Autor |
Zpráva |
spar
|
Udržovací zdroj na autobaterie
chlapi,napadla mě jedna taková prasárna,chci si koupit ten udržovací zdroj,ale mám 12 baterek,tak mě napadlo... šlo by ten zdroj rozdělit třeba pro 4 autobaterie? Ale vážně,šlo by to?je to až do 250 Ah
_________________ Škoda Felicia kombi,Škoda Forman VanPlus
|
6.2.12, 12:21 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
MartinK72
|
Re: Udržovací zdroj na autobaterie
Samozřejmě že šlo. Je tu ale jeden háček. Tyto zdroje mají většinou jen takový dobíjecí proud, aby nedocházelo k samovybíjení. Pokud budeš nabíjet čtyři aku dohromady, proud se mezi ně rozdělí. Mohlo (ale nemusí) by dojít nedostatečnému dobíjení. Nepřekračoval bych tedy tu celkovou kapacitu 250Ah, potom by to mělo fungovat bez problémů.
Naposledy upravil MartinK72 dne 6.2.12, 12:37, celkově upraveno 1
|
6.2.12, 12:35 |
|
|
spar
|
No já je nebudu nabíjet,nabité budou na 100%,jen je potřebuju udržovat a ten zdroj si je sám vybíjí a nabíjí-udržuje v dobré kondici
|
6.2.12, 12:37 |
|
|
MartinK72
|
On je cyklicky nevybijí a nenabijí, proč by to dělal, to by je poškozoval. On je jen drží na zvýšeném napětí, aby se nevybíjely a nesulfitovaly.
|
6.2.12, 12:43 |
|
|
spar
|
No tak já sem někde četl,že je právě vybíjí a nabíjí,aby se udržovali v kondici,ale když řikáš,resp.mě to je ejdno,já je jen potřebuju mít furt nabité a hlavně ok
|
6.2.12, 13:06 |
|
|
goodbie
|
Spar:Už jsem Ti říkal že autobaterie se nesmí vybíjet,že ji to ciklicky ničí.Pro tvou představu a potřebu si sežeň trafo okolo 14voltů a 15A a usměrňovač s filtrací do 15Voltů a udržovací stabilizátory pro olověné akumulátory se jmenují PB137 dej si jich tam třeba pět a máš udržovací zdroj pro pět aku různé kapacity a nemusíš nic složitě propojovat na bateriich chápeš??
_________________ Škoda 125 červená r.v.1988
Naposledy upravil goodbie dne 6.2.12, 16:44, celkově upraveno 2
|
6.2.12, 15:44 |
|
|
goodbie
|
MartinK72 píše: On je cyklicky nevybijí a nenabijí, proč by to dělal, to by je poškozoval. On je jen drží na zvýšeném napětí, aby se nevybíjely a nesulfitovaly. maličká oprava v baterii probíhá sulfatace nikoli sulfitace
|
6.2.12, 15:46 |
|
|
MartinK72
|
Ano, máš pravdu.
|
6.2.12, 15:51 |
|
|
goodbie
|
na tom vlastně nesejde hlavně,že víme oč jde.
|
6.2.12, 15:56 |
|
|
goodbie
|
http://internetovy-obchod.msbox.cz/regu ... -dp-45061/ tady máš tu zázračnou součástku v pdf máš i popis a zapojení
|
6.2.12, 16:23 |
|
|
varok
|
Tuhle součástku tatík kdysy taky někde koupil, už ale nevím kde. Mám z toho udělané pár nabíječek ale pro gelové akumulátory. Mám doma dvě a ještě jednu součástku volnou. Kdyby potřeboval doplnit zásoby, tak už alespoň budu vědět kde ji mají. Všude jsem ji hledal a nemohl najít. Děkuji.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
6.2.12, 19:09 |
|
|
goodbie
|
Varok není zač.v podstatě to používají všude v záložákách ups firma APC.A na www.conrad.cz je mají taky.Taky je používám a je to prostě pro baterii dobré levné jednoduché a hlavně funkční!!
|
6.2.12, 19:15 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
10V trafo, jednocestne usmernit. Kdyz bude napeti naprazdno pres 13.8V, tak tech diod dat vic do serie.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
6.2.12, 19:37 |
|
|
goodbie
|
taky funkční možnost ale to PB137 je zaručená funkční a téměř blbuvzdorná a spolehlivá součástka za pár korun.
|
6.2.12, 19:40 |
|
|
spar
|
Jen jedna malá chybička.Nejsem technickej talent a tak si s tímhle bohužel neporadím.Takže mi nezbývá nic jiného než si koupit ten záložní zdroj
|
6.2.12, 20:31 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|