Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 00:25

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Zapalování 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Tak že jsem koukal na svíčky a všechny hážou jiskru. Dělal jsem to tím stylem jak se to dělá položit na blok motoru a startovat. Potom jsem kouknul na snímač otáček jak je na převodovce mám ještě ten starší typ s kabelem. a protože ho mám propojený přes čokoládu protože jsem kdysi přestřihnul nešel vyndat, tak jsem koukal že červený kabel drží jen jedním vlákýnkem v čokoládě zbytek je venku může to být právě ta příčina proč nenaskočí motor jenom točí a škitá. Upravým to a řeknu.

7.3.09, 18:47
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Zapalování
Nový dotaz

Kluci chci se zeptat jen čistě po teoretické stránce. Když se opotřebením zvětšuje mezera mezi kontakty ve víčku rozdělovače a kontaktem palce tak jaký to má vliv na jiskru? Hádám že tím jiskra slábne že? Nedokáže mi někdo říct jaká ta mezera by maximálně měla být? A ještě jeden dotaz. U Fava jsem původně měl svíčky D17YC tedy bez odporu... teď jsem tam dal s odporem DR17YC. Může mi někdo povědět (nebo mi napsat vzorec) o kolik se vlivem toho 5 kOhm odporu zmenší zapalovací napětí?

22.6.11, 22:35

Bydliště: Kopřivnice > (okr. Novy Jicin > Kraj Moravskoslezký > CZ > Evropa > Planeta země >
no nevim jaky velky vliv by mnel mit odporove nebo neodporove svicky, tusim ze s odporem jsou na uhlikove zapal. kable a bez odporu na medene zapal. kable, a vule mezi palcem a kontaktem.... no... nez by se tam udelala dost velka vule vypalenim ze by to nejelo tak by to poznaly asi az tvoje deti xD tam jde spis o to aby to tam bylo ciste

23.6.11, 05:46
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

No díky, ale tohle to je mi jasné taky. Možná jsem to jen špatně formuloval... Mě šlo o to jestli je tady někdo natolik znalý a ví jaký vliv má zvýšení vzdálenosti kontaktů (víčka a palce) třeba jen o 0,1 mm na jiskru resp. její energii. Prostě čistá teorie. Jinak jsem se dočetl že pokud jsou kontakty zčernalé ničemu nevadí a taky že při čištění kontaktu palce je potřeba zachovat ostrou hranu a tak mě zajímá mě proč.

23.6.11, 11:51

Bydliště: Kopřivnice > (okr. Novy Jicin > Kraj Moravskoslezký > CZ > Evropa > Planeta země >
No ciste teoreticky, cim vetsi odtrhy jak na vicku tak i na svičce oslabuje jiskru

23.6.11, 13:16
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Na svíčce potažmo svíčkách to platí opačně... čím větší doskok (mezielektrodová vzdálenost) tím vyšší přeskokové (průrazné) napětí a energie .... ovšem záleží na zapalovací soustavě jelikož čím větší tato mezera bude tím jsou kladené na zapalovací soustavu větší nároky. Pro kontakt i bezkontakt je těch 0,8 mm už tak maximu (plati i pro BMM) ovšem jen pokud je vše v bezvadném stavu. Jestli ne je lepší se držet na těch 0,6 - 0,7 mm kdy sice napětí bude o něco málo nižší zato ale jiskra přeskočí vždycky a za každého provozního stavu kde by vyšší vzdálenost spojená s rozbordelenou zapalovací soustavou (= vyšší namáhání soustavy) mohla vést k výpadkům v zapalování. MPI může mít ("utáhne") i 1,0 mm. Co se týká mezery víko-palec tam je to úbytek v řádu stovek voltů cca asi 400V a mezera se obvykle pohybuje od 0,2 mm max. do 0,8 mm. A u těch svíček... pokud jsou tam kabely se sníženým odporem tj. od 8.1992 pak jsou předepsané odporové svíčky čili s "R" v názvu. Ale mám vyzkoušeno že můžou být i bezodporové (D14YC resp. D15YC u 136 a D17YC u 135)... těch cca 15 kOhm v součtu odporů na odrušení stačí a i žádné poškození zapalovací soustavy nehrozí. Těch 5 kOhm nehraje v přeskokovém napětí nějakou podstatnou roli přeci jen to napětí je nějakých 20 000 - 25 000 V u bezvadné (bezkontaktní) zapalovací soustavy ale pravda malé snížení tam je.

23.6.11, 13:20
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2