Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 16.11.24, 21:27

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 mizne záhadne voda 
Autor Zpráva

Příspěvek mizne záhadne voda
Začala mi miznúť voda. Mizla spôsobom- objem expanzky na 150Km... potom z maxima na minimum a niečo pod to za 50Km...

Zhodil som hlavu, tesnenie pod hlavou nejaví známky podfúknutia. Vložky nie sú utopené, majú presah všetky okolo 0.1mm (prvá dokonca 0.14mm) Piesty boli čierne, neboli umyté vodou, taktiež sacie a výfukové kanály boli čierno čierne. Jedine 4. sací kanál v hlave bol čistejší (no stále čierny) a pán, čo som mu nechal zrovnať hlavu po pohľade do kanálov skonštatoval, že mi tečie voda zo sania... že je buď prasknuté, alebo bije spod tesnenia.

Moja otázka znie, či je možné, aby mi to zožralo toľko vody cez sanie?

Dodám ešte, že olej je čistunký a nieje emulzia ani pod víčkom a vo vode bol mastný fľak... ale ten je tam už rok(y)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jedná sa o Favorit 136L RV 1989 cca 100tis. Km Niekto už dával dole hlavu, súdiac podľa "nového tesnenia a novej nezbrúsenej hlavy)

10.2.11, 23:07
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: mizne záhadne voda
A netecie? Resp nevidno zeby tieklo? Napriklad farebna usada na bloku...

10.2.11, 23:11
Profil Zobrazit autorovy stránky

Nie nikde nieje vidieť, že by sa voda tratila.

Kontroloval som aj chladič a kúrenie a všade sucho a bez náznaku, že by niekde tieklo.
(našiel som miesta, odkiaľ tlačilo olej, ale vodu nie )

10.2.11, 23:16

Tak ak mas dole sacie potrubie tak skontroluj spodnu mrazovku. Odtial ked kape tak kape na vyfuk a hned sa to odparuje takze nic neuvidis...

10.2.11, 23:17

A vodna pumpa cez dierku zospodu...? ta zvykne tiect, a samozrejme zaludne, tj, len pri vyssich otackach

10.2.11, 23:20

cez vodnú pumpu nekape a ani netečie.

Mrazovku na saní skontrolujem, prípadne vymením priamo celé sanie, mám druhé.

10.2.11, 23:23

cez sanie by si mal problem obcas nastartovat horuci motor na vsetky 4 valce. a Hlavne by si mal az podozrivo ciste piesty. teoreticky by mohla byt prasknuta aj hlava, ale tak vela vody skor byva externy unik ce pumpu , chladic, expanzku... moc moznosti tam nieje 8)

10.2.11, 23:35

kwiko: Ale sak pisem ze spodna mrazovka. To by slo na vyfuk a do vzduchu, vidno tam neni takze si nevsimnes... Vodu do valcov som vypustil hned ako som cital ze boli cierne

10.2.11, 23:38

kwiko píše:
cez sanie by si mal problem obcas nastartovat horuci motor na vsetky 4 valce. a Hlavne by si mal az podozrivo ciste piesty. teoreticky by mohla byt prasknuta aj hlava, ale tak vela vody skor byva externy unik ce pumpu , chladic, expanzku... moc moznosti tam nieje 8)

Chladič, kúrenie a hadice z toho vylučujem, spoje som skontroloval a nič a chladič a aj kúrenie som kontroloval tiež. Pod autom nebolo mokro a ani okolo chladiča nič a z kúrenia unikala voda okolo ventilu a ten únik som zastavil výmenou ventilu za nový. (od pretesnenia nevytiekla ani kvapka z kúrenia, kúrenie je suché)

Je možné, že netesní víčko expanzky... po tom pretesňovaní som nalial vody nad maximum s tým, že klesne po zohriatí, čo sa aj stalo a vodu som dolial po rysku MAX. Voda sa ďalej tratila a okolo víčka na závite bolo mokro, ale nikdy nie viac a nebolo mokro ani okolo expanzky.
Neviem si predstaviť, ako by sa tratila voda cez víčko, keď jej tam bolo pod minimom.

Je možné, že by víčko netesnilo dobre, ale myslím, že by bolo všetko okolo po jazde mokré. A ja som to po jazde kontroloval- sledoval som vždy po dlhšej jazde (cca 50Km) stav hladiny.

Motor sa mi nehreje ani keď mu naložím a ani pri jazde do kopca, ani ak dlho stojí na voľnobehu.

11.2.11, 00:16

Napadlo ma, že je prasknutá hlava, ale to by motor varil, alebo by sa aspoň hrial a rýchlo zohrieval. hadice pri teplom motore sú tvrdé, no nie ako kameň.

Ak by bola utopená vložka, alebo nebodaj vložky, tak by som mal čisté piesty a vodu v oleji, teda to tiež vylučujem.

Vodné čerpadlo som pozeral a nieje stečené, ani farba fridexu, ani hrdzavá stopa.

Tesnenie pod hlavou nebolo na pohľad prerazené vodou, ani nič podobné.

Mrazové štople som prešiel tiež, všetky okrem toho na saní, to si ešte poriadne pozriem... tam by mohol byť únik.

Pozriem aj víčko- teda rovno si splaším iné funkčné, nech mám istotu a pokoj.

11.2.11, 00:24

tesneniu staci ak je zodrane to oplechovanie nad vlozkami, vtedy fuci. po case okolie vyzerie voda.
hadice by nemali byt nijak tvrde ani nafuknute (a uz vobec nie ako beton), ibaze tam mas inu expanzku so 16 librovym vikom. pomoz si sublerou.
inak u nas je bezne ze ti predaju cinske viko za 3 eura a od vyroby netesni.

11.2.11, 07:50
Mistr mechanik

není jiná rada než tlakovat a tlakovat vydělej i svíčky, a tlakuj a tlaku, ono někde kápne, pohybuj s hadicema,

u fáčka to dělám tak že sdělám tenkou hadici od expansky, dám doní svíčku a utáhnu, na expanstu dám hadici a tlačím vzduch až prdí zátka miloš :wink:

11.2.11, 11:07

mne tiez zahadne mizno voda... viecko na motore ma len kusok emulzie..to mi otec povedal ze velmo to nevadi pri zime.... ale vsimol som si tecenie z pravej strany kurenia ...skus tam nechat nieco co saje...ja som si to vsimol podla toho ...

11.2.11, 13:06

Ták a zrada vody je vyriešená.

Rada pre iného nešťastníka, ktorý bude mať rovnaký problém:

Dal som zrovnať hlavu a pán, čo mi ju rovnal mi povedal, že bola značne krivá a musel z nej zobrať pomerne viac, ako je zvykom. To, že bola krivá malo za následok, že medzi druhým a tretím valcom presiakla voda a vyžrala si cestičku asi až ku spaľováku a tamadiaľ sa tratila.
Okrem iného netesnilo tesnenie pod saním a štvrtý valec šiel tiež na vodu.
Jedno s druhým a voda mizne jedna radosť...

Hovoril som s mechanikom, ktorý to auto servisoval predošlému majiteľovi (zhodou okolností môj známi a "guru mechanik") ktorý sa mi priznal, že hlavu pred pár rokmi dal dole a bez rovnania nasadil! (prasácka robota a toto sa nerobí! )
Urobil to vtedy tak preto, že " veď dedo chodí ročne 5 tisíc kilákov, on to auto nezderie"... no a ja som to auto po kúpe postupne prehnal a tesnenie pošlo v čort...

14.2.11, 10:05

di3go píše:
mne tiez zahadne mizno voda... viecko na motore ma len kusok emulzie..to mi otec povedal ze velmo to nevadi pri zime.... ale vsimol som si tecenie z pravej strany kurenia ...skus tam nechat nieco co saje...ja som si to vsimol podla toho ...

problema zažehnaný, kúrenie bolo prvé, čo som pozeral, presakovalo aj to a kúpil som si rovno nový ventil. Ď za radu :)

14.2.11, 10:06
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]