mu pridrzne] 2. pres druhe vinuti elektromagnetu 12 [hlavni], vinuti statoru, kartacek, vinuti rotoru, kartacek a kostra. Mam vsak zato, ze to vinuti 11 samo o sobe staci nato, aby se rele x spolehlive uzemnilo [vinuti elektromagnetu je mnohem silnejsi nez vinuti X rele]. Takze i kdyz kartacek vyndam, rele X by fungovat melo. Problem je asi v prerusovani vodicu v te prvni ceste, co vy na to elektrikari? Pokud bude potreba, nakreslim nejake schema.
co tak se vyprdnout na nějaké bádání a schéma vzít 1,5 metru drátu, jeden konec připojit na + baterka a druhý na kontakt č.50 na starteru a zjistit zda starter startuje či nikoliv
musí být vyřazen kvalt jinak bolino miloš
|
22.12.09, 17:28 |
|
|
jehoun
|
Zítra zkusím kouknout na kontakty na startéru, zda-li se něco nepovolilo apod. a dám vědět... Ještě otázka co je kontakt č.50?
|
22.12.09, 17:39 |
|
|
darklord
|
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
22.12.09, 17:41 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
jehoun píše: Zítra zkusím kouknout na kontakty na startéru, zda-li se něco nepovolilo apod. a dám vědět... Ještě otázka co je kontakt č.50?
ten malej kontakt na startéru vede do něj žlutej káblík
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
22.12.09, 18:22 |
|
|
breta1
|
Chlapi, velke nedorozumeni.
Tady vubec nejde o moje problemy, ja zadne nemam, ja jsem se vyjadroval jen k tomu prvnimu prispevku, kde se pise
"Při jízdě mi cvaká v pojistkové skříni a přitom blikají světla .."
Vysvetlovali jste, ze to dela X rele a ze to muze byt ve starteru, kartacky a tak, tak mi to nedalo a kouknul na schema starteru a tam se mi ten problem s kartackama nezdal, proto jsem o tom psal. Tak jsem jen teoreticky badal, kdeze se ta zem toho X rele prerusuje a pres ty kartacky se mi to nezda.
Kaslete na to, ze ja do toho vubec vrtam, mam takovou pitomou povahu, ze chci vzdycky zjistit presne misto zavady, nestaci mi rici STARTER, ale co v nem...
|
22.12.09, 20:23 |
|
|
jehoun
|
Tak problém vyřešen! Vypadl ten žlutý drátek na startéru... Mockrát všem děkuji. Ale mám další problém, který mě trápí delší dobu, nechci kvůli tomu zakládat nový topic, tak to napíši sem... Pokud venku více prší nebo je vyšší vlhkost, tak auto točí, ale nenastartuje (někdy pomůže roztažení nebo prošlápnutí plynu) a jakoby "střílí" do vzduchového filtru. Můžete mi prosím poradit ještě s tímhle? Předem děkuji.
|
23.12.09, 17:30 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|