Autor |
Zpráva |
pajavlk
|
Spotřeba oleje Felicie
Zdravím všechny! Dlouho jsem hledal jestli se tady toto téma již neřešilo, jsem přesvědčen že jo, ale nic jsem nenašel, tak doufám že se na mě nebude nikdo zlobit, když se zeptám znova. Mám Felicii z roku 1995, najeto 158 tis. když jsem jí koupil měla 153 tis. km a při koupi jsem udělal výměnu oleje. Dneska jsem s hrůzou zjistil, že odhadem tak 2 litry oleje už tam nejsou. Téměř celých 5 tisíc km jsem najezdil na kratších trasách po městě při častých studených startech a tak. Stejně se mi zdá, že je to docela dost velká spotřeba oleje. Jaké máte zkušenosti?
|
18.3.07, 23:30 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Nepér
|
Je to 1.3 nebo 1.6? Co to bylo za olej (SAE...)?
Jinak 1.3 by měla mít spotřebu oleje 15W/40 téměř neměřitelnou.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
19.3.07, 00:00 |
|
|
pajavlk
|
Nepér píše: Je to 1.3 nebo 1.6? Co to bylo za olej (SAE...)? Jinak 1.3 by měla mít spotřebu oleje 15W/40 téměř neměřitelnou.
Aha, to jsem zapoměl říct. Je to motor 1.3, 50 kW, LPG.Dával jsem tam olej 15W/40.Taky myslím, že spotřeba oleje by měla být i při těchto ujetých kilometrech spíš zanedbatelná.Vypadá to, že budu mít zas co dělat...Ale nezdá se, že by auto nějak hulilo, že by to vylétalo výfukem a nikde to neteče.
|
19.3.07, 01:02 |
|
|
pepakvatropolis
|
pajavlk píše: Nepér píše: Je to 1.3 nebo 1.6? Co to bylo za olej (SAE...)? Jinak 1.3 by měla mít spotřebu oleje 15W/40 téměř neměřitelnou. Aha, to jsem zapoměl říct. Je to motor 1.3, 50 kW, LPG.Dával jsem tam olej 15W/40.Taky myslím, že spotřeba oleje by měla být i při těchto ujetých kilometrech spíš zanedbatelná.Vypadá to, že budu mít zas co dělat...Ale nezdá se, že by auto nějak hulilo, že by to vylétalo výfukem a nikde to neteče.
nemusí žrát olej , mrkni na vanu , můžeš mít starý těsnění , měl jsem to na favu , bylo to cca 1l/2000km .... přetěsnit ... jinak 1,3 je věčný motor, začíná žrát až po cca 300tkm a více ... jo a taky zkontroluj těsnění víka ventilů - tama to taky může pídit
|
19.3.07, 10:53 |
|
|
Kachnis
Moderátor
|
nam bere felda 1.3 1l na vymenu oleje (8000km)
_________________ 742 8ti modelů,2 Rapidy, Feliciaq, TAZ 1500, škoda ForMan,Felicia Š 742 Forever Team, htp never team,Zakladajici clen Klubu ostrych motoru Kdyz do sveta,tak s litinou.. http://kachnis.techsajt.cz
|
19.3.07, 11:24 |
|
|
MAJO
|
Najlepšie by asi bolo najskôr zmerať kompresné tlaky, aby sa zistilo či nie sú v háji krúžky. Ak budú tlaky v poriadku, skúsiť vymeniť guferá na vodítkach ventilov. Na 1.6 to pomohlo. Najazdené mala tiež okolo 160000 km, spotreba oleja bola 0.8l na 1000km. Po výmene gufier spotreba oleja takmer nulová.
_________________ EX Škoda 105S, r.v.1977- odchádza do automobilového neba:( Škoda Forman 136GLX COMFORT LINE r.v.1994 Citroen Xantia Break 2.0HDi r.v.1999
|
19.3.07, 12:17 |
|
|
roman heller
|
Re: Spotřeba oleje Felicie
První věc co udělej že se podívej zda někde ti netěče olej přes víka a pod.pokud ti víka těsní a nikde nic neteče tak je jasný že ti motor žere olej.Jinak já mám fávo a na 9000km nedolívám olej protože nemizí a to má najeto přes 140 000km.Táta má feldu 1,3 50kw a na 5000 km mu žere 1l oleje a to mu motor těsní.Je to daný jak se předchozí majitel k ní choval a jak jí dával zabrat.Jinak se podívej na páté dveře zda na nich nemáš černý mastný tečky.pokuď ano,bere ti olej přes gufera na ventilech.Jinak si nech změrit tlaky zda není už trochu motor vyběhlý....
19.3.07, 14:43 |
|
|
Kristensen
|
|
19.3.07, 20:57 |
|
|
patrik-hp
|
Já bych to až tak zle neviděl ...Ono 150 tisíc ulítanejch nevydrží ani felda...Tak že možná asi doopravdy žere....Stává se to...a všecko je možné. I když ten motor má na mnohem víc.Ale kdo ví,jak s tím kdo jezdil a pečoval o něj Je to hodně o lidech a v lidech.Technika je stále stejná,jen dosažené km navíc jsou díky šikovnostem lidí...zžitím se s automobilem.A spousta je raubířů a magorů,co s autem niíkdy nezžijou až je někde nechá,jako uhoněnej kůň. A dobře jim tak.Kdo s čím zachází................
Ale jsou i tací jako ty,co si po nich koupí auto a pak se diví.I já bych se divil,kdybych neviděl majitele.
|
19.3.07, 22:36 |
|
|
Kristensen
|
Já bych šel asi po guferech na ventilech, můžou být ztvrdlý a netěsněj, jde to bez problémů vyměnit na autě aniž by jsi musel sundávat hlavu.
|
20.3.07, 06:19 |
|
|
pajavlk
|
Olej
Děkuju všem za rady! Ve skutečnosti se tam nakonec vešlo 0,75 litru oleje, takže to nebude ještě tak tragické,ale nelíbí se mi to a časem s tim něco vyvedu.Ten původní majitel byl celkem rozumnej a vesměs mi všechno o autě řekl, ale o oleji nemluvil, že by ubýval.Mám to auto tři měsíce,takže teprv zjišťuju co a jak...Čekal jsem, že když tam dám 4l při výměně,tak téměř stejné množství zase při další vyleju.Na jaře udělám velkou údržbu.
|
20.3.07, 09:58 |
|
|
Kristensen
|
Uvidíš jak se to bude vyvýjet já mám na svým autě 300 000km (není to teda škodovka) a před týdnem jsem měnil jen těsnění pod hlavou a od 150 000km vím že nikdo s motorem nic nedělal (žádná GO, nic, ani to těsnění) jen náplně a rozvod (udržoval jsem ho já a pak jsem ho od koupil) a zatím to sežere 0,3l/1000km oleje což si myslím že je slušný takže jsem se do toho nijak nevrtal když jsem měl sundanou hlavu.
|
20.3.07, 10:10 |
|
|
ferrari
|
Kristensen píše: Já bych šel asi po guferech na ventilech, můžou být ztvrdlý a netěsněj, jde to bez problémů vyměnit na autě aniž by jsi musel sundávat hlavu.
pripájam sa....ozaj, pozri, či to nezadymí z výfuku po naštarovaní motora a k predtým aspoň pol hodinu stál...ak áno, tak najpravdepodobnejšie guferká na driekoch ventilov...
_________________ Kilecko Zmenilo majiteľa... Embucha = moja 125ka znova žije Hybridka = R.I.P. Megane 1,9D AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97
|
21.3.07, 18:18 |
|
|
David
|
Přesně takhle mi žral můj forman je to přesně stejnej motor jako máš ty mám najeto poctivých 236 000 Km tak jsem přimouřoval oko ale pořá mě to štvalo dolívat olej. Tak jsem dal nové gufera na ventily a od té doby jsem ujel 8 000 Km a neubila ani kapka . Nato že mám najeto toliká Km tak motor jde jak švícary také se o něho starám.
_________________ Škoda fabia combi 1.2 TSI 63kw 1.10.2010
http://voltys.rajce.idnes.cz/Fabia/
|
21.3.07, 19:22 |
|
|
škodař
|
Re: Spotřeba oleje Felicie
pajavlk píše: Zdravím všechny! Dlouho jsem hledal jestli se tady toto téma již neřešilo, jsem přesvědčen že jo, ale nic jsem nenašel, tak doufám že se na mě nebude nikdo zlobit, když se zeptám znova. Mám Felicii z roku 1995, najeto 158 tis. když jsem jí koupil měla 153 tis. km a při koupi jsem udělal výměnu oleje. Dneska jsem s hrůzou zjistil, že odhadem tak 2 litry oleje už tam nejsou. Téměř celých 5 tisíc km jsem najezdil na kratších trasách po městě při častých studených startech a tak. Stejně se mi zdá, že je to docela dost velká spotřeba oleje. Jaké máte zkušenosti? nastartuj motor a oddělej víčko na dolívání oleja na něho dej dlaŇ estli to hodně dýchá tak je vychozenej motor! estli ne tak bude chya inde
|
21.3.07, 19:43 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|