Autor |
Zpráva |
hardb
Junior TW team, Tydýt
|
ok.
dnes sem se ptal znovu v práci elektrikáře a po delších výpočtech sme došli na toto číslo odpor o výkonu aspoň 10W a odporem 1R7
něco takového: http://shop.conrad.cz/websale7/?shopid= ... ber=411809
|
26.7.10, 15:06 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
breta1
|
Já se s dovolením do debaty zapletu, protože si myslím, že věci se mají trochu jinak.
1. Motorek není na 8V, ale je stavěn přímo na napětí palubní sítě (běžně přibližně 12V-14,5V), k tomuto napětí se zapojuje přímo a byl by nesmysl ho připojovat přes dodatečný odpor.
2. Z různých popisů jsem zjistil, že během doby vysouvání/zasouvání motorek bere při 12V okolo 3A, takže při vymontovaném motorku na stole když běží úplně odlehčený, to bude ještě méně. Při rozběhu si krátkodobě motorek vezme okolo 7A, při dojezdu na doraz (zabrždění) více než 15A a na tuto hodnotu je zhruba nastaven vypínací systém v řídící jednotce motorků. Nechápu tedy, jak mohla řídící jednotka vypnout motorek, když běžel naprázdno, tedy bez mechanických odporů,
3. Ten doporučený odpor tím elektrikářem 1R7 je nesmysl - pro běh motorku je potřeba proud 3A, z 12V by se na motorek dostalo 6,9V, byl by problém s rozběhem, nehledě na to, že by nikdy nezareagovala elektronika pro vypnutí.
|
26.7.10, 16:05 |
|
|
hardb
Junior TW team, Tydýt
|
1. je to možné to netvrdím jen je mi divné že když beží třeba na těch 9 V tak jede plynule po celou dobu.
2. souhlasím, až na to že pokud sem se díval dobře tak motorek nemá žádnou řídící jednotku a ani ve vypínačích ji neměl, nejspíš byla někde v palubovce v tom autě (kterou jsem nevymontoval)
3. motorek se rozběhne i na 5V ale pravda už nemá žádnou sílu takže by jen vrčel ve dveřích a nic by nedělal, ten vypínací mechanismus by nefungoval s tím s tebou souhlasím ...
sry za to že mám takový zlozvyk vše vyvracet a říkat že to tak není ...
v tomto případě je tomu taky tak ale opravdu netuším jak to udělat aby vše jelo tak jak má proto jsem rád že ses zapojil také do diskuze a snad se mnou budeš souhlasit s tím že se bude muset experimentovat z těmi odpory ....
|
26.7.10, 16:42 |
|
|
breta1
|
Když máš ten motorek na stole a ty dva dráty od motorku připojíš přímo na baterku 12V, tak se ten motor vypíná?
|
26.7.10, 17:45 |
|
|
hardb
Junior TW team, Tydýt
|
přesně tak, na 12V - přímo od baterky to takhle dělá, ale pokud ho zapojím na zdroj o 9V tak běží plynule
|
26.7.10, 17:56 |
|
|
breta1
|
Když je ten motor na 12V, tak na 12V musí běžet - nezůstávají viset kartáčky?
|
26.7.10, 17:59 |
|
|
hardb
Junior TW team, Tydýt
|
jenže na motorku není žádný štítek z W, A i V, to jsem si jen domyslel, ale myslím si, nebo spíš vždy pozoruju když ho dám na baterku od auta tak po první vždy ujede nejdelší dráhu tak cca 5-10cm pak se něj mírně zakouří a něco lupne po chvílí v něm zas lupne a jede dál třeba jen 3 cm a tak pořád dokola
|
26.7.10, 18:31 |
|
|
hardb
Junior TW team, Tydýt
|
odpor jsem sehnal a skutečně s ním motorek jede plynule od vrchu až dule, a má celkem sílu, v rukách se dá uržet ale z obtížemi ...
jen je ten odpor 17W 1R8 a celkem se zahřívá zhruba po ujetí nahoru, dolu, nahoru, dolu se nedá urdžet v rukách tak jestli to vyřeší jinačí odpor z menším výkonem nebo ho připevnit přímo ke dveřím at se tak nezahřívá ??
|
27.7.10, 16:45 |
|
|
michalkatka
|
nebude to kúriť stále, ale nejaký chladič by som tomu určite dal, v zime to pôjde riadne tuhšie...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
27.7.10, 17:35 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|